Anasayfa Haber Google Yeni Kuantum İşlemcisini Duyurdu

Google Yeni Kuantum İşlemcisini Duyurdu

Google yeni Bristlecone işlemcisiyle hata oranlarını ve ölçeklendirme imkanlarını değerlendirecek.

Google’ın da dahil olduğu pek çok teknoloji şirketi, kuantum bilgisayarlar üzerine çalışıyorlar. Şirketlerin asıl amacı bazı algoritmalarda standart bilgisayarlardan daha hızlı çalışabilecek kuantum bilgisayarlar geliştirmek. Google, duyurusunu yaptığı Bristlecone işlemcisiyle bu hedefine bir adım yaklaştığını duyurdu.

Günümüzde kuantum bilgisayarların önündeki en büyük engeller, yüksek hata oranları ve düşük ölçeklendirilebilirlik. Kübitler (standart bit’lerin kuantum versiyonu) son derece istikrarsız ve dış etkenlerden çok kolay bir şekilde etkilenebiliyor. Bulundukları durumu ise 100 mikrosaniyeden daha uzun sürdüremiyorlar.

Google’a göre kuantum bilgisayarlarda başarı, 49 kübitten oluşan ve iki kübit hata oranı %0,5’in altında olan işlemcilerle sağlanabilir. Şirket önceki denemelerinde iki kübit hata oranını %0,6 oranına indirmeyi başarmıştı. Aradaki %0,1’lik fark kulağa az geliyor olsa da, kuantum bilgisayarlar için son derece ciddi bir oran.

Şirketin yeni Bristlecone işlemcisi ise 72 kübit kullanıyor. İşlemcide kullanılan kübit sayısının fazla olmasının hata oranını hafifletebileceği söyleniyor. Google yeni kuantum işlemcisi üzerinde çeşitli testler uygulayarak hata oranını ve ölçeklendirilebilirlik durumunu gözlemleyecek.