Anasayfa Makale HDMI 2.1 Standardı Ne Sunuyor?

HDMI 2.1 Standardı Ne Sunuyor?

10K HDR görüntü aktarımına olanak sağlayan HDMI 2.1 standardı hakkındaki sorularınıza bu makalede cevap bulabilirsiniz.

HDMI kablolar, oyun konsollarından Blu-ray oynatıcılara çok geniş bir alanda kullanılıyor. Bu kablolar dışarıdan bakıldığında tek kalıptan çıkmış gibi görülebilir. Zira çoğu kullanıcı için HDMI kablolar görüntüyü bir kaynaktan bir diğer kaynağa aktarmaktan başka bir işe yaramıyor. Ancak her teknolojik üründe olduğu gibi HDMI kablolarda da birden fazla model ve standart yer alıyor.

HDMI teknolojisinde 2.1 sürümünü en yeni standart olarak gösterebiliriz. 2.1 sürümü ile birlikte HDMI kablolar daha yüksek bant genişliğine sahip oluyor, daha yüksek kare hızlarını gösterebiliyor ve 10K video aktarımını destekliyor.

HDMI 2.1 standardının detaylarına girmeden önce günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan HDMI 2.0 standardını inceleyelim.

İlk olarak 2013’te hayatımıza giren HDMI 2.0, 60 fps hızda 4K görüntü aktarımını desteklemesi ile dikkatleri çekmişti. Bu standart 4K oyunlar ve Ultra HD Blu-ray filmler için de elzem olduğundan, hızlı bir şekilde yaygınlaştı.

2.0 sürümünün çıkışından kısa bir süre sonra birkaç ufak değişikliğe uğrayan HDMI teknolojisi, 2.0a sürümü ile HDR, 2.0b sürümü ile Hybrid Log Gamma desteğine kavuştu.

HDMI 2.1 neler sunuyor?

Hali hazırda çoğu kullanıcı için yeterli olan HDMI 2.0, 60 fps’de 4K görüntüye izin veriyor. Ancak HDMI standardının arkasındaki şirketler bu sınırları yetersiz bulduğundan, 2.1 sürümü ile birlikte üst sınır 120 fps’de 10K çözünürlüğe yükseltildi.

10K çözünürlük, 4K’ya kıyasla 6 kat daha fazla piksel içeriyor. Bu boyuttaki verileri 120 fps’de transfer edebilmek için de hatırı sayılır bir bant genişliği gerekiyor. Bu nedenle HDMI 2.1 sürümünün bant genişliği, öncekine kıyasla 18Gbps’ten 48Gbps’e yükseltiliyor.

HDMI teknolojisi 2.0a sürümü ile birlikte HDR desteğine kavuşmuştu. 2.1 sürümü ile birlikte ise HDMI kablolar Dinamik HDR desteğine sahip olacak. Bu sayede televizyonlar HDR10 ve Dolby Vision HDR formatlarındaki videoların içeriğini kare kare düzenleyip en uygun görüntüyü sunmaya çalışacak.

Oyuncular ve sanal gerçeklik tutkunları içinse HDMI 2.1 standardı değişken yenileme hızı ve hızlı kare transferi gibi kullanışlı yeni özellikleri ile dikkat çekiyor. Son olarak, HDMI 2.1 standardı yeni eARC teknolojisini desteklemesi için geliştirilmiş.

Televizyon ve kablo desteği

HDMI 2.1 desteği için hemen televizyon değiştirmenize gerek yok. Ancak gelecekte bazı ek özellikler için bir yükseltme yapmak zorunda kalabilirsiniz. HDMI standardının arkasındaki kurum olan HDMI Forum‘un yaptığı açıklamalara göre, eARC ve Dinamik HDR desteği tamamen televizyon üreticilerine bırakılmış. Üreticiler gelecekte yazılım güncelleştirmeleri aracılığıyla bu özellikleri hali hazırda piyasada bulunan televizyonlara da sunabilir.

Güncel HDMI 2.0 standardının 2.1 standardına kıyasla kesin olarak karşılayamayacağı tek şey ise 8K ve 10K video desteği. Neyse ki üreticiler HDMI 2.1 destekli TV modellerini piyasaya sürmeye başladılar. Samsung ve LG burada ipi göğüslüyor diyebiliriz. Samsung’un Q95T modeli, HDMI 2.1 desteğiyle birlikte 4K 120 Hz ile HDR desteğini aynı anda sunabiliyor ve bu sayede PlayStation 5 ile de uyum içinde çalışıyor.