Anasayfa Haber Bülten Huawei Daha Fazla Akıllı Şehir İnşa Edecek

Huawei Daha Fazla Akıllı Şehir İnşa Edecek

Dünya üzerinde 40’ın üzerinde akıllı şehir projesine dahil olan Huawei, önümüzdeki yıllarda daha fazla akıllı şehir projesinde yer almayı hedefliyor.

Huawei, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi’ne katıldı. Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen kongrede, Huawei Türkiye Ar-Ge Direktörü Wu Lianqing; “Lider, Güvenli, Sürdürülebilir ve Fütüristik Akıllı Şehir Çözümleri” başlıklı konuşma gerçekleştirdi. Huawei’in dünya genelindeki 180 binin üzerindeki çalışanlarının 80 bininin Ar-Ge mühendisi olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Lianqing, 40’ın üzerinde akıllı şehirlere yönelik projeler sunduklarını ifade etti. Gelecek yıllarda daha fazla akıllı şehir projesinde yer almak istediklerini dile getiren Wu Lianqing, akıllı şehirlerin topluma daha iyi yönetim, refah ve iyi bir endüstri ortamı oluşturmayı hedeflediğini anlattı.

Shenzhen’de trafik sorunu inovasyon projesiyle çözüldü

Akıllı şehir projelerine yönelik Çin’in Shenzhen kentindeki uygulamalarından söz eden Wu, “Shenzhen yaklaşık 3 milyon arabaya sahip. Yoğun zamanlarda 1 kilometrekarede 500 araba bulunabiliyor. Trafik sıkışıklığı, herkesin mağdur olduğu bir konu olarak ortaya çıkıyor. Bu sorun vatandaşların mutluluğunu azaltmakla birlikte, zaman ve para kaybına da neden oluyor. Shenzhen’de ise bu konuya çözüm olarak; Huawei’in Shenzhen Trafik Polis Departmanı ile ortak bir inovasyon projesi bulunuyor. Yapay zekâ, görüntü işleme ve görüntü tanıma teknolojisi kullanılarak, Shenzhen’de yol trafiğini önleme kapasitesi yüzde 8 oranında artmaya başladı. Trafik ihlali vakalarının da yüzde 95’ini tespit etmeye yarayan bu teknoloji, 2017 yılında ülkede World Smart City Expo’da güvenli şehir ödülünü kazandı” diye konuştu.

Şehirlerin hizmet ihtiyaçları akıllı uygulamaları destekliyor

Akıllı şehir kurulumu için ekosisteme ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Wu Lianqing, şehirlerin hizmet ihtiyaçlarının akıllı uygulamaları desteklediğini özetledi. Ekosistem tarafından akıllı uygulamalar oluşturabilmek için Huawei’deki platformları GIS Cloud veya IoT tabanlı uygulama geliştirmelerinin gerektiğinden söz eden Wu Lianqing, arka planda yapay zekâ, IoT ve cloud gibi teknolojilerin gelişiminin hızlanacağını kaydetti. Gelişmiş teknoloji yeniliklerinin Huawei gibi büyük şirketler tarafından gerçekleştirilebileceğini ve uzun vadeli yatırımlar gerektirdiğini belirten Wu Lianqing, “Huawei olarak her yıl toplam gelirin yüzde 14’ünü Ar-Ge’ye yatırıyoruz. Temel araştırmaya sürekli yatırım yapmadan teknoloji ve uygulamalardaki yeniliklerin devam etmesi mümkün değil. Bu sürdürülebilirlik ve aksiyona geçme mekanizması sağlıklı bir ekosistemin inşa edilmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Üç ayrı platformda birbirine entegre akıllı uygulamalar bulunuyor

Huawei’in akıllı şehir çözümlerini; “Bir bulut, iki network ve üç platform.” olarak özetleyen Wu Lianqing, tüm şehir için bir veri merkezi oluşturulduğunu ve tüm verilerin bulut üzerinde çalıştığını söyledi. Kentsel iletişim ve IoT ağının insanları ve nesneleri birbirine bağlayabilme yeteneği sağladığını dile getiren Wu Lianqing, “Tüm veriler ICT uygulama etkinleştirme platformu, big data hizmetleri platformu ve IOC platformlarında işlenecektir. IOC platformunda 3 modül, operasyon merkezi, komuta merkezi ve karar verme merkezi bulunmaktadır. Bu üç platformda entegre edilebilen akıllı hükümet, akıllı ulaşım ve akıllı kampüs gibi birçok akıllı uygulama bulunuyor. Güvenli şehir ise akıllı şehrin en önemli uygulamalarından biridir” dedi.