Anasayfa Makale İncelemeler ASUS ROG Crosshair VII Hero Wi-Fi İncelemesi

ASUS ROG Crosshair VII Hero Wi-Fi İncelemesi

ASUS’un yeni X470 yonga setli anakartı ROG Crosshair VII Hero’yu inceliyoruz.

AMD, yeni yonga seti X470’i tasarladı. Tayvanlı üretici ASUS da bu yonga setini kullanan anakartlarını piyasaya sürüyor. Bu anakartlardan biri de üst seviyede yer alan ROG Crosshair VII Hero. Halihazırda AM4 platformu ileriye dönük. ASUS’un anakartı ise 32 MB BIOS bile bunu daha da ileri götürmeyi amaçlıyor.  Republic of Gamers ailesine ait anakartın özelliklerine yakından bakalım.

32MB SPI ROM

Crosshair VII Hero, 32 MB SPI ROM tasarımını ilk olarak X470 anakartlarda uygulamaya başlıyor. 16 MB’lık ilk kısımda BIOS görüntüsü saklanırken diğer 16 MB’lık bölüm gelecek AM4 işlemciler için ayrılmış durumda. Bu sayede Crosshair VII Hero anakartlar daha uzun süre modern AMD işlemcilerine destek sağlayabilecek.

Değişken OPAMP

Voltaj takibini kolaylaştırmak ve daha iyi bir ProbeIT deneyimi için voltaj sapmasını en aza indirmek amacıyla Crosshair VII Hero anakartta ek bir değişken OPAMP kullanıyor. CPU çekirdeği, yonga seti, DRAM ve 12V giriş voltajları arasındaki OPAMP kazancının optimize edilmesiyle elde edilen bu sonuç, voltaj sapmalarını mümkün olduğunca engelliyor.

Harici Saat Oluşturucu (eCLK)

Anakart, sisteme iki adet ayarlanabilir saat sinyali üretmek için harici bir sinyal üretici kullanıyor. Senkronize modda CPU/APU; FCLK, bellek saati ve PCIe saati ile aynı sinyali paylaşıyor. Asenkron modda ise CPU saati diğer bileşenlerden bağımsız olarak kontrol edilebiliyor. Bu sayede kullanıcılar diğer bileşenlerin işlevselliğini riske atmadan işlemcilerinden mümkün olan en iyi overclock performansını alabiliyor.

eCLK modunu kullanabilmek için kullanıcılar öncelikle AI Overclock Tuner modunu Manual olarak belirlemeli. Ardından eCLK Mode listesinden senkron veya asenkron modunu seçmeli.

Asenkron mod kullanılırken BCLK 1 frekansı temel DRAM ve PCIe frekansını temsil edecektir. BCLK 2 ise CPU/APU temel frekansını düzenlemek için kullanılacaktır.

BLCK Divider seçeneği sadece BCLK 2 frekansında kullanılabiliyor ve VCO (Voltaj Kontrol Osilatörü) için payda görevi görüyor.

BLCK 2 Frekansı = VCO / BCLK Divider

Düşük Divider değerleri daha yüksek BCLK 2 frekansının elde edilmesini sağlarken, daha tutarlı bir overclock için daha yüksek Divider değerleri kullanılabilir.

ASUS Grid

Kullanıcıların sistemlerini güncel tutması için hazırlanan ASUS Grid, sistemde yüklü olan ASUS program ve sürücülerini takip edip gerekli güncellemeleri sunmak ve daha fazlasıyla görevli.

Basit ve temiz arayüzü sayesinde kolay bir kullanım sunan ASUS Grid, bir güncelleme yardımcısı olmanın yanı sıra ROG kaynaklı haberleri ve etkinlikleri de kullanıcılara bildiriyor. ASUS Grid kurlumu, Windows 10’u kurar kurmaz karşınıza çıkıyor.

Fan Xpert 4

Hali hazırda fanları çeşitli kaynaklara atama yeteneğine sahip olan Fan Xpert 4, Crosshair VII Hero ile birlikte bu kaynaklara GPU sıcaklığını da ekliyor. Artık kullanıcılar hangi fanların GPU için hangi fanların da CPU için çalışacağına karar verebiliyor.

Dahili fan başlıklarında kullanılacak yeni Extreme Quiet modu ile PWM fan profilleri çıkış voltajını düşürerek fan hızlarını %0 seviyesine düşürebiliyor. Ayrıca tüm fanlar otomatik PWM/DC tespit moduna sahip.

