Anasayfa Makale Ubuntu 18.04 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ubuntu 18.04 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bionic Beaver kod adlı yeni Ubuntu 18.04 sürümü neler sunuyor?

26 Nisan tarihinde resmi olarak yayınlanacak olan en yeni Ubuntu sürümü 18.04 Bioic Beaver, irili ufaklı pek çok yenilik ve düzenleme içeriyor. Dileyen kullanıcılar an itibariyle Bionic Beaver’ın Beta 2 sürümünü indirip kullanmaya başlayabilir ve yeni Ubuntu sürümünün sunduğu yeniliklere göz atabilir.

Bionic Beaver’ı ilk çalıştırdığımızda gözümüze çarpan ilk şey yeni varsayılan duvar kağıdı oldu. Yeni sürüme ismini veren kunduz temalı yeni duvar kağıdı oldukça sade ve modern bir görüntü sunuyor.

GNOME 3.28

Bilindiği üzere Ubuntu’nun varsayılan masaüstü arayüzü artık Unity değil. 17.10 sürümü ile birlikte özelleştirilmiş bir GNOME sürümüne geçiş yapılmıştı. Bionic Beaver bu alanda pek bir değişiklik yapmıyor ve masaüstü olarak en yeni GNOME 3.28 sürümünü kullanıyor.

Daha iyi boot süresi

Canonical, yeni Ubuntu sürümünde boot süresini azaltacağına dair söz veriyor. Bionic Beaver, systemd özelliklerini kullanarak darboğazları tespit edecek ve işletim sistemi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde açılacak.

Hızlı kurulum seçeneği

Ubuntu’nun standart kurulumu esnasında Ubuntu tarafından belirlenen bazı uygulamalar da yüklenmektedir. Bu uygulamaları istemeyen kullanıcılar hızlı kurulum seçeneğini tercih edebilir. Hızlı kurulum sadece web tarayıcısı gibi en önemli uygulamaları yükleyecektir.

Daha kolay PPA kurulumu

PPA ile uygulama yükleme uzun yıllar boyunca üç satır komut ile gerçekleşiyordu. İlk satır add-apt-repository dosyaları depodan alıyor, ikinci satır apt update sistemi güncelliyor, üçüncü satır apt install ise uygulamayı yüklüyordu. Bionic Beaver ile birlikte bu işlem iki satıra sığdırılabiliyor. Artık kullanıcılar add-apt-repository komutunu kullandığında apt update komutu otomatik olarak çalışıyor.

Linux Kernel 4.15

Ubuntu Kernel takımı ilk etapta Linux Kernel 4.14 sürümünü kullanmayı planlıyordu. Ancak geçtiğimiz Aralık ayında yapılan bir açıklamada Linux Kernel 4.15 sürümünün kullanılacağı duyuruldu.

Xorg

Ubuntu 17.10 sürümü görüntü sunucusu olarak daha yeni olan Wayland sunucusuna geçiş yapmıştı. Ancak yaşanan problemler sonucu pek çok kullanıcı Xorg sunucusuna geçiş yapmak zorunda kaldı. Görünüşe göre Ubuntu kullanıcıların şikayetini dinlemiş zira 18.04 sürümünde varsayılan görüntü sunucusu olarak yeniden Xorg kullanılıyor.

Sistem kullanım verileri artık otomatik olarak toplanıyor

Yeni Ubuntu sürümünde yer alan en tartışmalı özelliklerinden biri de sistem verilerinin otomatik olarak toplanması oldu. Eğer kullanıcı tarafından elle devre dışı bırakılmazsa Ubuntu 18.04 aşağıdaki kullanıcı verilerini toplayıp Ubuntu’ya gönderebilecek:

  • Kullanılan Ubuntu sürümü
  • Kurulum anında ağ bağlantısının olup olmadığı
  • CPU, GPU, RAM gibi donanımlara ait istatistikler
  • Cihaz üreticisi
  • Ülke
  • Kurulum süresi
  • Otomatik giriş seçeneğinin kullanılıp kullanılmadığı
  • Üçüncü parti bileşenlerin kullanılıp kullanılmadığı
  • Kurulum sırasında güncellemelerin yüklenip yüklenmediği
  • Disk düzeni
  • Hata raporları

Sunucular için yeni yükleyici

Bionic Beaver sürümüne kadar Ubuntu, sunucular için Debian’ın metin tabanlı yükleyicisini kullanıyordu. 18.04 ile birlikte sunucular için subiquity yükleyicisi kullanılacak.

Renkli emojiler

Siyah beyaz emojiler artık geçmişte kaldı. Ubuntu 18.04 artık renkli emojilere sahip.