Anasayfa Video Cooler Master MasterCase H500P Kasa İncelemesi

Cooler Master MasterCase H500P Kasa İncelemesi

Cooler Master’ın yeni Mid Tower kasası MasterCase H500P’yi inceliyoruz

Cooler Master’ın yeni kasasının ilk dikkat çeken anahtar noktaları çok sayıda fan ve özel sıvı soğutma için uzun radyatör desteği sunması. Temperli cam kapakları, şeffaf bölümleri ve beraberinde gelen RGB fanları oluyor. Ayrıca bu kasa dikey ekran kartı montajı için de özel bir desteğe sahip. Tasarımdan başlayarak detaylara adım adım birlikte bakalım.

Tasarım

Kasanın tasarımında ışıklandırmaya ve bu ışıklandırmanın görülmesi için şeffaf alanlara önem verilmiş. Sistem bileşenlerini görebileceğiniz yan taraftaki kasa kapağı, karartılmış temperli camdan imal edilmiş. Diğer kapak ise çelikten yapılmış. Ön ve üst kapaklarda da saydam akrilik yüzey tercih edilmiş.

Temperli camlar son yıllarda üst düzey kasalarda yavaş yavaş standart halini almaya başladı ve bu şahsen benim memnuniyetle karşıladığım bir gelişme çünkü çabuk çizilen pleksiye göre daha dayanıklılar ve daha hoş görünüyorlar.

Bu tasarıma baktığımızda H500P modelinin özellikle kasasının içindekileri sergilemeye önem veren kullanıcılara yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde RGB ışıklandırma, şeffaf bölümler oldukça büyük bir trend.

Soğutma

Soğutma performansı ve görünüş dengesinin kurulması da çok önemli. Zira güzel gözükmesi için soğutma performansından feragat edilmesi bazen kasalarda gözlemlediğimiz bir durum.

Benim de dikkatimi çeken kasanın soğutma desteği oldu. Özel olarak gelişmiş sıvı soğutma desteği sunuluyor. Kasa, ön ve üst kısımlara aynı anda takılabilecek 360’lık radyatörleri destekliyor. Bu çok kolay, yaygın bulunan bir özellik değil ve kasayı üst seviye sistemler için uygun hale getiriyor.

Kasanın dikkate değer bir diğer özelliği de ön kısımdaki dev fanlar. En öndeki 20 cm’lik iki adet fan, tepeden, en alta kadar ön kısmı dolduruyor. Hem güzel görünüyor, hem de büyük fanlar daha düşük devirde, daha sessiz bir şekilde güçlü soğutma sağlayabiliyorlar.

Burada kasanın estetiğini sağlayan ön ve üst pleksiglas kısımların eksisi gözümüze çarpıyor. MasterCase serisinde ön kısım için Mesh dediğimiz delikli, hava geçirgenliği yüksek kapak seçeneği var. Burada ise ön kapağın ön kısmı pleksiglas, hava alınan boşluklar ise yanlarda yer alıyor.

2 adet devasa 20cm’lik fanların ön kapaktaki yan boşluklardan nefes almak zorunda bırakılmasından ziyade, ön kapağın ve hatta üst kapağın tamamının delikli yüzeyden imal edilmesi daha iyi olabilirdi. Delikli yüzey soğutma performansını artıracağı gibi fanların RGB aydınlatmasına çok engel oluşturmazdı.

Tam böyle düşünürken, Cooler Master’ın bu kasnaın ön kapağı mesh yani ızgaralı vergiyonunu çıkardığını gördük ki ürünün bizce en büyük eksikliğinin bu anlamda giderilmesi iyi olmuş. Izgarasız versiyon da ayrıca satılmaya devam edeceği için satın alırken dikkat hangi versiyonu aldığınıza dikkat etmeniz gerek.

Kasanın kablo yönetimi konusunda oldukça başarılı olduğunu görmekteyiz. Hem güç kaynağını, hem harddisk kafesini hem de kasanın arkasındaki kablo kanallarını kapatan kasa bu konuda kafalarda soru işareti bırakmıyor.

Ön panel

Ön panelde güç ve reset butonlarımız, disk işlem ışığımız olduğu gibi standart kulaklık ve mikrofon girişlerimiz, 2’si 3.0, 2’si 2.0 olmak üzere 4 adet USB girişlerimiz mevcut. Güç butonunın çevresindeki ışık ve disk işlem ışığı beyaz renkte. Reset tuşu yanlışlıkla basılmaların önüne geçmek için oldukça küçük yapılmış, tırnağınızla basmanız gerekiyor.

