Anasayfa Haber NASA Yeni Nükleer Reaktörünü Resmen Duyurdu

NASA Yeni Nükleer Reaktörünü Resmen Duyurdu

NASA, yeni nükleer fisyon reaktörünün uzay çalışmalarında kullanılabilir olduğunu duyurdu.

Uzay araştırmalarının önündeki en büyük engeller, hız ve enerji yetersizliği. Günden güne daha hızlı hareket edebilen araçlar geliştiriliyor. Fakat gezegenler ve yıldızlar arasındaki mesafe o kadar uzak ki, araçların ışık hızına olabildiğince yaklaşması gerekiyor.

Günümüzün uzay araçlarının enerjisi güneş paneli ve batarya gibi teknolojilerle sağlanıyor. Fakat bu yöntemlerin sağladığı enerji miktarı yeterli değil. NASA’nın NNSA (National Nuclear Security Administration) ile ortak çalışmasıyla, bundan böyle nükleer fisyon reaktörlerinin de uzay araştırmalarında kullanılabileceği ispatlandı.

Kilopower adı verilen fisyon enerji sistemi, küçük boyutları ve hafifliği sayesinde uzay araçlarında ve üslerinde kullanılabiliyor. Kilopower, en az 10 yıl boyunca 10 kilowatt enerji sağlayabiliyor. 10 kilowatt enerji ile aynı anda birkaç evin enerji ihtiyacını karşılamak mümkün. Bu sistemlerin 4 tanesiyle Mars’ta veya Ay’da üs kurulabileceği belirtildi.

Prototip sistemde yaklaşık bir kağıt havlu rulosu büyüklüğünde bir uranyum-235 bloğu kullanıyor. Sodyum ısı boruları, uranyumun sağladığı ısıyı verimliliği yüksek Stirling motoruna iletiyor. Stirling motoru da ısıyı önce harekete, sonrasında elektriğe dönüştürüyor.

Yapılan denemelerde sistemin güvenilir olduğu ve çevre koşulları ne olursa olsun çalışmaya devam ettiği ispatlanmış. Şimdilik kusursuz görünen enerji sistemi, risklerin daha da azaltılması amacıyla geliştirilmeye devam ediliyor. Kilopower geliştirilme sürecinin sona ermesiyle birlikte uzay görevlerinin enerji kaynağı olacak.