Anasayfa İş Windows 10 LTSB Sürümü Nedir?

Windows 10 LTSB Sürümü Nedir?

Windows 10’un büyük güncellemeler almayan ham sürümünden haberiniz var mı?

Temiz bir Windows 10 kurulumu yaptığınız zaman bilgisayarınıza sadece Windows Store, Microsoft Edge gibi çekirdek Microsoft uygulamaları yüklenecektir. Tabii Windows 10’un piyasada en çok kullanılan Standart veya Professional sürümünü kullanıyorsanız. Ancak Windows Store ve Microsoft Edge gibi görünürde oldukça temel olan Windows uygulamalarına dahi sahip olmayan bir Windows 10 sürümü daha var.

Bu sürümün adı Windows 10 LTSB (Long Term Service Branch) ve sadece Windows 10’un Enterprise paketinde yer alıyor. LTSB sürümünün detaylarına girmeden önce farklı kısaca Windows 10 güncelleme modellerinden bahsedelim. Windows 10 temelde üç farklı güncelleme modeline sahip: Insider Preview, standart ve kurumsal.

Insider Preview kullanıcıları en yeni güncellemeleri ilk olarak alıyor. Bu kullanıcılar henüz tutarlı olmayan özellikleri test edip tespit edilen sorunları Microsoft’a bildiriyor. Standart Windows 10 kullanıcıları bu özellikleri belirli bir gecikme ile alıyor. Aradaki zaman diliminde ise Insider Preview kullanıcıları tarafından rapor edilen sorunlar mümkün olduğunca gideriliyor. Son olarak kurumsal Windows 10 kullanıcıları bu güncellemeleri standart kullanıcılardan birkaç ay sonra, tespit edilen sorunlar tamamen giderilirse alıyor.

Ancak çoğu iş yeri için Windows 10’un kurumsal güncelleme modeli yeterli değil. Kurumsal modelin gecikmeli güncelleme takvimine rağmen iş yerleri, kritik veriler taşıyan sistemlerinin sürekli büyük güncellemeler ile sınanmasını istemiyor. Örneğin muhasebe uygulamalarının kullanıldığı bir bilgisayarın fotoğraf ve video güncellemelerine gerçekten ihtiyacı var mıdır? Burada ise devreye Windows 10 LTSB giriyor.

Sadece güvenlik

Windows 10’un Enterprise paketinin içinde sunulan LTSB sürümü, diğer Windows 10 sürümleri gibi özellik güncelleştirmeleri almıyor. Yani Anniversary, Creator, Sonbahar gibi Windows 10’a ciddi değişiklikler uygulayan dev güncellemeler hiçbir zaman LTSB sürümüne sunulmayacak. Ve bu da sistemlerinde uzun süreli tutarlılık arayan şirketler için ideal seçenek.

Güvenlik konusuna önem gösterenler merak etmesin. Bu durum Microsoft’un LTSB sürümü için hiçbir güncelleme yayınlamayacağı anlamına gelmiyor. Diğer Windows 10 sürümlerine sunulan güvenlik yamaları ve bug gidericileri bu sürüme de sunuluyor. Ancak LTSB’nin güncelleme yetenekleri bunlarla sınırlandırılmış. Microsoft yeni bir LTSB sürümü yayınlasa bile, yükseltme işleminin bir kurulum medyası ile yapılması gerekecek.

Microsoft’un konu ile ilgili yayınladığı belgelere göre her iki veya üç yılda bir yeni LTSB sürümünün yayınlanması planlanıyor. Ancak kullanıcıların her yeni LTSB sürümüne yükseltme yapma gibi bir zorunluluğu yok. Zira Microsoft her LTSB sürümüne 10 yıla varan güvenlik güncellemeleri garantisi sunuyor.

Hazır yüklü uygulamalar yok

Standart Windows 10 sürümü varsayılan olarak Windows Store, Microsoft Edge, Kamera, Posta, Hava Durumu gibi uygulamalar ile yükleniyor. LTSB sürümü ise temiz kurulumun ardından bu uygulamaların hiçbirini yüklemiyor. Hatta LTSB sürümünün Başlat menüsünü açarsanız, listede tek bir uygulamanın bile yer almadığını göreceksiniz.

Bu sürüm standart kullanıcılar için değil

Sürekli güncellemelerden ve Windows uygulamalarından arındırılmış bir Windows 10 sürümü pek çok kullanıcıya cazip gelebilir. Ancak Microsoft bu sürümün standart kullanıcılar tarafından kullanılmasını istemiyor. Microsoft’un belirttiği üzere Windows 10 LTSB sürümü sadece kritik verilerin saklandığı ve şirket için önemli işlemlerin gerçekleştiği sistemlerdeki tutarlılığı korumak için kullanılmalı.

Ancak Windows 10 Enterprise sahibi bir kullanıcının bu sürümü kişisel bilgisayarına kurmasını engelleyecek bir koruma mekanizması da bulunmuyor.

Enterprise avantajları

Windows 10 LTSB teknik olarak bir Windows 10 Enterprise ürünü olduğu için, standart Windows sürümlerinde olmayan bazı önemli özelliklere sahip. Enterprise sürümü kullanıcılara güncellemeler ve Microsoft’a gönderilen kullanım verileri üzerinde daha fazla kontrol sunuyor. Ayrıca Enterprise kullanıcıları çeşitli Windows hizmetlerini düzenleyebiliyor. Bu sayede kilit ekranının pas geçilmesi gibi seçenekler Enterprise kullanıcılarının kullanımına sunulmuş.

Windows özelliklerinin düzenlenmesi dışında, Windows 10 Enterprise kullanıcıları Windows To Go adında bir özellikten de faydalanabiliyor. Bu özellik ile kullanıcılar bir USB belleğe boot edilebilir bir Windows 10 kurup, sistemlerini diledikleri bilgisayarda boot edebiliyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, bir Enterprise ürünü olduğu için Windows 10 LTSB sürümü de bu avantajlara sahip.

Nasıl elde edilir?

Resmi olarak bir sisteme Windows 10 LTSB sürümünün yüklenmesi için kullanıcının Windows 10 Enterprise sahibi olması gerekiyor. Ancak herhangi bir Windows kullanıcısı Microsoft’un 90 günlük Enterprise değerlendirme programına katılarak Windows 10 LTSB ISO dosyasını indirip yükleyebilir.

Ne yazık ki Enterprise lisansı olmayan kullanıcıların LTSB sürümünü sürekli olarak kullanması mümkün değil. 90 günlük deneme süresini farklı yollarla bir miktar uzatmak mümkün olsa da, uzun süreli kullanım için bir Enterprise lisansı şart.