Anasayfa Makale Bozuk RAM Nasıl Anlaşılır? RAM Test Rehberi

Bozuk RAM Nasıl Anlaşılır? RAM Test Rehberi

RAM bozuk mu değil mi? Anlamak için bir RAM test yapmalısınız. Bu rehberde Windows içerisinde gelen bellek tanılama aracını kullanıyor, nasıl kullanabileceğinizi ve RAM’in arızalı olup olmadığını nasıl anlayacağınızı anlatıyoruz.

RAM test sistemin RAM’i sağlam mı anlamanızı sağlar. Bilgisayar kendi kendine kapanıyor mu? Sistem açılmıyor mu? Bir arıza mı var? Bunları anlamak için yapabileceğiniz testlerden biri de bellek testi, diğer isimleriyle RAM testidir. Daha önceki rehberlerimizi hatırlayanlar için tanıdık bir isim de MemTest’tir.

Windows 10 işletim sistemiyle hazırladığımız yeni rehberde, Microsoft’un Windows içerisinde bizlere sunduğu bir aracı kullanıyoruz. Yani büyük olasılıkla ayrı bir RAM test etme programı aramaya gerek kalmadan işinizi halledebileceksiniz. Olmazsa makale sonunda paylaştığımız daha detaylı RAM test etme programını kullanabilirsiniz.

Bellek tanılama aracı, bilgisayarınıza takılı belleklerin testini yapmanıza imkan tanıyor. Bu test, RAM üzerine veri yazıp daha sonra okuyarak karşılaştırıyor. Bu sayede test ederek veride bozulma var mı, yok mu, erişim hızı nasıl? Gibi durumları değerlendirmek mümkün oluyor.

Anakart Uyarı Vermiyor mu?

Aslında anakartlarımızda da QLED ya da hata LED uyarıları ile RAM arızalarını görebiliyoruz. Fakat bazı arızalar sistemin açılmasını engelliyor, bazıları sistemin devamlı yeni baştan başlamasına sebep oluyor, bazı hatalar ise sistemin açılmasını engellemiyor. Bu üçüncü türden, sistemin açılmasını engellemeyen ancak daha sonra saçma hatalara sebep olan arızaları ayrıca tespit etmemiz gerekiyor.

Peki RAM’ler Bozuk mu? RAM Neden Bozulur?

Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlardaki RAM modülleri voltaj düzensizlikleri nedeniyle arızalanabiliyor. Güç kaynağı, adaptör ya da anakart kaynaklı zayıflıklar buna sebep olabileceği gibi ucuz belleklerin ya da bellek üzerindeki kontrolcülerin de arıza yapma ihtimali var. Ucuz sistemlerde bellek arızaları daha sık yaşanır.

RAM Testinde Rapor Okuma Safhası

Peki bellekleri test ettikten sonra ortaya çıkan raporu nasıl okuyacağız? Sonuç tablolarına da bakarak burada RAM arızası olup olmadığını anlamanın yolunu da aktarıyoruz. Bu testten daha detaylısını yapmak isterseniz de Memtest86 rehberimizi takip edebilirsiniz.

Eğer işin içinden çıkamazsanız rehberi bir kez daha okuyup izleyin, yine olmazsa Technopat Sosyal‘de konu açabilir, raporunuzu paylaşarak yardım isteyebilirsiniz.