Anasayfa Video MSI GE63VR 7RF RAIDER Oyuncu Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

MSI GE63VR 7RF RAIDER Oyuncu Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

Dizüstü oyuncu bilgisayarı MSI GE63VR 7RF Raider modelini inceliyoruz. Nvidia GeForce GTX 1070 ekran kartına sahip dizüstü bilgisayarın oyun testleri, donanım ve yazılım detayları inceleme videomuzda…

İnce yapısıyla, performansıyla, Steelseries klavyesi ve fırçalanmış aluminyum gövdesiyle dikkat çekiyor. Hemen kaputun altındaki parçalarla başlayalım.

  • 00:20 – İşlemci, ekran kartı.
  • 00:45 – Optimus.
  • 01:05 – RAM.
  • 01:14 – Disk ve depolama.
  • 01:26 – Yonga seti.
  • 01:40 – Yükseltme seçenekleri.
  • 02:00 – Panel ve çözünürlük.
  • 02:30 – Materyal ve tasarım.
  • 03:12 – Webcam.
  • 03:20 – Ölçüler ve ağırlık.
  • 03:42 – VR desteği.
  • 04:17 – Adaptör.
  • 04:40 – SteelSeries RGB oyuncu klavyesi.
  • 05:20 – Touchpad.
  • 05:30 – Portlar.
  • 06:00 – Bildirim ışıkları.
  • 06:20 – Ethernet ve WiFi.
  • 06:55 – MSI Dragon Center.
  • 07:40 – Ses özellikleri, DAC ve bağlantılar.
  • 08:26 – Nahimic.
  • 08:42 – Sistemin soğutmasına yakından bakıyoruz ve sesi değerlendiriyoruz.
  • 09:11 – 1080 Oyun testleri:
  • Warhammer 2 Savaş: Aşırı
  • Warhammer II Strateji Haritas: Aşırı
  • Middle Earth Shadow of War: Very High
  • PUBG: Ultra
  • Rainbow Six Siege: Very High
  • Assassin’s Creed Origins: Ultra
  • 11:30 – Cooler Boost ve pil modları.

Bilgisayar 7. jenerasyon dört çekirdekli Intel i7 7700HQ işlemciye ve 8GB belleğe sahip Nvidia GTX1070 ekran kartıyla geliyor. Bu ekran kartı gücü kırpılmış MaxQ versiyon değil, bildiğimiz GTX 1070. İşlemcinin 4 çekirdeği birden 3.5GHz Turbo modunda çalışabiliyor. Bu anlamda saf beygir gücü ve yüksek FPS arayan oyuncuların isteklerine karşılamaya dönük bir ürün.

Bu arada Intel’in HD Graphics 630 GPU’sunun devre dışı bırakılmadığını belirtelim. Yani Nvidia Optimus teknolojisi kullanılıyor. Sadece ağır 3D iş yüklerinde Nvidia GPUsu devreye girerken webde gezinme, video oynatma gibi 2D ve hafif 3D iş yüklerini Intel GPU üstleniyor. Bu sayede pil ömrü daha uzun olmuş oluyor.

Çift kanal çalışan 2 adet 8GB, toplamda 16GB DDR4 2400Mhz bellek, 1TB HGST 7200 RPM sabit disk ve256GB Toshiba SATA tabanlı M2 SSD de diğer sistem bileşenleri arasında. HM170 çipset yongası kullanıldığı için bellek istendiğinde 32GB’a kadar yükseltilebiliyor. SSD ise Crystal Disk Mark benchmark testimizde ardışık 544 MB/sn okuma ve 477 MB/sn yazma hızlarına ulaştı. Depolama yükseltme seçenekleri oldukça zengin zira 2 adet NVMe M.2 SSD ve 1 adet 2.5 inçlik sabit disk veya SSD sürücü takabilmektesiniz. Bu sayede NVMe destekli M.2 SSD’ler alıp bunları RAID 0 ile kullanarak 6GB/sn ardışık okuma rakamlara ulaşmanız mümkün.