OTP/OCP IC koruması da Crosshair VII Hero ile birlikte kullanıcılara sunulan özelliklerden biri. Over-Temperature Protection (OTP), fan başlıklarını yöneten MOSFET’leri takip ederek sıcaklığın kritik seviyeye ulaştığı durumlarda devreyi otomatik olarak kapatıyor. Öte yandan Over-Current Temperature (OCP), benzer bir korumayı yüksek akım çekiminin yaşandığı durumlarda sunuyor.

Başlık En yüksek akım En yüksek güç Varsayılan hız Paylaşımlı kontrol
CPU_FAN 1A 12W Q-Fan A
CPU_OPT 1A 12W Q-Fan A
CHA_FAN1 1A 12W Q-Fan
CHA_FAN2 1A 12W Q-Fan
CHA_FAN3 1A 12W Q-Fan
HAMP_FAN 3A 36W Q-Fan
AIO_PUMP 1A 12W Tam hız B
W_PUMP+ 3A 36W Tam hız B

Sıvı soğutma

ROG ailesinin Maximus VIII Z170 serisi ile W_PUMP kullanarak başlayan sıvı soğutma macerası Crosshair VII Hero ile bir sonraki adıma taşınıyor. 3A akım sunan bir sıvı pompa başlığı ve 1A akım sunan bir AIO pompa başlığı doğrudan anakarta bağlanmış durumda. Bu sayede 4-pin molex konektörüne gerek kalmıyor.

ROG serisi diğer anakartların sahip olduğu akış oranı ve sıvı sıcaklığı sensörlerine ek olarak Crosshair VII Hero anakartlar bir adet akış oranı takometresi ve iki adet sıcaklık başlığı içeriyor.

Çift M.2

Bir diğer önemli soğutma özelliği ise M.2 formatında sunuluyor. Crosshair VII Hero’nun sahip olduğu ek M.2 soğutucusu özellikle M.2 SSD’leri soğutmada geleneksel soğutmaya kıyasla 10 derece daha etkili soğutuyor.

M.2_1 hem PCIe hem de SATA port 1 modlarında bant genişliği desteklerken, AMD Ryzen 2 ve Ryzen 1 işlemciler ile birlikte kullanılabilen M.2_2 sadece PCIe modunu destekliyor. M.2_1 SATA modu sadece 7 nesil A serisi AMD işlemciler ve Athlon X4 işlemcilerde kullanılabiliyor.

Ses

ROG Crosshair VII Hero anakartlar bünyelerinde SupremeFX 1220 yüksek performans çok kanallı ses kodeği barındırıyor. 2.1Vrms çıkışa sahip kulaklık amplifikatörü içeren SupremeFX 1220 bu sayede 600 Ohm’luk empedansa sahip kulaklıkları da besleyebiliyor.

Crosshair VII Hero ayrıca ESS Hi-Fi Sabre ES9023P HD DAC ile temiz ses üretimi sağlıyor. Bu sayede 113dB’e varan SNR girişi ve 120dB’e varan SNR çıkışı minimum gürültü ile elde ediliyor.

Ek olarak Sonic Studio ve Sonic Radar paketi ile birlikte bilgisayarın ses kontrolü tamamen kullanıcıya verilmiş durumda. Ses yönlendirme özelliği sayesinde birden fazla kaynaktan gelen ses farklı ses çıkışlarına aktarılabiliyor. Örneğin HDMI aracılığıyla izlediğiniz bir filmin sesini TV’nize aktarırken aynı anda açık olan bir oyunun sesini başka bir hoparlöre yönlendirebilirsiniz.

Sonic Studio III

Sonic Studio III kolay kullanımı ile dikkat çekiyor. İlk açıldığında kullanıcıları karşılayan menüsü çoğu kullanıcının ihtiyacı olan seçeneklerin büyük bir kısmını barındırıyor. Kullanıcılar bu menü üzerinde farklı ses profilleri arasında geçiş yapabildiği gibi, bas ve akıllı ses gibi özelliklere de ana menü aracılığı ile ulaşabiliyor.

Gelişmiş seçenekler menüsünde ise kullanıcıları ses kontrol merkezi ve cihaz yönetim araçları karşılıyor. Yukarıda bahsettiğimiz ses yönlendirme seçeneklerine de bu menü aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Sonic Radar III

Üçüncü nesil için baştan aşağı yenilenen yeni Sonic Radar, artık daha sezgisel bilgi sergileyen yeni algoritması ile dikkat çekiyor. Önceki Sonic Radar sürümleri ses girişine dair oldukça detaylı bilgiler sunsa da, özellikle oyun içinde bu verilerin kullanıcılar tarafından okunması oldukça zordu. Bunun başlıca sebeplerinden biri ise gelen verinin 24 bölümü işgal etmesiydi.

