Anasayfa Makale Windows 10 Nisan Güncelleştirmesi Neler Getiriyor?

Windows 10 Nisan Güncelleştirmesi Neler Getiriyor?

Microsoft Windows 10

Redstone 4 kod adlı yeni Windows 10 güncellemesinin getirdiği özellikleri bu makalemizde bulabilirsiniz.

Microsoft, Spring Creators olarak adlandırdığı Nisan güncellemesini yayınladı. Bu güncelleme ile birlikte Windows 10’a hem görsel, hem de işlevsel açıdan bazı ilgi çekici özellikler ekleniyor.

İşletim sistemine eklenen bazı özellikler oldukça derinlerde saklandığı için bu özellikler çoğu kullanıcının dikkatini çekmeyebilir. Bu yazımızda çoğunlukla kullanıcıların gözünden kaçan önemli yenilikleri listeliyoruz.

Tek tuşla tanılama verilerini silme

Windows 10 ile ilgili en önemli şikayetlerden biri, işletim sisteminin tanılama verilerini toplamasıydı. Bundan rahatsız olan kullanıcılar için hali hazırda var olan gizlilik ayarlarına ek olarak Windows 10, Nisan güncellemesi ile birlikte bir silme tuşu sunuyor.

Ayarlar>Gizlilik>Tanılama ve geri besleme menüsünün altında yer alan bu tuş ile kullanıcılar artık Windows’un topladığı kullanım verilerini tek tuşla silebiliyor.

Uygulama başı GPU yönetimi

Harici ve dahili GPU’lara sahip sistemlerde, uygulama ve oyunların hangi GPU ile çalıştırılacağı genellikle AMD ve NVIDIA’nın denetim yazılımları tarafından seçiliyor. Nisan güncellemesi ile birlikte bu seçimin kontrolü varsayılan olarak Windows’a veriliyor.

Ayarlar>Sistem>Monitör menüsünün en altında yer alan grafik ayarları seçeneği ile uygulamaların varsayılan olarak hangi GPU ile açılacağını elle kontrol etmek de mümkün. Otomatik GPU seçiminde ise son söz uygulamaya bırakılıyor.

Daha etkili oyun barı

Windows + G tuş kombinasyonu ile erişebileceğiniz oyun barı, Nisan güncellemesi ile birlikte ciddi değişimlere uğramış. Microsoft’un Mixer servisi oyun barına daha etkili bir şekilde yedirilmiş. Bu sayede mikrofon ve kamera kontrolleri artık oyun barının ana ekranında yer alıyor. Ayrıca oyun barı artık saati de gösteriyor.

Microsoft Store yazı tipleri

Nisan güncellemesi Microsoft’un kendi uygulama mağazasına indirilebilir yazı tipleri ekliyor. Şu anda mağazada yer alan yazı tiplerinin sayısı pek yeterli olmasa da, Microsoft zamanla bu yazı tiplerinin sayısını artırmayı planlıyor.

Ayarlar>Kişiselleştirme>Yazı tipleri menüsü ile sahip olunan yazı tipleri kontrol edilebilir ve yeni yazı tipleri indirilebilir.

Swift Pair ile daha hızlı Bluetooth bağlantısı

Normal koşullarda Windows 10 üzerinde Bluetooth ile dosya alışverişi yapmak için birkaç tıklamadan fazlasına ihtiyacınız olur. Swift Pair özelliği bu süreci kolaylaştırmak için Nisan güncellemesi ile birlikte tüm Windows 10 cihazlara dağıtılıyor.

Artık dışarıdan bir cihaz bilgisayarınız ile dosya alışverişi yapmak isterse Windows 10 size bir bildirim gösterecek. Bu bildirimi onaylayıp dosya transferini hızlı bir şekilde başlatabilmek mümkün.

An itibariyle Swift Pair özelliği sadece Surface Precision fareleri tarafından destekleniyor. Ancak zamanla diğer donanımların da Swift Pair desteğine kavuşması bekleniyor.

Windows 10 S ile parola ekranını pas geçin

Windows 10 S kullanıcıları Nisan güncellemesi ile birlikte parola ekranını pas geçme özelliğine kavuşuyor. Geleneksel parola ekranı yerine, Windows 10 S kullanıcıları Android ve iOS için yayınlanmış yetkilendirme uygulamasını kullanabilecek.

Daha iyi ses ayarları

Windows 10 ile birlikte hayatımıza giren yeni ses kontrolleri, ince ayar yapmak için oldukça yetersizdi. Nisan güncellemesi bu sorunu tamamen gidermese de, Ayarlar menüsüne daha detaylı ses ayarları eklemiş.

Ayarlar>Sistem>Ses>Uygulama birimi ve cihaz tercihleri menüsünden erişilebilen yeni ses ayarları menüsü ile uygulamaların ses seviyesi ve giriş/çıkış kaynakları teker teker değiştirilebilecek.

Otomatik kelime düzeltme

Windows 10’un hali hazırda ekran klavyesinde sunduğu otomatik düzeltme özelliği, Nisan güncellemesi ile birlikte tüm klavyelere geliyor. Ayarlar>Cihazlar>Yazma menüsünden açıp kapatılabilen bu özellik, şimdilik pek tutarlı düzeltmeler veya kelime tavsiyeleri sunamıyor.

Üstelik otomatik düzeltme ile kelime tavsiyesi özelliklerini ayrı ayrı açıp kapatmak mümkün değil. Eğer kelime tavsiyeleri istiyorsanız otomatik düzeltmeyi de açmak zorundasınız.

Daha etkili HDR desteği

Geçtiğimiz yıl yayınlanan Sonbahar güncellemesi Windows 10’a HDR video kayıttan yürütme özelliğini eklemişti. Kullanıcılar bu özelliği kullanarak HDR video oynatmayı açıp kapatabiliyordu. Nisan güncelleştirmesi ise HDR desteğini genişletiyor.

Artık kullanıcılar HDR içerikleri oynatırken ekran parlaklığı üzerinde daha fazla söz sahibi olacak. Üstelik yeni kalibrasyon seçeneği ile ekranınız için en uygun ayarları seçmek daha kolay olacak.

Sonbahar güncellemesi HDR video oynatımı için iki temel seçeneğe sahipti: güç tasarrufu veya yüksek kalite. Güç tasarrufu modu ekran parlaklığını ve işlem gücünü azaltarak pil ömrünü uzatıyordu. Nisan güncellemesi bu seçeneklere bir yenisini ekliyor.

Eklenen yeni seçenek güç tasarrufu sağlamak için ekran parlaklığını kısıyor. Ancak mümkün olabilecek en iyi görüntü kalitesi için işlem gücünden herhangi bir taviz vermiyor. Böylelikle güç tasarrufu ve yüksel kalite seçenekleri arasında bir ara seçenek oluşturulmuş.