Anasayfa Makale Modeme Bağlı Cihazları Görme Rehberi

Modeme Bağlı Cihazları Görme Rehberi

Kablolu veya kablosuz modeminize bağlı cihazları görmek için rehberimizden yararlanabilirsiniz.

Son zamanlarda kotanız çabuk mu bitiyor? Ya da ağa bağlı PC’lere baktığınızda tanımadığınız cihazlar mı görüyorsunuz? Bütün bunlar kablosuz ağınıza girmiş davetsiz misafirlerden kaynaklanıyor olabilir. Modeminizin kablosuz ağ şifresi WPA2 olsa dahi WPS açıkları ile bu şifreler de kolayca kırılabiliyor. Peki modeminize bilginiz dışında birinin girip girmediğini nasıl anlarsınız? Bunu öğrenmenin en garanti yöntemi modem arabirimine bağlanıp modeme sizden başka birisi bağlı mı diye öğrenmek.

Modemin arayüzüne girmek için  tarayıcı adres satırına 192.168.1.1 yazıp Enter’a basmanız yeterli. Bu adres modemden modeme değişebilir. 192.168.2.1 veya 192.168.0.1 de olabilir bu adres.

Sonrasında karşınıza kullanıcı adı/şifre ekranı çıkacaktır. Burada en sık yapılan yanlış ADSL kullanıcı adı ve şifresini girmektir. Öte yandan modem kullanıcı adı/şifresi farklıdır ve eğer değiştirmediyseniz modemin kullanma kılavuzundaki ile aynıdır.

Kullanıcı adı ve şifre girişi sonrasında modem arayüzüne ulaşmış olacaksınız. Burada modem türüne de bağlı olarak kablosuz bağlantılar için Wireless/Kablosuz, kablolu için LAN seçeneği altına, sonrasında da İstemciler/Clients kısmına bakabilirsiniz.

Bu aşamada bağlı cihazların MAC adreslerini göreceksiniz. MAC adresi internete bağlanan her cihazda mevcut olan, cihaza özgü bir kimlik numarası gibidir. Burada yazan MAC adresi ile evinizdeki cihazların MAC adresini kontrol edip eşleşip eşleşmediklerine bakabilirsiniz. Yabancı bir MAC adresi varsa ağınıza davetsiz misafirler bağlı olabilir.

Bu duruma yapmanız gerekenler sırasıyla şu şekilde:

  • Firmware güncellemesi: Modeminizde bir açık varsa ilk olarak bunu yazılım güncellemesi ile kapatmalısınız. Firmware güncellemesi modeminizin üreticisinin destek sayfasında bulunabilir.
  • WPS Kapama: WPS her ne kadar modeme bağlanmayı kolaylaştırsa da bazı modemlerde kolayca kırılabiliyor. WPS kırıldığında ise modem şifresi açığa çıkıyor. Bu durumda eğer kullanmıyorsanız WPS’yi kapatabilirsiniz.
  • Şifre Değiştirme: WPA2 şifrenizi değiştirin ve güçlü bir şifre kullanın. Aksi takdirde cihazlar arası bağlantı sağlanırken elde edilen şifrelenmiş veri, güçlü bir bilgisayar ağı ile kolayca kırılabilir.
  • MAC Filtreleme: Her ne kadar sahte MAC adresleri kullanılabilse de MAC filtreleme de temel düzeyde koruma sağlıyor.

Bütün bunları yaptıktan sonra Windows’un da güncel olduğundan emin olun. Aksi takdirde Krack saldırı ile de kablosuz ağınız kırılabilir.