Bir başka önemli sistem bileşeni olan ekrana gelirsek. Kullanılan panelin türü TN. Bu tür paneller çoğunuzun bildiği üzere düşük tepki süreleri sebebiyle oyun monitörlerinde sıkça tercih ediliyor. Panel ayrıca 1080p Full HD çözünürlükte, 3ms tepki süresi ve 120Hz tazeleme oranına sahip ve mat yüzeye sahip. Yatay izleme açıları iyi olsa da dikey söz konusu olduğunda tam karşıdan bakmadığınızda renkleri ve kontrastı kaybedebiliyorsunuz. Grafik tasarım ve video kurgu gibi profesyonel işler haricinde bir sorun yaratmayacağını düşünüyoruz.

Bilgisayarın gövdesine baktığımızda tamamen metal bir tasarım görmekteyiz. Siyah renkte fırçalanmış aluminyum malzemenin hakim olduğu bu tasarımda yer yer kırmızı çizgi ve hatlara da yer verilmiş. MSI’ı alıntılarsak bilgisayarı sportif kılmak için tercih edilmiş bu. Güç tuşu alışılmışın aksine ince bir çizgi şeklinde. Hemen altında klavye aydıdnlatma profilleri arasında geçiş yapmaya yaran bir tuş ve en altta MSI’ın Cooler Boost özelliğini aktif hale getiren tuş bulunmakta. Ses açma&kapama gibi multimedya fonksiyonlu tuşlar göremiyoruz.

Kapağın arkasında aydınlatmalı ejderha logosu ve kırmızı siyah hatlar görmekteyiz, siyah renkte fırçalanmış aluminyum yüzey arka kapağa da uygulanmış. Bilgisayarın kamerasını özel kılan bir ayrıntı yok, diğer dizüstü bilgisayarlarda görebileceğiniz 720p destekli bir kamera yanında mikrofon bulunuyor.

Gövde 383mm uzunluk, 260 mm genişlik ve 27.5mm yüksekliğe sahip. 2.39 kilo da ağırlığı var. 1kg 100gr adaptörü eklediğimizde toplam ağırlık 3.5kg’a ulaşıyor. GTX 1070 taşıyan bir dizüstü bilgisayar için oldukça kabul edilebilir bir ağırlık bu. Taşınabilirlik konusunda GE63VR oldukça iyi bir noktada. Taşınabilirlik demişken GE63VR taşınabilir sanal gerçeklik çözümü olarak tercih edilebilecek bir ürün. Yakın zamanda incelediğimiz Samsung Odyssey karma gerçeklik gözlüğü çalışmak için lighthouse olarak bilinen ve odanın çevresine yerleştirilmesi gereken algılayıcılara ihtiyaç duymuyor. Bu anlamda taşınabilirliği yüksek bir sistem demiştik. Samsung Odyssey gibi karma gerçeklik gözlükleri birleştirdiğinizde hemen her yerde sanal gerçeklik tecrübesi yaşayabilmenizin önünü açıyor. Sanal gerçeklikte monitörü, hoparlörü ve klavye aydınlatmasını kullanmadığınız için buradan önemli bir miktar pil ömrü kazanabiliyorsunuz.

Pil ve güç konularına gelirsek, bilgisayarın adaptörü 230W’lık ve 19.5v üzerinden 11.8amper güç sağlıyor. Cihazda 6 hücreli 51 saat/ watt’lık bir pil kullanılmış. Daha yüksek pil kapasiteli oyuncu laptopları görsek de, GE63VR’nin odak noktasının performansı belirli bir hafiflik ve incelikte sunmak olduğunu söyleyebiliriz.

