Anasayfa Video AOC AGON AG241QG G-Sync Oyuncu Monitörü İncelemesi

AOC AGON AG241QG G-Sync Oyuncu Monitörü İncelemesi

165 Hz hız ve Nvidia G-Sync teknolojisini bir arada sunan, AOC AGON AG241QG oyuncu monitörünü inceledik.  Videomuzda performans, teknik özellikler, ergonomi ve sistem uyumluluğu gibi pek çok detayı bulabilirsiniz…

AOC AGON AG241QG modeli 24 inç ekranda yüksek çözünürlük ve çok yüksek yenileme hızı sunan bir oyuncu monitörü.

AG241QG modelinde 165 Hz yenileme hızı var. Son zamanlarda dikkat çeken 144 Hz monitörlerden bile daha hızlı. Peki ne işe yarıyor? Çok yüksek FPS’de oyun oynarken, ekranın sayıda yenilenmesini, yani her kareyi göstermesini sağlıyor.

Standart 60 Hz monitörlerde, ekran kartı kaç FPS işlerse işlesin, monitör saniyede sadece 60 kare çizebilir. Doğal olarak yüksek hz bir monitörün verdiği akıcılık, deneyim olarak dev bir fark hissettiriyor.

Elbette bu kadar hızlı yenileme esnasında ekrandaki piksellerin de renk değiştirebilmesi gerekiyor. Bu noktada piksel tepki süresi 1 milisaniye, bu da ideal oyuncu monitörü değeridir.

24 İnç Ekran Nasıl?

Ekran boyutuna baktığımızda 24 inç olduğunu görüyoruz. Bu her masaya rahatlıkla sığacak ve yakın oturmaya imkan verecek bir ekran boyutu. Çoğu kullanıcının evindeki eski 20-22 inç monitörlere göre daha büyük bir alan. Görülebilir çapraz panel alanı 23.8 inç. Çerçeve kalınlıklarına baktığımızda normal olduklarını görüyoruz.

Daha geniş masaya sahip oyuncular ve uzakta oturanlar 27 inç modelleri de değerlendirebilirler. Şahsen daha büyük ekrana pek itiraz etmem. Ancak daha yüksek netlik isteyenler için 24 inç avantajlı durumda. Ekrandaki piksel aralıkları az olduğu için çizgiler daha keskin oluyor.

Sıra geldi Çözünürlüğe ve Ekran Kartına

24 inç ekrandaki panelin çözünürlüğü 2560×1440 piksel. Bu Quad HD çözünürlük Full HD’den daha keskin. 4K kadar yüksek olmasa da hem daha erişilebilir bir fiyatı var, hem de ekran kartından yüksek FPS alma söz konusu olduğunda işe yarıyor. Bu monitör ile birlikte kullanılacak ekran kartı Nvidia GeForce GTX 1070 ve üstü olmalı ya da benzer bir yükseltmeyi planlıyor olmalısınız. GTX 1060 ve altında 1080p alternatif monitörlere bakmanızı tavsiye ederiz.

Peki neden Nvidia GPU kullanılmalı? Bu monitördeki G-Sync teknolojisi sebebiyle. Ekran kartı ve monitör birlikte uyumlu çalışarak takılma ya da görüntü yırtılması olmadan oyunculara çok daha kaliteli bir oyun deneyimi sunuyor. Yüksek FPS’de oyun oynarken kendisini çok rahat gösteriyor.

Ekran kartı ile uyumlu monitör tercih etmek, G-Sync ve FreeSync teknolojilerini kullanabilmek için faydalıdır.

FreeSync Alternatifi

AMD sahipleri için AOC’nin burada QX modeli gibi FreeSync’li ve hesaplı alternatiflerini tercih etmek daha iyi olur. Örneğin AOC AGON AG141QX FreeSync Oyuncu Monitörü… Burada G-Sync ek maliyete sahip bir çözüm. G-Sync monitörler özellikle Nvidia ekran kartı sahipleri tarafından tercih ediliyor.

Biz de testlerimizde daha önce topladığımız GTX 1080Ti ekran kartlı, Core i7 8700K işlemcili oyuncu bilgisayarını kullandık. Bu sistem özellikle yüksek FPS odaklı olduğu için 144 Hz ve üstü monitörlerde ideal sonuçlar elde edebiliyoruz. Oyun testlerimizde özellikle yeni nesil FPS’lerde de 100 FPS üstü performansı çok rahat elde edebiliyoruz. Motoru destekleyen bütün yeni nesil oyunlarda yüksek Hz’ten yararlanmak mümkün.

Technopat Oyun ve Test Sistemi Toplama Rehberi

Ergonomi ve Detaylar

Monitör V şeklinde sağlam metal bir ayak üzerine kurulu. AGON serisindeki bu tasarım keskin hatlarıyla, mücadeleci oyuncu karakterini yansıtmayı başarıyor.

Sola ve sağa çevirme açısı, tam pivot ve yükseklik ayarı ile ergonomik açıdan güçlü bir seri bu ve daha önceki incelemelerde de beğendiğimizi söylemiştik.

Ufak, açılıp kapanan kulaklık askısı güzel bir detay. Yandaki USB portları erişim açısından daha kullanışlı oluyor.

OSD kontrolüne gelince, monitörün üzerindeki kontroller geleneksel olsa da kablolu uzaktan kumanda işi değiştiriyor. Bu kumanda kablosuz hale geldiğinde özellikle büyük ekranlı monitörler doğrudan çok güçlü TV alternatifi haline gelecek. Tek eksisi masada yer tutması ama buna karşılık monitöre uzanmadan, daha rahat ayar yapmak mümkün.

