Anasayfa Video Corsair ML PRO RGB 120mm Fan İncelemesi

Corsair ML PRO RGB 120mm Fan İncelemesi

Manyetik levitasyon teknolojisine sahip çok sessiz fanlar, RGB ışıklandırmaya kavuştu. Corsair ML120 PRO RGB fanların, üçlü kitini inceliyoruz…

İncelememizde ML120 PRO RGB kitindeki üç fanı bir arada, farklı efektlerle nasıl ayarlayıp kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Farklı devir seviyelerindeki ses seviyelerini, kurulum seçeneklerini, artı ve eksileri tek tek paylaşıyoruz. Sistem toplama esnasında ya da sonrasında kasanızı nasıl daha renkli, sessiz ve serin hale getirebilirsiniz bakalım.

Corsair’ın Manyetik Levitasyon teknolojili LED fanını daha önce Technopat’ta inceledik. İlgili incelememize buradan ulaşabilirsiniz. Bu incelememizdeki set yine ML serisinden ama RGB aydınlatmalı ve RGB kontrolcülü bir üçlü kit.

Manyetik levitasyonlu rulman teknolojisi Corsair’ın fanlarında uzun süredir kullandığı devrimsel bir teknoloji. Sürtünmeyi azaltarak oluşan gürültüyü düşürmeyi ve fan ömrünü uzatmayı amaçlayan bir teknoloji bu. Corsair’ın ML kısaltması ile başlayan tüm modelleri bu teknolojiyi içeriyor.

Manyetik levitasyon teknolojili fanlar Corsair’ın bugüne kadarki en sessiz fan modelleri arasında diyebiliriz, özellikle sessizlik ve performans arasındaki dengeyi hesaba katarsak.

ML PRO RGB 12 ve 14 cm büyüklüklerde tekli ve üçlü paket olarak satılıyor. 3’lü paket versiyonunda Corsair Node RGB kontrolcüye sahip oluyorsunuz. Bu kontrolcüyü bilgisayarınıza takıp Corsair LINK programını kullanarak fanlarınızı ileri düzeyde özelleştirebiliyorsunuz.

Performans

Öncelikle bu setin standart ML LED fanlara göre farklı hızda çalıştıklarını belirtelim. 2200 RPM yerine 1600 RPM de dönen fanlar çıkıyor bu setten.

Fanlar PWM destekli ve 400 ile 1600 RPM dönüş hızları arasında kontrol edilebiliyor. Minimum PWM değeri olarak %25’e kadar düşebiliyorsunuz ve bu yaklaşık 400 RPM’e denk geliyor. Daha altına düştüğünüzde fan otomatik duruyor.

Tasarımı itibariyle ML PRO RGB hem statik basınç hem de hava akışı için optimize edilmiş. Her iki kullanım senaryosuna da cevap veriyor. 47.3CFM üfleme değeri ve 1.78mm h2O statik basınç değerine sahip. Bu sebeple harika radyatör fanları olabilirler.

Tasarım

ML PRO RGB fan çerçevesi tasarımı bakımından RGB olmayan LED modelden farksız. Agresif ve askeri görünümlü bu çerçeve tasarımından öğelere Corsair’ın SP gibi diğer serilerinde de rastlamak mümkün. Köşelerde titreşim engelleyici kauçuk malzeme kullanılmış. Kasaya monte etmek için ise kutuya fan başına 4 metal vida dahil edilmiş.

Fanlardan çıkan 60cm uzunluğundaki 2 kablodan biri 4 pinli PWM diğeri, 4 pinli RGB aydınlatma kablosu. PWM kablosunu kasanıza ya da kendi fan kontrolcünüze takabilirsiniz, aydınlatma kablosunu ise Corsair’ın kendi kontrolcüsü ile kullanabiliyorsunuz.

Güç tüketimi

Fanların üzerindeki etkikete baktığımızda 12v üzerinden 225mA akım çektiğini görüyoruz ki bu da 2,7W güce denk geliyor. Bu fanların 6 tanesini bir kontrolcüye bağladığınızda ve tam hızda çalıştırdığınızda kontrolcü SATA güç portundan 16,2 Watt’a kadar güç çekmiş olacak ki bu rakam tek SATA güç bağlantısının sınırlarına yakın. Corsair bu fanların özelliklerini belirlerken bunu göz önünde bulundurduğunu söyleyebiliriz.