Bu şekilde elde edilen verinin istenen şekilde sergilenememesi nedeniyle ASUS yeni Sonic Radar sürümünde bazı değişikliklere gitti. Atılan ilk adım ise ekrana yansıtılan bilgilerin azaltılması oldu. Yapılan bir diğer değişiklik ise Sonic Radar tarafından oluşturulan ses okları oldu. Bu oklar gelen sesin yoğunluğu ve yönüne göre hareket edip oyunculara tehlike konusunda yardımcı olmayı amaçlıyor.

Sonic Radar’ın sahip olduğu ses filtreleri ise kullanıcılardan gelen geri dönüşler ile düzenlenmiş durumda. Bu filtreler radarın belirli ses kaynaklarını takip etmesini sağlıyordu. Ancak bir program yerine kendi kulaklarını takip etmek isteyen kullanıcılar için artık audio boost özelliği ile bu filtreler doğrudan ses kaynağına uygulanacak. Sonic Radar neyi duyuyorsa aynısını kullanıcılar da duyabilecek.

Crosshair VII Hero anakartlar en hızlı kablolu bağlantı için Intel Ethernet (I211-AT) bağlantısını kullanıyor. CPU yükünün azalması ile oyunlara daha fazla performans ayrılıyor ve TCP/UDP çıkışı arttırılıyor. Öte yandan kablosuz bağlantıda kablolu standartlarına ulaşmak için ASUS, Crosshair VII Hero anakartlarını ROG GameFirst IV ile donatmış durumda.

Anakart Wi-Fi modeli olduğu için içerisinde bir de kablosuz ağ modülü mevcut. Realtek’in RTL8822BE modeli bu adaptör ile 802.11ac desteği geliyor.

Yazılım cephesinde ROG GameFirst IV, kullanıcılara iki farklı mod sunuyor: Multi-Gate Teaming modu ve akıllı mod.

Multi-Gate Teaming modu, sisteme bağlı Wi-Fi kartı ile dahili Intel Gb LAN veya sahip olduğunuz bir başka bağlantıyı birleştirerek ağ bağlantınızı mümkün olan en yüksek hızlara çıkarmak için kullanılabilecek.

Akıllı mod ise akıllı öğrenme ve uygulama tanımlama olmak üzere iki özelliğe sahip. Akıllı öğrenme özelliği en sık kullanılan uygulamaları tespit ederek en uygun bağlantıyı otomatik olarak seçiyor. Uygulama tanımlama özelliği ise bilinmeyen uygulamaları analiz için ROG sunucularına gönderiyor.

Bir başka Crosshair VII Hero özelliği olan LANGuard, gelişmiş yonga seti teknolojisi ile sinyal bağlama ve yüzey kapasitörlerini tek çip içinde birleştirip elektrostatik koruma sağlıyor.

AURA Sync

Aura Sync ışıklandırma kontrol yazılımı kullanıcılara geniş çapta donanım üzerinde ince ışık kontrolü sunuyor. 16,777,216 renge ve parlaklık kontrol sistemine sahip olan Aura Sync, anakart ışıklandırmasına ek olarak uyumlu diğer RGB donanımlar üzerinde de ışıklandırma kontrolü sağlıyor.

Crosshair VII Hero anakartlar baştan aşağıya Aura RGB ışıklandırma ile donatılmış durumda. Bu sayede seçtiğiniz renk ne olursa olsun, Aura ışıklar estetik açıdan oldukça hoş bir manzara oluşturuyor.

Anakartın sahip olduğu LED bileşenlerini ise şöyle listeleyebiliriz:

  • Arka I/O kapağı ve PCH logosu üzerinde yer alan iki adet LED kontrol bölmesi.
  • İki çift adreslenebilir Aura RGB başlığı.
  • Şerit başına en fazla 12V/3A güce sahip 5050RGB LED şeritler kullanan iki RGB şerit.
  • Şerit başına en fazla 5V/3A güce sahip WS2812B adreslenebilir şerit standardını kullanan iki RGB LED şerit.