Ön kısma baktığımızda bilgisayarda aluminyum gövdeyle birlikte Steelseries’in RGB arka aydınlatmalı ve her tuşu bireysel olarak özelleştirilebilen klavyesini görmekteyiz. 1.9mm tuş hareket mesafesi geri bildirim hissi açısından oldukça hoş olsa da klavyenin mekanik olmadığını söylemeliyiz. Steelseries’ın özel yazılımıyla özelleştirebildiğiniz klavye çok çeşitli renk ve animasyon seçenekleri barındırmakta. Tuşların yanlarında ışığı dağıtan difüzyonlu plastik kullanıldığı için ışık tuşların her tarafına eşit bir şekilde yayılıyor ve hoş bir etki yaratıyor. Numerik tuş takımı ve anti-ghosting teknolojisi bu klavyenin özellikleri arasında. Klavyenin sol kısmında Windows tuşu bulunmuyor. Yine burada gördüğümüz touchpad kırmızı bir hat ile çevrelenmiş ve büyüklüğü oldukça yeterli.

Gövdenin yanlarına baktığımızda sol tarafta RJ45 ethernet portunu, 4k 60Hz çıkış veren HDMI ve 1 adet mini display portunu, USB 3.1 tip C ve 3.0 Tip A portunu, son olarak altın kaplamalı, kulaklık çıkışını ve mikrofon girişini görmekteyiz. Sağ tarafa baktığımızdaysa 2 adet USB 3.0 A portunu ve SD kart okuyucu görüyoruz. Bu okuyucu bilgisayara USB 3.0 üzerinden bağlı, dolayısıyla hızlı dosya aktarımı sağlıyor. Ek olarak USB portlarının kırmızı aydınlatması hoş bir detay ve bizce gayet şık duruyor.

Bildirim ışıkları bilgisayarın önüne yerleştirilmiş. Bunlar arasında kablosuz bağlantı, pil durumu ve disk işlem ışıkları bulunuyor. Yukardan baktığınızda bunları görmek biraz zor, belki biraz daha yukarıda konumlandırabilirlerdi.

MSI Ağ kontrolcü yongaları konusunda tercihini Killer’den yana yapmış. Gigabit ethernet kontrolcüsü olarak Killer E2500, kablosuz ağ kontrolcüsü olarak da Killer Wireless 1435 bulunuyor. Ethernet portunun hemen arkasında Killer’ın elektrikteki dalgalanmalara karşı korumasını görüyoruz.

AC’ye kadar olan bütün wi-fi standardını ve Bluetooth 4.1’i destekleyen Killer Wireless 1435, 867Mbps’ye kadar kablosuz veri transfer hızlarına imkan tanıyor. Bunun yanı sıra MU-MIMO ve Beam Forming gibi teknolojileri de barındırıyor. Bu sayede daha düşük gecikme süreleri ve daha hızlı indirme/yükleme hızlarına sahip olabiliyorsunuz.

Bilgisayarla gelen yazılımlardan bahsetmek istiyorum biraz. Bunlardan ilki ve en öne çıkanı MSI Dragon Center yazılımı. Kullanıcı arayüzü oldukça şık, minimal ve anlaşılabilir olduğu için Dragon Center’ı ben rakiplerine göre daha başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Ancak işlev konusunda bazı noktalarda eksiklikleri de yok değil. Örneğin touch pad’i devre dışı bırakma seçeneğini göremedik.

Programı çalıştırdığımızda bizi karşılayan Sistem Monitör sekmesi altında sistem bileşenlerinin kullanım oranlarını, performans ve sıcaklık değerlerini görebiliyoruz. Bir yandaki app portal sekmesinden MSI’ın uygulamalarını çalıştırabilmekteyiz. System Tuner sekmesine geldiğimizde bilgisayarın performansını, fan hızını ve enerji tasarruf modlarını ayarlayabildiğimiz gibi monitör renk profilleri arasında da geçiş yapabiliyoruz.

