Anasayfa Haber Huawei Kendi İşletim Sistemini Geliştiriyor

Huawei Kendi İşletim Sistemini Geliştiriyor

Amerika’nın Çin şirketlerine uyguladığı baskıdan çekinen Huawei kendi işletim sistemi üzerine çalışıyor.

Geçtiğimiz günlerde Çinli akıllı telefon üreticisi ZTE, ticaret kurallarını çiğnediği gerekçesiyle Amerika’da 7 yıl için yasaklandı. Her ne kadar Huawei’ye herhangi bir yaptırım uygulanmamış olsa da, Amerikalı yetkililer halkı Huawei kullanmama konusunda uyarıyor. Çin şirketlerine yapılan bu baskının sebebinin gerçek bir güvenlik endişesinden mi, yoksa ABD – Çin çekişmesinden mi kaynaklandığı ise belirsiz.

Çinli markaların ABD’de yasaklanması, Amerikan şirketleriyle yapılan ticaret anlaşmalarının da rafa kaldırılmasıyla sonuçlanıyor. ZTE, önümüzdeki 7 yıl boyunca ABD menşeli bileşen veya yazılım alamayacak. Buna Android lisansının da dahil olabileceği konuşuluyor.

Baskı altında olan bir diğer marka da Huawei. Huawei de gelecekte bu tip sıkıntılarla karşılaşmamak için kendi işletim sistemini geliştirmeye başladı. Şirket, akıllı telefonların pek çok bileşenini ABD dışındaki ülkelerden sağlayabiliyor. Hatta işlemci için bile Qualcomm’a bağlı değil. Fakat Android lisansının bir şekilde sonlandırılması Huawei’yi ciddi şekilde sarsabilir.

Huawei’nin geliştirdiği işletim sisteminin hangi aşamada olduğu ise henüz bilinmiyor. Sıfırdan bir işletim sistemi geliştirmek hayli zaman ve para gerektiren bir girişim. Bunu piyasaya kabul ettirebilmek ise tamamen ayrı macera.