Kasa çevresi detaylı inceleme

Ön panelin altında ön kapağı görmekteyiz. Bu kapağı yukarıya ve öne çekerek eğik konumda bırakabildiğimiz gibi yine basit bir müdahaleyle tamamen çıkarabiliyoruz. Hem ön hem de üst kapağın kenarlarındaki delikli yüzeylerde toz filtresi kullanılmış.

Ön kapak ve üst kapak hafif olması için plastik ve akrilikten yapılmış. Ancak sağlamlık için gövdede alüminyum ve ortada tempered glass yani sertleştirilmiş cam kullanılabilirdi. Yeni revizyonda taşırken kolayca çıkmaması için üst kapak bir vida ile kasaya tutturulmuş.

Ön kapağı kaldırdığımızda kasanın önüne takılı gelen 2 adet 20cm’lik RGB fanı görmekteyiz. RGB kontrolünü fanlardan çıkan 4 pinli RGB headerları anakarta veya RGB kontrolcüye bağlayarak yapmanız gerek. Kasa içinde dahili RGB kontrolcü mevcut ve ön kısımdaki fanlarınızı buraya bağlayabilirsiniz.

Bu fanlar büyük oldukları için daha yavaş hızda dönüp daha sessiz çalışırken küçük fanlara denk performans sunup kasanızı serin tutmaya yarayan bu fanlar kasanın dış tarafına takılabiliyor çünkü iç kısımda radyatör ve küçük fanların montajı için bir braket bulunuyor. Buraya isterseniz 3 adet 12 veya 14cm’lik fanlar takabileceğiniz gibi 120’lik, 140’lık, 240’lık, 280’lik ve 360’lık radyatörler takabiliyorsunuz.

Üst Kısım

Üst kapağa baktığımızda yine ön kapağa benzer bir tasarım görüyoruz. Bu kapağı kaldırdığımızda fanlarınızı veya radyatörlerinizi takabileceğiniz bir başka parça görüyoruz.

Öndeki parçanın aksine üstteki çıkarılabiliyor. Bu, sıvı soğutma sisteminizin radyatörünü kasa dışında kolayca takıp, sizi kasa içinde tornavidayla akrobatik hareketler icra etmekten kurtaran bir ayrıntı.

Buraya da ön taraftaki fan ve radyatör konfügrasyonun aynısını uygulayabiliyorsunuz, burada dikkat etmeniz gereken nokta radyatör kalınlığı. Üste takabileceğiniz radyatörlerin kalınlığı en fazla 55mm olmak zorunda.

Kasa Arkası

Kasanın arka tarafına baktığımızda 12 ve 14cm’lik fanların takılabildiği bir fan yuvası görmekteyiz, kasayı satın aldığınızda burada bir adet 14cm’lik RGB olmayan egsoz fanı monte geliyor. Buraya aynı zamanda 12 ve 14cm’lik radyatörler de takılabilmekte. Fan montaj deliklerinin uzun olması sayesinde fan veya radyatörleri aşağı & yukarı kaydırabiliyorsunuz. Bu sayede örneğin özel sıvı soğutma yaparken oluşan kanal sıkıntısının önüne geçmek amaçlanmış.

Hemen altında tipik 7 adet genişleme slotu görmekteyiz, alışılmışın dışında olan ise dikey ekran kartı montajı için açılan özel 2 slotluk yer. Ayrıca satın alacağınız bir PCI-Express uzatma kablosu ile ekran kartınızı dikey olarak kasanıza takabilirsiniz. Dahası arada yeterince boşluk olduğu için Cooler Master’ın ayrıca satılan dikey ekran kartı aparatını da alıp çift ekran kartını dikey konumda kullanabilmektesiniz.

En altta güç kaynağı yerini görüyoruz, güç kaynağının kauçuk ayaklara oturması sağlanarak oluşan titreşim azaltılıyor. Kasanın alt tarafı 2 parçalı gizleyiciye sahip. İlk parça güç kaynağını ve kablolarını gizlerken, istendiğinde çıkarılabilen 2.parça sabitdisk kafesini gizliyor. Güç kaynağınızı H500P’ye fanı aşağı bakacak şekilde takmanız gerekmekte zira Cooler Master, mazgalı ve fan filtresini kasanın altına koymuş. Kirlendikçe bu filtreyi çıkarıp temizleyebiliyorsunuz.

