Anasayfa Video Soket LGA 2066 Direct Die Frame Montaj Rehberi

Soket LGA 2066 Direct Die Frame Montaj Rehberi

Der8auer tarafından Soket LGA 2066 için geliştirilen Direct Die Frame’i monte ediyoruz.

Intel gibi işlemci üreticilerinin hız aşırtmacıları düşünmeksizin verdikleri tasarım kararları devam ettikçe (Örn. Isı dağıtıcının çekirdeğe lehimlenmemesi) ekstrem hız aşırtma çözümleri piyasada daha çok alıcı buluyor. Bunlardan birisi olan Der8auer’in “Direct Die Frame” isimli ürününü inceliyoruz bu yazımızda.

Der8auer sahne adını kullanan Roman Hartung bir Alman mekatronik mühendisi ve hız aşırtma etkinliklerinde uzunca süredir boy gösteren ve birçok rekoru elinde bulunduran ünlü bir isim.

Roman, işlemcilerin kapaklarını açmaya yarayan delid araçları, sıvı nitrojen blokları ve bugün inceleyeceğimiz Direct Die Frame gibi ürünler de tasarlıyor.

Direct Die Frame nedir?

Direct Die Frame, kapağını açtığınız işlemcinizin direk çekirdeği üzerine bir soğutucu takıp çalıştırmanızı sağlıyor. Bunu normalde yapamamanızın sebebi anakartlarımızdaki Dahili Yükleme Mekanizması’nın veya İngilizce kısaltmasıyla ILM (Integrated Loading Mechanism) üstünde ısı dağıtıcısı (kapağı) duran işlemciler için tasarlanmış olması.

Bu mekanizmalar soğutucunun işlemci ısı dağıtıcısının üzerine oturmasını sağlayacak şekilde tasarlanmışlar. Dolayısıyla işlemcinin ısı dağıtıcısını kaldırdığınızda arada boşluk kalacağı için takmaya çalıştığınız tüm soğutucular işlemci çekirdeğine oturmayacaktır.

Direct Die Frame anakartınızla gelen ILM’ye bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Anakartınızdaki ILM’yi kutudan çıkan Torx anahtarla söküp yerine Direct Die Frame’ı takıyorsunuz.

Direct Die Frame’in soğutucu yüksekliği işlemci çekirdeğine göre tasarlanmış, ve böylece soğutucunuzun direk işlemci çekirdeği üzerine oturmasını sağlıyor. Soğutucuların bunun için özel tasarlanmış olması gerekmiyor. Piyasadaki çoğu hava soğutucusu ve sıvı soğutma bloğu Direct Die Frame ile uyumlu.

Montaj

Montaj için yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle anakartın üzerindeki ILM’yi Direct Die Frame’in kutusundan çıkan bu Torx anahtar ile vidalarını gevşeterek çıkarıyoruz.

Soketin arkasındaki arka plaka da otomatik olarak çıkacaktır. Bu ikisini bir kenara koyabiliriz.

Sonrasında Direct Die Frame’ın arka plakasına kutudan çıkan 4 adet aralayıcıyı yapıştırarak, montaj deliklerini üst üste getirerek anakarta sabitliyoruz.

Ancak anakarta yapışması gereken tarafın sticker’lardan sadece 1’ini söküyoruz. Çünkü yapıştırıcılar çok güçlü ve 4’ünü birden anakarta yapıştırmamız durumunda geri çıkaramamamız olası.

Sıra işlemciyi çıplak şekilde (ısı dağıtıcısı olmadan) sokete yerleştirmekte.

İşlemci PCB’sindeki üçgen ile anakart PCB’sindeki üçgen yönlerinin uyuştuğunu teyit ederek işlemcimizi sokete yerleştiriyoruz ve Direct Die Frame’in ana parçasını işlemcinin üzerine oturtuyoruz.

Yine kutudan çıkan 4 vidayı bu parça ile arkaplayı birbirine tutturmak için kullanacağız.

Resimde gördüğünüz deliklere bunları yerleştirip alyan anahtarla çeviriyoruz.

Uygulama

Tavsiyemiz Direct Die Frame ile bir sıvı soğutma bloğu kullanmanız ve sıvı soğutma bloğu ile çekirdek arasına sıvı metal sürmeniz. Bu sayede en üst düzey ısı iletimine kavuşmuş ve Direct Die Frame’in size sunabileceği soğutma potansiyelini sonuna kadar kullanmış olacaksınız.

Önemli: Direct Die Frame monoblock olarak bilinen ve anakart VRM’leriyle işlemciyi aynı anda soğutan soğutma bloklarıyla uyumlu değildir. Sadece CPU soğutucularıyla kullanılabilir.

Sonuç

Delidlediğimiz Intel i9 7900X işlemcimiz üzerinde kullandığımız Direct Die Frame test sonuçları yakında burada yer alacaktır.

Der8auer’in aldığı sonuca göre sıvı metal uygulanıp kapağı geri kapatılmış işlemcilerden 5-10 derece daha serin çalışma sıcaklıklarına ulaşabiliyorsunuz.