G-Sync

AOC AGON AG241QG modelinin QX modeline göre tek eksisi G-Sync modülü yüzünden içerisinde daha az yer kalması. Bu yüzden VGA, DVI portları ve MHL desteği çıkartılmış. Hedeflediği sistemlere baktığımızda hiç üzülmedik, G-Sync’li monitör alıp daha sonra VGA bağlamak o monitöre ve bütçemize yazık etmek demek. Pratikte bu eksiğin etkilediği kullanıcı sayısı yok denecek kadar az. Bu monitörü G-Sync ve yüksek Hz ile kullanmak için DisplayPort’tan bağlamanız gerekiyor.

G-Sync ile ilgili önemli nokta aralığın 30-165 Hz olması, yani düşük FPS aldığımız oyunlarda bile aktif durumda kalabiliyor. Üzerine aynı anda kullanamadığımız ULMB teknolojisi de sunulmuş. Bunun istisnaları var, ancak her zaman, her koşulda iki teknoloji birlikte çalışmadığı için biz burada not düşüyoruz. G-Sync ile hata aldığımız ya da çok ihtiyaç duymadığımız bir oyun olursa kapatıp, Ultra Low Motion Blur’u açabiliriz. Hareket bulanıklığını azaltan bu teknolojiyi özellikle bazı oyunlarda kullanmaya alışkınsanız, bu seçenek güzel. Ama devamlı G-Sync açık oynayanlar için çok kritik değil.

Panel Kalitesi

Panel parlaklığına baktığımızda çok parlak hale getirebildiğimiz, son derece aydınlık kullanılabildiğini görüyoruz.

En düşük parlaklık, en yüksek karanlıkta yine sonuçlar çok iyi. Monitörün ışık, parlaklık aralığı beklenmedik ölçüde başarılı.

Siyahların gerçek siyaha ne kadar yakın olduğuna baktığımızda işin içine karşıtlık da giriyor. İki değer de ortalama diyebiliriz. Özel olarak yüksek karşıtlıkta statik kontrastı 3000:1 modeller ile zaten kıyaslanmaz ancak 1000:1 değerinde de biraz uzak kalıyor. Yani parlak ve karanlık hale getirmek mümkün ancak iki uca gittikçe görüntü içerisindeki karşıtlığı korumak zorlaşıyor.

Renk gamutuna baktığımızda burada standart sRGB’nin yüzde 95’ini kapsadığını görüyoruz. Oyun için tasarlanmış TN panel bir monitör için oldukça iyi bir değer. Yüksek renk gamutu için daha profesyonel modellere, IPS alternatiflere bakabilirsiniz.

Genel olarak renk sıcaklık karakteri beyaza yakın, 6000K civarında diyebiliriz. Gamma değeri de 2.1 civarında. Delta E değeri de 3 civarında. Kendi standart sRGB ayarlarında oyunlardaki renkleri güzel. Özellikle düşük parlaklıkta kullanım çok iyi sonuçlar veriyor. Fakat elbette IPS panelli modellerin zenginliğinde değil. Ancak görüş açıları yanlardan oldukça başarılı.

Karar Aşaması

Peki ne yapmalı? Oyuncu olarak baktığımızda 165 Hz ve 1 ms ile hızlı ve eğlenceli olmasını istiyoruz, bu yüzden bizim için tercih bu monitörden yana oluyor. Ayrıca piksel yoğunluğu yüksek olduğu için bazı oyunları 1440p’de değil, 1080p’de yüksek AA ile daha da yüksek FPS’de oynayabilirsiniz. Normal şartlarda geniş ekranlarda düşük çözünürlük ya da panelin doğal çözünürlüğü dışındaki çözünürlükler daha kötü görünür, ama bu modelin sonuçları bu senaryoda çok daha iyi oldu.

 

  • Fiyat: 2700 TL – (587 USD KDV hariç)
  • Ekran: 24 inç – 23.8 görülebilir
  • Çözünürlük: 2560×1440 piksel QHD
  • Yenileme Hızı: 165 Hz
  • Tepki Süresi: 1 ms
  • Input Lag değeri:
  • Ek Özellikler: G-Sync, ULMB, Shadow Control
  • Kutu içeriği: HDMI, DisplayPort, USB 3.0, Güç kabloları.
  • Türkiye’de: Kapıdan kapıya ücretsiz kargolu servis desteği.
  • Ek teknik detaylar:
  • Görüntü Oranı: 16:9
  • Statik Kontrast: 1000:1
  • Dinamik Kontrast: 50M:1
  • Renk: 16.7 milyon
  • Parlaklık: 350 kandela
  • Piksel aralığı: 0.2058 mm
  • Görüntü alanı: 527.04 mm’ye 296.46 mm
  • İzleme açısı: 170/160 dereceye kadar
  • Portlar: 3.5 mm
  • USB: 4x USB 3.0
  • Hoparlör: 2 Watt
  • Vesa: 100×100 mm
  • Ağırlık 6.52 Kg
  • Ergonomi: Pivot
  • Yükseklik Ayarı: 130 mm

Artılar: Yüksek yenileme hızı, düşük tepki süresi, G-Sync, ergonomi, uzaktan OSD kontrolü, piksel yoğunluğu, doğal
Eksiler: Renk ve karşıtlık değerleri IPS kadar iyi değil.

Testlerimiz sırasında ışık sızması ya da benzeri sorunlar ile karşılaşmadık. Sorunsuzluk, ergonomi ve yüksek performans açısından kafanız rahat bir seçenek olarak AOC AGON AG241QG modelini tercih edebilirsiniz. Kendi segmentinde üst kalitede bir ürün ve oyuncuların hız ihtiyaçlarını ileriye dönük olarak fazlasıyla karşılıyor, keskin ve hızlı görüntü sunuyor.