Anasayfa Makale HDR10+ Teknolojisi Neler Getiriyor?

HDR10+ Teknolojisi Neler Getiriyor?

En yeni HDR formatı hakkında bilmek istediğiniz herşeyi bu makalemizde bulabilirsiniz.

HDR görüntü teknolojisi gittikçe daha da yayılıyor. HDR TV’lere paralel olarak HDR içeriğin de artmasıyla, kendinizi yakında bir HDR TV alırken bulabilirsiniz. Ancak her teknolojik gelişmede olduğu gibi, HDR teknolojisinde de kaliteye etki eden birden fazla faktör var. Bunlardan biri de kullanılan HDR formatı.

Daha önce sitemizde popüler HDR formatlarını tanıtmıştık. Bu yazımızda ise en yaygın HDR formatlarından biri olan HDR10’un en yeni sürümü hakkında konuşacağız. HDR10+ olarak adlandırılan bu güncel HDR formatı, en büyük rakibi olan Dolby Vision ile şaşırtıcı derecede benzerlik içeriyor.

Bu durumu kısaca açıklamak gerekirse, HDR10 formatının arkasındaki kurumlar, Dolby Vision’ın sahip olduğu özellikleri Dolby lisansına bağımlı kalmadan kendi formatlarına eklemeyi hedefliyor. Bu da HDR10+ formatının dinamik metaveri kullanımı ile HDR sahneleri teker teker en iyi görüntüyü sunacak şekilde düzenleyebileceği anlamına geliyor.

Dolby Vision’ın 12-bit renk desteğinin aksine sadece 10-bit renk desteğine sahip olan HDR10+, Samsung’un 2018 TV kataloğundaki neredeyse bütün modellerde yer alıyor.

Geliştirme süreci

HDR10+ formatının ilk ayak sesleri Nisan 2017’de duyuldu. Amazon’un Prime Video servisi ile HDR10+ formatını destekleme üzerine anlaşma sağlayan Samsung, Ağustos 2017’de bu ortaklığa 20th Century Fox ve Panasonic’i de dahil etti.

2018 CES etkinliğinde ise yeni formatın Ultra HD Blu-ray standartlarına uygunluk belgesini aldığı duyuruldu. Panasonic aynı etkinlikte 2018 yılında piyasaya süreceği tüm oynatıcıların bu formatı destekleyeceğini açıkladı.

Takvimler Mart 2018’i gösterdiğinde ise Samsung yeni QLED TV modellerini tanıttı ve bu modellerin hepsinin HDR10+ formatını destekleyeceğini duyurdu.

İçerik sağlayıcılar tarafında da Amazon’un Prime Video servisi HDR10+ desteği konusunda başı çekiyor. Hali hazırda Prime Video servisinde yer alan yüzlerce film ve dizi HDR10+ formatını destekleyecek şekilde güncellenmiş. Netflix bu formatı destekleyeceğine dair sinyaller vermiş olsa da henüz bu alanda bir adım atmadı.

Diğer formatlardan farkı

HDR teknolojisinin şimdiden bu kadar farklı formata sahip olması bazı kullanıcıları endişelendiriyor olsa da, HDR10+ formatı içerik üreticilerine ciddi oranda kolaylık sağlıyor. Aslında film stüdyolarının HDR10 formatı için içerik üretmesi, Dolby Vision formatına kıyasla çok daha kolay. Zira Dolby Vision söz konusu olduğunda, sahnelerin teker teker renk düzeltme işlemine tabi tutulması gerekiyor.

Öte yandan HDR10 formatı, HDR içerik üretmeyi oldukça kolaylaştırıyor. HDR10+ ise yoğun bir çaba gerektirmeden aynı içeriği Dolby Vision standartlarına yükseltebiliyor.

İçerik üretmede sağladığı kolaylık sayesinde HDR10+ formatı stüdyolar tarafından beğeni ile karşılanıyor. Amazon hali hazırda The Man in the High Castle gibi popüler içeriklerini HDR10+ formatı ile güçlendirmiş.

Dolby Vision rekabeti

HDR10+ formatının içerik üreticileri için bulunmaz bir fırsat olduğu gerçek. Ancak öte yandan Dolby Vision formatı da kendine has bazı avantajlara sahip. Öncelikle renk kalitesi ve parlaklık miktarı söz konusu olduğunda Dolby Vision formatı hala tartışmasız bir şekilde lider konumda.

Öte yandan HDR10+ formatının ücretsiz modeli hem donanım, hem de içerik üreticileri için cezbedici olsa da, Dolby Vision formatının talep ettiği lisans ücretinin donanım ve içerik üreticilerinin bütçelerini sarsmayacağını tahmin ediyoruz. Mümkün olan en iyi kaliteyi sunmak isteyen üreticiler gerekli lisans ücretini ödeyip Dolby Vision’ı ayakta tutacaktır.