Anasayfa Video Intel Core i7 7820X Delid Rehberi

Intel Core i7 7820X Delid Rehberi

Delid rehberlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Bu kez Intel i7 7820X işlemciyi delidliyoruz.

Öncekilerin aksine bu işlemcinin kapağını jilet ve benzeri sivri araçlarla açamıyoruz. Çünkü x299 platformu işlemciler 2 katmanlı bir PCB tasarımına sahip.

Sokete oturan PCB’nin üzerine, biraz daha küçük bir PCB daha yapıştırılmış ve işlemci çekirdeği bu ikincil PCB üzerinde yer alıyor. Kaldı ki böyle olmasaydı bile çekirdek çevresindeki yüzeye monte devre bileşenleri jiletle müdahale için uygun değil. Bunlardan birini yanlışlıkla koparmanız durumunda işlemcinin çalışmama riski mevcut. Bu sebeple delid tool, yani kapak açma aracı kullanıyoruz.

Delid Aracı – Rockit 99

Bu işlemci için kullandığımız araç Rockit Cool isimli şirkete ait Rockit 99. Bu araç LGA 2066 soketine sahip tüm işlemcilerle uyumlu.

CNC tezgahında şekil verilmiş akrilikten imal edilen bu araç kısa süre içinde, risksiz bir kapak açma deneyimi sunuyor. Bu sayede binlerce lira ödediğiniz x299 işlemcilerinizi bir jilet kesiği ile çöpe atma riskine girmiyorsunuz. 40 dolara satılan araç, uluslararası kargo masrafıyla birlikte 100 dolara yakın bir masrafla ile Türkiye’ye getirilebiliyor.

 

Gönül isterdi ki ülkemizdeki online bilgisayar mağazalarında da bu tür uç overclock ürünlerini bulabilseydik. Bu videoyu çektiğimiz an itibariyle Türkiye’de perakende satış yapan hiçbir mağazada delid aracı bulmak mümkün değildi.

Konumuza geri dönersek, işlemcimizi önce delidsiz, sonra delidli olarak varsayılan değerlerde ve hız aşırtılmış şekilde Prime95 işkence testine sokacağız ve sonuçları sizlerle paylaşacağız. Ama önce bu delid aracını nasıl kullanacağınızı gösterelim.

Rockit 99’un kullanımı oldukça basit. İşlemciyi alt plakaya üçgenleri denk getirerek yerleştiriyorsunuz.

İşlemci PCB’sindeki altın üçgenle akrilikteki üçgenin aynı tarafta olması çok önemli. Daha sonra diğer plakayı işlemcinin üstüne koyup, beraberinde gelen 3 vidayı gördüğünüz deliklere yerleştirip sıkıyorsunuz.

Yine kutudan çıkan alyan vidayı çeviriyorsunuz.

Bu alyan içerdeki metal bloğa yavaşça tork uygulayacak ve blok da kapağı yana doğru kaydırarak işlemciyle kapak arasındaki yapıştırıcıyı sökecektir. Alyanı yavaşça çevirmeye devam ederken tık diye bir ses duyacaksınız, buradan kapağın söküldüğünü anlayabilirsiniz. Alyanı tersine doğru çevirin ve iki plakayı birbirine bağlayan 3 vidayı gevşetip çıkarın.

İşlemci ile kapağı güç uygulamadan ayırabiliyor olmanız gerek.

Kapağı kaldırırken kesinlikle yatay eksenlerde yani sağa, sola, ileri veya geri hareket ettirmeyin. Yüzeye monte devre bileşenlerini yanlışlıkla koparabilirsiniz. Sadece yanlardaki yanaklardan tutup yukarı çekin.

Sonraki adım işlemci ve kapak üzerindeki siyah yapıştırıcı kalıntılarını temizlemek olacak.

Bunun için kutuya dahil edilen tahta çubuğu kullanıyorsunuz. İşlemci PCB’si üzerindeki yüzeye monte devre bileşenlerinin yanındaki yapıştırıcı kalıntılarını temizlerken oldukça dikkatli davranmanızı öneririz.

Ardından sıradaki adım bu bileşenlerin üzerine saydam oje uygulamak olacak.

Kimilerinize sıra dışı bir adım gibi gelebilir ve sebebini sorgulayabilirsiniz. Bunun sebebi çekirdeğe süreceğimiz sıvı metal macunun bu bileşenlere akma ihtimaline karşı onları yalıtmak. Sürülen oje film çekilmiş gibi bu bileşenleri üzerine dökülebilecek iletken maddelerden koruyarak kısa devre riskini ortadan kaldırıyor.

Videoda gördüğünüz gibi ojeyi de uyguladıktan sonra sıra Thermal Grizzly Conductonaut sıvı metal macunu mütevazi şekilde çekirdeğe ve kapağa uyguladıktan sonra kapağı geri kapatmakta.

Rockit 99’dan kapak yapıştırma aracı da çıkıyor. Bu araç kapağı işlemci üzerinde kusursuz hizalamaya ve yapıştırıcı kuruyana kadar kapak ile işlemci üzerinde kuvvetli bir baskı oluşturulmasına imkan tanıyor. Ancak bu adım tamamen opsiyonel. Biz kapağı yapıştırmadan geri takmaya karar verdik, zira işlemci soketi kapağı yerinde tutmak için yeterince baskı uyguluyor.

İşkence testi ve sıcaklık farkları

Test sistemimizde MSI’ın X299 Gaming M7 ACK anakartını ve soğutucu olarak Corsair H100v2’yi kullandık ve pompayla fanları %100 hızda çalıştırdık.

Hız aşırtmasız ve delidsiz Prime95 smallFFTs işkence testinde en sıcak çalışan çekirdek 76 dereceyi gördü.

Delid yaptığımızda ise bu değer 66’ya kadar düştü.

Yani burada 10 derecelik bir düşüş elde ettik.

İşlemciye 1.1v vcore voltajı vererek 4.5Ghz’e hız aşırttığımızda en sıcak çekirdeğin 100 dereceye ulaştığını gördük. Kaldı ki burada işlemcinin kendini frenleyerek (throttling) sıcaklıkları kontrol altında tutmaya çalıştığını da hatırlatalım. Frenleme olmasaydı daha yüksek sıcaklıklar görmemiz olasıydı.

Delid sonrasındaysa en sıcak çekirdek 87 dereceye kadar düştü.

Yani fark 13 dereceye çıkmış oldu.

Burada birşeyi hatırlatmamıza gerek var, Prime95’in işlemcinizi ulaştırdığı sıcaklık değerleri günlük kullanım senaryosundan uzak. İşlemciniz hiçbir uygulamada bu kadar ısınmayacaktır. Dolayısıyla oyunlarda elde ettiğiniz sıcaklıkların bunlardan çok daha düşük olacağını belirtelim.

Bu testte aldığımız sonuçlar i7 8700K’da olduğu kadar yüksek olmasa da yine de önemli değerler.

Son olarak belirtelim ki, delid araçlarının farklı sokete sahip Intel işlemciler için farklı versiyonları satılıyor. Dolayısıyla satın almadan önce bu detayı kontrol etmekte fayda var.