Ses departmanına geldiğimizde yine extra özellikler görüyoruz. Bunlar arasında dahili ess sabre DAC ve Realtek ALC1220 yongası bulunmakta. Bu yonga masaüstü sistemlerde görmeye alıştığımız 7.1 hoparlör destekli ve Realtek’in üst seviye bir modeli. Bu anlamda bir dizüstü bilgisayarda görmek bizi şaşırttı.

Hoparlörlerde MSI’ın Dynaudio ile partnerliğe giderek bir tasarım ortaya çıkarmış. Orta seviye ve düşük frekanslar için birer hoparlör ve yüksek frekanslar için birer hoparlör olmak üzere 4 hoparlörlü bir sistem bu. Bu sistem tüm frekansların bir hoparlöre yönlendirilmesinden daha başarılı akustik sonuçlar veriyor. Sonuç gayet tatmin edici, son ses seviyesinde dahi herhangi bir bozulma duyamıyorsunuz ve hoparlörler boyutlarına göre başarılı iş yapıyorlar.

Yüklü gelen Nahimic programıyla ön tanımlı özel ekolayzır ayarları uygulayabildiğiniz gibi oyunlara göre ses profilleri de seçebilmektesiniz. Burada bir de sound tracker özelliği mevcut, FPS oyunlarında sesin ne yönden geldiğini saptamanızda size yardımcı olması amaçlanmış.

Arka kapağını açıp baktığımızda sistemin 7 bakır boru, çift fanlı soğutma sistemi ve 4 hava çıkış ızgarası olduğunu görüyoruz. 7. Nesil Intel işlemci ve yeni 1000 serisi ekran kartı kullanan bütün dizüstü bilgisayarlar masaüstü sistemlerle kıyasladığımızda oldukça yüksek sıcaklıklara çıkıyor. Geçtiğimiz yıl farklı markalardan 100 derece civarında çalışan pek çok model gördük. Buradan kıyasla yoğun yük altında stabil 90 Derece civarını bu nesilde iyi kabul edebiliriz. İstisna modeller sadece Desktop Replacement yani masaüstü alternatifi dediğimiz çok kalın kasalar oluyor. Bir de GE73 7RD Raider istisnası var.

Burada sıcaklıklar MSI’ın güçlü soğutması sayesinde 10-15 derece daha düşük seyrediyor. Ayrıca MSI birkaç nesildir sıcaklığı klavyede sık kullanılan WASD tuşlarından uzak tutmayı ve kasa üstüne sıcaklığı daha az yansıtmayı başarıyor. Soğutmanın kendi nesline ve muadillerine göre başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Sistem boştayken bu fanlar duruyor ve sessiz bir ortamdaysanız tek duyduğunuz şey sabit disk oluyor. Ancak oyunlarda fanlar tam hıza yakın çalıştığı için gürültü problemiyle karşılaşıyoruz.

Kulaklıkla oyun oynuyorsanız bu pek rahatsız edici değil ancak soğutuculu dizüstü bilgisayar standı kullanmanız hem bu fan seslerini hem de sıcaklıkları azaltacaktır.

Özelliklerine değindiğimize göre 1080p oyun testlerimize geçebiliriz. Oyun testlerimizi adaptör takılıyken ve MSI Dragon Center’daki Turbo güç profili ile yaptık. Tüm testlerimizde dikey senkronizasyon kapalıydı.

Oyun Grafik Ayarları Benchmark Sonucu
Warhammer 2 Savaş Aşırı 64.8 FPS
Warhammer II Strateji Haritası Aşırı 71.3 FPS
Middle Earth Shadow of War Very High 81 FPS
PUBG Ultra 109 FPS
Rainbow Six Siege Very High 153 FPS
Assassin’s Creed Origins Ultra 59 FPS

Sonuç itibariyle yüksek performans ve taşınabilirliğin iyi bir dengesini görüyoruz. Özellikle kasa kalitesi, gösterişli klavye aydınlatması ve destek yazılımlarıyla çok iyi bir dizüstü bilgisayar.