Anasayfa Makale iPhone X OLED Ekran Titremesi Nasıl Önlenir?

iPhone X OLED Ekran Titremesi Nasıl Önlenir?

Kullanıcılarda göz yorgunluğu baş ağrısına sebep olan OLED titremesi kolay bir şekilde önlenebilir.

Apple, yeni iPhone X modeli ile birlikte yıllardır iPhone cihazlarında kullandığı IPS ekranı emekli edip OLED ekrana geçiş yapmıştı. Bu geçiş ilk bakışta oldukça doğru görünüyor zira OLED ekranlar, IPS ekranlara kıyasla renkleri ve siyahları çok daha iyi gösteriyor.

Ancak Samsung tarafından üretilenleri başta olmak üzere çoğu OLED ekranın ciddi bir ekran titremesi sorunu var. Özellikle karanlık ortamlarda ve düşük parlaklıkta kendini belli eden ekran titremesi, hassas kullanıcılarda göz yorulması ve baş ağrısı gibi yan etkilere sebep olabiliyor.

Ekran titremesi nasıl tespit edilir

Her kullanıcının gözleri, OLED ekran titremesini doğrudan fark edecek kadar hassas olmayabilir. Böyle durumlarda bir başka telefonun kamerasını kullanarak ekran titremesi tespit edilebilir.

iPhone X cihazınızı karanlık bir ortama alın ve cihazınızda çoğunlukla beyaz arka plana sahip bir uygulama açın. Örneğin Safari’nin about:blank sayfası. Ardından cihazınızın parlaklığını en düşük seviyeye getirin.

Bütün işlemleri gerçekleştirdikten sonra ikinci telefon kamerasını kullanarak iPhone X’in ekranını inceleyin. Şuna benzer bir sonuç elde edeceksiniz:

İkinci kamerayı kapatmadan iPhone X kontrol merkezini açın ve cihazınızın parlaklığını adım adım artırın. Bir noktadan sonra ekrandaki şeritlerin kaybolduğunu göreceksiniz.

Normal koşullarda ekran titremesinin önüne geçmek için belirlediğimiz bu parlaklık seviyesini kullanmamız gerekir. Ancak titremenin yok olduğu parlaklık seviyesi, karanlık ortamlarda kullanılamayacak kadar parlak. Bu nedenle farklı bir çözüm yöntemi bulmamız gerekiyor.

Filtre uygulama

Cihazımızı karanlık ortamlarda ekran titremesi olmadan kullanabilmek için ekranımızın tamamına bir filtre uygulamamız gerekiyor. iOS 11’de bu işlemi yapmak için Ayarlar>Erişilebilirlik>Ekran Kolaylığı menüsüne girin ve Beyaz Noktayı Azalt seçeneğini etkinleştirin. Ardından beyaz nokta seviyesini %85 ile %100 arasında bir yere getirin.

Uyguladığımız bu filtre, ideal ekran parlaklığı ile birlikte kullanıldığında karanlık ortamlarda ekran titremesinin önüne geçecektir. Peki ya cihazımızı aydınlık ortamlarda kullanmak istiyorsak ne yapacağız? Uyguladığımız filtre nedeniyle aydınlık ortamlarda ekranımız kullanılmayacak kadar kararabilir. Neyse ki bunun için de bir çözüm mevcut.

iPhone X’in uyandırma tuşu, üç defa basıldığında anahtar olarak kullanılabiliyor. Ayarlar>Erişilebilirlik>Erişilebilirlik Kestirmesi menüsüne girerek uyandırma tuşuna üç defa basıldığında ne yapılacağını belirleyebilirsiniz. Bizim istediğimiz ise bu tuşa Beyaz Noktayı Azalt anahtarını atamak. Bu sayede uyandırma tuşuna üç defa bastığımızda istediğimiz zaman ekrana daha önceden uyguladığımız filtreyi açıp kapatabileceğiz.

Artık karanlık ortamlarda ekran titremesini önleyen filtreyi kullanabilir, aydınlık ortamlarda ise bu filtreyi üç tık ile devre dışı bırakabilirsiniz.