Anasayfa Haber Ay Yüzeyinde Bolca Su Bulunuyor Olabilir

Ay Yüzeyinde Bolca Su Bulunuyor Olabilir

Yapılan bir araştırmada Ay’ın tamamında su bulunabileceğine dair kanıtlar elde edildi.

İnsanlığın farklı gezegenlere yaşamını sürdürebilmesi için en gerekli madde olan su, gerek yaşamsal açıdan, gerekse roket yakıtının sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışmada Ay’ın tamamında, yüzeyin alt kısmında yüksek miktarda su bulunduğu öne sürülmüştü. Şimdi ise bu teoriyi destekleyen bazı kanıtlar elde edildi.

Gezegenlerde hangi maddelerin bulunduğu, gezegenden yansıyan ışığın dalga boyları ölçülerek tespit edilebiliyor. Ay’da ise durum biraz farklı, sıcak bir uydu olması sebebiyle kendisi de kızılötesi ışık saçabiliyor. Bu da yanıltıcı sonuçlar elde edilmesine yol açıyor. Yapılan yeni araştırmada hem NASA’nın, hem de Hindistan’ın Ay yörünge araçlarının verileri kullanıldı. Bu sayede Ay’ın kendi yaydığı kızılötesi ışık gerçek sonuçlardan ayrıldı.

Eski teoride Ay’da yalnızca kutup bölgelerinde su bulunduğu düşünülüyordu. Yeni dalga boyu ölçümlerinde ise Ay’ın tamamında su bulunduğu ortaya çıktı. Fakat bu sonuç da bir Ay üssü kurmayı mümkün hale getirmiyor. Araştırmacılar bulunan maddenin tamamının aslında gerçek su (H2O) olmadığını ve büyük oranda hidroksil (HO) olduğunu düşünüyorlar.

Hidroksili suya dönüştürmek mümkün. Fakat bunun için kazmak, çıkarmak ve bir dizi işlemden geçirmek gerekiyor. Yani bir buz parçasını bulup eritmek kadar kolay değil. Bu da kurulacak bir istasyonun daha kapsamlı donanıma sahip olmasını gerektirecektir.