Tüm bu bileşenler Aura yazılımı ile kontrol edilip senkronize edilebiliyor. Yazılım ayrıca 12 ışıklandırma efekti içeriyor:

  • Static
  • Breathing
  • Color cycle
  • Rainbow
  • Comet
  • Flash and Dash
  • Wave
  • Glowing yoyo
  • Starry-night
  • Strobing
  • Smart
  • Music

Aura SDK

Yeni Aura yazılım geliştirme kiti sayesinde hem kullanıcıların hem de geliştiricilerin elinde daha detaylı ışık kontrolü için kullanılabilecek bir platform var artık. Aura SDK geliştiricilerin ışıklandırma teknolojilerini oyunlara ve programlara daha kolay entegre etmelerine yardımcı olacak ve üç temel kitleye hitap edecek:

  • Oyun geliştiricileri
  • Donanım ortakları
  • Son kullanıcı

G/Ç kalkanı

Crosshair VII Hero anakartlar ASUS’un yeni dahili G/Ç kalkanını kullanıyor. Bu özel tasarım bir yandan montaj kolaylığı sunarken diğer yandan önemli bileşenleri koruma altına alıyor.

Anakartta kullanılan özel kilit mekanizması sayesinde kalkan ile dahili bileşenler arasında daha sağlıklı bir bağlantı yaratılıyor. Böylece ESD koruması ile doğrudan temasta 10KV, hava deşarjında ise 12KV’lik koruma sağlanıyor.

RAMCache II / RAMDisk

ROG RAMCache II yazılımı, kullanımda olmayan RAM miktarını kullanarak disk performansını arttırıyor. RAM önbelleğinin bir kısmını sabit disk ve uygulamalar arasında paylaştıran RAMCache II ayrıca yükleme süresini azaltmak için sık kullanılan dosyaları otomatik olarak önbelleğe alıyor.

RAMDisk ise kullanıcılara geçici olarak bir programı tamamen kullanımda olmayan RAM içinde depolama imkanı sunuyor. Böylelikle yükleme süreleri ciddi oranda azalıyor.

Bu iki özellik arasındaki fark ise şu: RAMDisk tek bir program üzerinde kullanılabiliyor ve bu programa ciddi bir performans dopingi sunuyor. Öte yandan RAMCache II çalışmakta olan tüm programları ufak miktarlarda da olsa hızlandırabiliyor.

 

Sonuç

Ryzen 7 2700X’i incelemek için kullandığımız anakart, 3400 MHz RAM’lerimizi sorunsuz çalıştırmayı başardı. Özellikle işlemciyi overclock etmek isteyenler için konulan yeni eCLK özelliği takdire şayan. Dahili 802.11ac Wi-Fi ise artık bütün anakartlarda standart olmalı diye düşünüyoruz. Eğer 2700X için üst düzey bir anakart bakıyorsanız, performansını test edip onayladığımız ROG Crosshair VII Hero’yu gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Teknik özellikler

Özellik ROG Crosshair VII Hero (X470)
CPU    CPU Tipi AMD Ryzen 2 / Ryzen 1 / Ryzen Vega / 7. nesil A serisi / Athlon X4 işlemciler için AM4 soket
Çekirdek performansı arttırımı Evet
BCLK OC Evet
DRAM    AMD Ryzen 2 4 x DIMM, en fazla 64 GB, 3466(O.C.) / 3200(O.C.) / 3000(O.C.) / 2933(O.C.) / 2800(O.C.) /
2666/2400/2133 MHz, D.O.C.P
AMD Ryzen 1 / Ryzen Vega 4 x DIMM, en fazla 64 GB, 3200(O.C.) / 3000(O.C.) / 2933(O.C.) / 2800(O.C.) /
2666/2400/2133 MHz, D.O.C.P
AMD 7. Nesil A serisi/Athlon X4 4 x DIMM, en fazla 64 GB, 2400 / 2133 MHz
Genişleme slotları PCIex16 (max. @x16) 1 x CPU Gen3 (SafeSlot)
PCIex16 (max. @x8) 1 x CPU Gen3 (SafeSlot), M.2_2 slotu ile bant genişliği paylaşıyor
PCIex16 (max. @x4) 1 x PCH Gen2 (SafeSlot core)
PCIex1 (@x1) 2 x PCH Gen2
VGA Çoklu GPU / Çoklu monitör AMD Ryzen 2 ve 1 serisi işlemciler NVIDIA’dan 2-4 yollu SLI ve AMD’den 3 yollu CrossFireX teknolojilerini destekliyor

 

Vega GPU’lu Ryzenler, 7. nesil A serisi ve Athlon X4 serisi işlemciler 2 yollu CrossFireX teknolojisini destekliyor

Depolama   M.2 M Key destekli M.2_1 soketi, SATA modu ve PCIe 3.0×4 içinde  2242/2260/2280/22110  tipleri (7. nesil A serisinde ve Athlon işlemcilerde sadece SATA desteği bulunmaktadır)

M Key destekli M.2_2 soketi, PCIe 3.0×4 içinde 2242/2260/2280 tipleri (Sadece AMD Ryzen 2 ve 1 serisi işlemciler desteklemektedir)