Kasada 5.25 inçlik genişleme yuvaları bulunmuyor. Bu sebeple optik sürücü takamıyorsunuz. Ancak hem 3.5 hem 2.5 inç disk alabilen 2 ve sadece 2.5 inç alabilen 2 yuva bulunmakta. Bu yuvalardan 3.5 inç destekleyenleri gizlenmiş bu bölmenin altında yer alırken, 2.5 inç destekleyen yuvalar güç kaynağı bölmesinin üzerine bulunuyor.

Tercih edilen ayak tasarımı çoğu kasada alışageldiğimiz türden dairesel değil. Ayaklar her köşede 4 adet uzun kauçuk parçadan oluşmakta ve kasayı masanızın üzerinde stabil tutma görevini yerine getiriyor.

Anakart desteği ve kablo yönetimi

Bu kasaya 30.4cm x 27.1cm’e kadar Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX dahil bütün anakartları takabiliyorsunuz. Bu neredeyse piyasadaki tüketici anakartlarının tamamı demek. Hangi aralayıcıyı hangi boy anakartla kullanmanız gerektiğini Cooler Master numaralarla göstermiş. Dikkat ettiyseniz her aralayıcı deliğinin altında bir sayı var. Maksimum işlemci soğutucu yüksekliği 190mm. Bu açıdan da sırtınız sağlam çünkü piyasadaki kule tipi hava soğutucularının ezici çoğunluğu 190cm’in altında. Örnek olarak CoolerMaster’ın heybetli MasterAir 8 işlemci soğutucusu bile rahatlıkla kasaya sığıyor.

Kasaya takabileceğiniz maksimum ekran kartı uzunluğu 412mm. Yine bu alanda da bir sıkıntı yok. Zira aşırı uzun sayılan 7990 gibi bir kart bile sadece 309mm uzunluğa sahip.

Kasa üzerindeki kablo delikleri oldukça geniş ve E-ATX anakartlar düşünülerek tasarlanmış. Bazı kasalar E-ATX desteklese dahi montajı bitirdiğinizde anakartın bu kablo deliklerinin ortasına kadar geldiğini görüp hayal kırıklığına uğrayabiliyorsunuz. Bu durumun gerçekleşmediğini görmek güzel.

CPU soketinin arkasındaki boşluk montaj konusunda kolaylık sağlaması açısından düşünülmüş. Bu kısım varsayılan olarak plastik bir kapakla kapatılmış geliyor. İşlemci soğutucunuzun montajında arka plaka kullanıyorsanız ve bir de bunu anakartı taktıktan sonra farkettiyseniz, ya da anakartınızı çıkarmadan işlemci soğutucunuzu değiştirmek isterseniz, bu boşluk sizi büyük bir zahmetten kurtarıyor.

Kasanın kablo yönetimi oldukça iyi demiştik zira arka kapağı kaldırdığımızda bunu daha açık görebiliyoruz. Kablo kanallarını kapatan plastik kapaklar var, bu kapaklar hem ön, hem arka taraftaki kablo karmaşasını gizlemek için düşünülmüş.

Kutu içeriği

Cooler Master kurulumda ihtiyacınız olabilecek malzemeleri siyah metal bir kutu içinde sunuyor. Bu kutu içinde fan montajı için farklı boylarda vidalar mevcut. Örneğin görmekte olduğunuz bu uzun vidalar, varsayılan olarak önde takılı olan 20cm’lik fanları üste takmak için kullanılıyor. Bunun dışında standart fan montaj vidaları, aralayıcılar ve M3 boy vidalar bulunmakta. Kablo yönetimi için siyah plastik kelepçeler de unutulmamış.

Artılar:

  • Dahili 2x20cm fan
  • Temperli cam yan panel
  • Kablo yönetimi iyi düşünülmüş.
  • Montajda iş kolaylaştıran pratik çözümler.
  • Sıvı soğutma ve yüksek sayıda fan desteği.
  • Dikey ekran kartı montajı için destek

Eksiler:

  • Ön ve üst kapaklardaki fanların nefes alabileceği delikli yüzeyler artırılıp, soğutma kapasiteleri iyileştirilebilirdi.
  • Kapakların malzemesi biraz daha iyi olabilirdi
  • Egsoz fanı RGB değil.