Gürültü

Gürültü konusunda birşeyler söylememiz gerekirse çalışma devri %60’lara kadar hemen hemen hiç gürültü üretmiyor. %60’dan sonra yavaş yavaş duymaya başlıyorsunuz. Tam devirde çalışırken ürettiği gürültü 25Db seviyesinde. Bir iki fanın tam devirde çalışması pek rahatsız edici olmasa da bu sayı 4 ve üzerine çıktığında rahatsız edici hale geliyor. Yüksek sayıda fanlarınız varsa %80’lere çekmeniz durumunda gürültü çok rahatlıkla tolere edilebiliyor. Tabiki bunda kasanızın yapısı, yalıtımı ve konumu da önemli.

Aydınlatma

Dahil edilen kontrolcü 2 parçadan oluşmakta. İlk parça fanların bağlandığı HUB. Bu Hub 6 adet 4 pinli girişe sahip. Buralara 6 adet Corsair RGB destekli fanlarınızı takabiliyorsunuz. Gücünü bir SATA portundan alan bu hub, bir kabloyla Corsair Node led kontrolcüye bağlanıyor.

Led kontrolcünün üzerinde 2 adet bunun gibi giriş görmekteyiz. . Bu girişlere Corsair HUB’ları takıyorsunuz. Corsair bunlara kanal diyor. Yani toplamda 2 adet hub ile 12 RGB fanı bireysel olarak kontrol edebiliyorsunuz.

Corsair Node kontrolcü bilgisayarınıza bir ucu Mini USB, diğer ucu USB header olan kabloyla bağlanıyor. Bu kabloyu anakartınızın altındaki USB header girişlerine takmanız gerekiyor.

Peki aydınlatma etkisi nasıl? LED’ler parlak mı, efekt seçenekleri bol mu?

Fandaki 4 adet LED motorun hemen arkasına konumlandırılmış. Bu LED’ler dijital olmasına ve bireysel olarak yakıp söndürülebilmelerine karşın Corsair bunun tam kontrolünü bize vermiyor. Fakat bireysel LED kontrolünü kendi ön tanımlı efektlerinde sık sık kullanıyor.

Bu 4 adet LED’in yaydığı ışıklar belirgin bir şekilde birbirinden ayırt edilebiliyor, yani iç içe geçmiş değiller. Üzerindeki buzlu cam etkili mat beyaz fan bıçakları sayesinde LED’lerden gelen ışıklar homojen bir şekilde yayılıyor. Işığın parlaklığı gayet yeterli ve istendiğinde düşürülebiliyor. Fan çerçevesi ise sert siyah plastikten imal edilmiş ve herhangi bir aydınlatma veya yansıtıcı barındırmıyor.

Corsair Link

Corsair’ın web sitesinden ücretsiz indirebildiğiniz Corsair Link yazılımı birçok özelleştirme seçeneğine sahip demiştik. Bunlara biraz yakından bakalım. Fanlarımız birinci kanalda 3 adet olarak tanımlanmış durumda gördüğünüz gibi. Bunu varsayılan olarak kendi yapmıyor. LED Channel #1 yanındaki açılır menüye tıklayarak RGB ML Fan’ı seçip kaç tane fanınız varsa o kadar +’ya basmamız gerek. Bu arada belirtelim, fanları kontrolcüye takarken izlediğiniz sıra, efektleri seçerken de geçerli olacak. O sebeple örneğin kasanızın en üstüne taktığınız fanı, kontrolcünün 1. Numarasına takmak ve aşağıya indikçe bu sırayı takip etmek mantıklı olacaktır.

Eklediğiniz fanlardan birini seçtiğinizde aşağıdan bireysel olarak efektler uygulayabiliyorsunuz. Bu efektler arasında iki renk arasında yanıp sönme ile, artarak ve azalarak, birbirine karışarak geçişler olduğu gibi gök kuşağı, sıralı geçiş, statik ve sıcaklığa bağlı renk gibi seçenekler var.

Tüm saydığım bu efektlerin animasyonunu saat yönüne veya saat yönünün tersine değiştirebildiğiniz gibi hızlarını da birkaç kademeyle ayarlayabiliyorsunuz.

Corsair ML PRO RGB performanslı, sessiz ve güzel gözüken bir fan ve haliyle yüksek bir fiyata sahip. Şu anki fiyatıyla daha çok üst seviye sistemlerde yer alması mümkün gözüküyor. Manyetik levitasyon teknolojisi, sessizlik, performans ve kullanım ömrü göz önüne alındığında ise bunun hakkını veriyor.