SATA 6Gb/s PCH aracılığı ile 6
RAID 0, 1, 10
USB 3.1 Gen 2 3x (1 x Ön cephede PCH aracılığıyla, 2x arkada ASMedia USB 3.1 kontrolcüsü ile Type A ve Type C türlerinde)
USB 3.1 Gen 1 10 (Arka tarafta CPU aracılığıyla 4, PCH aracılığıyla 4, orta tarafta PCH aracılığıyla 2)
USB 2.0 PCH ile 5
Ağ    NIC Intel I211-AT
Yüksek gerilim korumalı Ethernet LANGuard Ethernet
Ağ önceliklendirmesi ROG GameFirst IV
Ses   ROG Supreme FX
  • ESS ES9023P HD DAC
  • 32-bit/192KHz oynatım
  • Ayarlanabilir ön panel jakı
  • Jack tespiti
  • Ön ve arka taraftaki kulaklık çıkışları için empedans
  • Nichicon kapasitörler
  • SupremeFX teknolojisi
  • Sol ve sağ kanal ses ayrımı
Ses Özellikleri
  • Sonic Studio III
  • Sonic Rader III
Güç     CPU
  • Extreme Engine Digi+
  • Dijital 10 fazlı güç dizaynı
Yonga seti 2 faz
DRAM Asus DRAM Power Utility ile 2 faz
Bileşenler
  • 10K metalik kapasitörler
  • MicroFine alaşım
  • NexFET MOSFET
BIOS       CPU bağımsız güncelleme USB BIOS Flashback
UEFI seviyesinde güncelleme EZ Flash 3
BIOS flash koruması ASUS CrashFree BIOS 3
BIOS geri çağırma ASUS CPR
BIOS özellikleri
  • 32MB SPI ROM
  • F9 ile arama
  • F4 ile AURA açıp kapama
  • Tüm fan başlıkları DC/PWM destekli
  • Sıvı soğutma tespiti
  • F6 ile QFan kontrolü
  • ASUS kullanıcı profilleri
  • F11 ile EZ Tuning Wizard kullanıp kolay overclock yapma
  • F3 ile favoriler listesini açma
  • F12 ile BIOS yazdırma ekranını açma
  • SSD güvenli silme
  • S.M.A.R.T
Yönetim araçları
  • PXE
  • WOL
Optimizasyon    Güç dizaynı Extreme Engine Digi+
Performans optimizasyonu Fast Boot desteği
Bant genişliği yönetimi ROG GameFirst IV
Yazılımlar    Gerçek zamanlı overclock AI Suite 3
Işıklandırma kontrolü AURA
Diğer araçlar
  • ROG GameFirst IV
  • Sonic Studio III
  • Sonic Radar III
  • RAMCache II
  • ASUS Grid
  • Overwolf
  • ROG MemTweakIt
  • RAMDisk
  • WinRAR
  • ROG CPU-Z
  • Kaspersky Anti-Virus
  • DAEMON Tools
Hata ayıklama     DRAM  ASUS DRAM SPD
CPU parametresi  ASUS CPR
BIOS kurtarma
  • BIOS Flashback
  • EZ Flash 3
  • ASUS CrashFree BIOS 3
POST
  • Q-LED
  • Q-Code
Termal dizayn     Soğutma yöntemi Pasif ısı borusu
Soğutma başlıkları 8+3 ( 2 x CPU / 3 x Gövde / 1 x AIO_Pompası / 1 x W_Pompası + / 1 x
H_AMP / 1 x EXT_Fan) başlık
Sıvı soğutma tespit alanları 2 adet sıvı soğutma sıcaklık tespiti başlığı ( 1 giriş / 1 çıkış), 1 adet sıvı akımı sıcaklık tespiti başlığı
Isı yönetimi Tüm dahili fan başlıkları için PWM/DC Dual Mode desteği
Diğer özellikler        Gamer’s Guardian
  • Ön yüklü I/O koruması
  • SafeSlot
LED aydınlatma 2 adet AURA ayarlanabilir şerit, 2 adet AURA RGB şerit
Boot logosu MyLogo 2
Hızlı şarj ASUS AI Charger
Düğmeler
  • Açma/kapama
  • Reset
  • Safe boot
  • Yeniden deneme
  • BIOS Flashback
  • CMOS temizleme
ROG genişleme cihazı desteği  OC panel desteği
Kolay el yapımı özellik seçenekleri
  • SafeSlot
  • SafeSlot core
  • Q-Connector
  • Q-LED
  • Q-Code
  • Q-DIMM