Anasayfa Haber AMD, 7 Nanometre İşlemcileri Bu Yıl Piyasaya Sürecek

AMD, 7 Nanometre İşlemcileri Bu Yıl Piyasaya Sürecek

AMD ile Intel arasındaki rekabette yeni bir sayfa açılmak üzere gibi görünüyor.

Uzun bir süre üst seviye işlemcilerde varlık gösteremeyen AMD, Zen mimarili işlemcileriyle birlikte çok ciddi bir rekabet gücü kazandı. Rekabetin yeniden artacağını fark eden Intel de AMD’ye karşı daha fazla çekirdek silahını kullanıyor.

AMD’nin yıllardan beri ilk defa rekabet edebilecek seviyeye ulaşması, Intel’in şanssızlıklarıyla aynı döneme denk geliyor. Önce Meltdown – Spectre açıklarıyla başı ağrıyan Intel, şimdi de 10 nanometrelik işlemcilerini geliştirmekte sıkıntı yaşıyor.

Intel, 2015’te piyasaya süreceğini vadettiği 10 nanometrelik işlemcileri dördüncü kez erteledi. 10 nanometrelik Intel işlemciler, eğer yeniden ertelenmezse, 2019’da piyasaya çıkacak. Güncel Intel işlemciler 14 nanometre teknolojisiyle üretiliyor.

AMD ise Ryzen 2 serisi işlemcileriyle 12 nanometreye geçişi gerçekleştirdi. Daha da ileri giden şirket, 7 nanometrelik Radeon Vega GPU’sunun ve sunucu işlemcisinin test aşamasında olduğunu açıkladı. AMD CEO’su, 7 nanometre teknolojisiyle üretilen sunucu işlemcisinin ve grafik yongasının bu yıl içinde hazır olacağını söyledi.

Intel’in 8. nesil işlemcileri, tek çekirdek performansları sebebiyle hala AMD’den biraz önde. Fakat Intel üretim teknolojisini geliştiremezse ve AMD 7 nanometreye geçerse işler değişebilir. Zira daha küçük nanometre değeriyle üretilen işlemciler daha az güç tüketiyor ve daha az ısınıyor. Dolayısıyla işlemciye daha fazla transistör sığdırmak mümkün oluyor, bu da performansın artması anlamına geliyor.