Anasayfa Video Cooler Master Dikey Ekran Kartı Tutacağı Kiti İncelemesi

Cooler Master Dikey Ekran Kartı Tutacağı Kiti İncelemesi

Cooler Master Vertical Graphics Card Holder Kit yani dikey ekran kartı tutacağı kitini inceliyoruz. İncelememizde bilgisayar toplarken ekran kartını yatay değil de dikey konumlandırmada bu kiti nasıl kullanabileceğinizi, nelere dikkat etmeniz gerektiğini görüp öğrenebilirsiniz…

Ekran kartını kasasında tüm ihtişamıyla sergilemek isteyenler için Cooler Master’ın ürettiği dikey ekran kartı tutacağı kitini inceliyoruz bugün.

 

Malum ekran kartları varsayılan olarak anakartlarına yatak konumda takılıyorlar. Bu, özel sıvı soğutma kullanan ve ekran kartının fan tasarımı güzel olan bazı kullanıcılar için hoş bir durum değil. Çünkü bilgisayarlarının en güzel gözüken yerleri karanlıkta kalmış oluyor. O sebeple Cooler Master gibi üreticiler dikey ekran kartı montajı için bu tür çözümler geliştirmekte.

Aksesuar Cooler Master’ın Master Case 5 ve 6 serilerinin genişleme yuvalarına takılması için tasarlanmış ve bir adet Pci-Express riser kablosuyla geliyor. Bu kabloyu kutudan çıkan metal brakete 2 vidayla vidalıyorsunuz. Kablo uzunluğu anakartınızdaki ilk PCI-Express portuna yetişecek uzunlukta.

PCI-Express arabiriminden geçen sinyaller elektromanyetik parazite karşı aşırı duyarlı olduğu için bu kablolara kalkan uygulanması büyük bir gereklilik, özellikle de kablo oyun vb performans gerektirecek uygulamalarda kullanılacaksa. Kasalarımızın içi adeta bir elektromanyetik parazit cehennemi olduğu için kalkansız uzatma kablolarında oyun oynamaya kalktığınızda sık sık mavi ekranlarla karşılaşmanız mümkün. Cooler Master’ın kablosuna kalkan uyguladığını görmekteyiz.

Kitten çıkan metal braketi kasanıza takmak için bütün PCI-Express slotu kapaklarını çıkarmanız gerekmekte. Ekran kartınız hariç diğer bütün Pci-Express portlarının bu yolla devre dışı kaldığını belirtmemize gerek yok herhalde. Ardından ekran kartını aparata vidalıyoruz ve aparatı kasamıza takıp, onu da vidalıyoruz.

Bilgisayarı çalıştırıp GPU-Z programında kontrol ettiğimizde kablonun PCI-Express 3.0’ı desteklediğini ve X16 hızda sorunsuz çalıştığını görüyoruz.

Peki PCI-Express uzatma kablosu kullanmak oyunlarda performansı nasıl etkiliyor? Yaptığımız testte performansta kayda değer bir düşüş gözlemleyemedik. Aradaki fark oldukça düşük ve hata payı dahilinde.

Bu kiti kullanmanın tek dezavantajı belki de ekran kartınızın yanında yazan ışıklı marka ve model isimlerinin gözükmemesi olduğunu söyleyebiliriz. Zira ekran kartlarının dış tasarımlarının yatay montaja uygun şekilde düzenlendiği düşünüldüğünde dikey montaja karar vermeden önce kartınızın tasarımının buna ne kadar müsait olduğunu ve hangi tarafının daha güzel gözüktüğünü belirlemekte fayda var.

Sonuç itibariyle sistem toplarken, kendi masaüstü bilgisayarınızı farklılaştırmak için kullanabileceğiniz çok şık bir aksesuar. Türkiye’de masaüstü bilgisayar toplamak isteyenler için bu tarz ürünlerin piyasada sunulması ve yaygınlaşması kesinlikle güzel. Bu kiti ileriki bir sistem toplamada kullanmayı da düşünüyoruz.