Anasayfa Haber Canlılarda Hafıza Aktarımı Deneyi Başarılı Oldu

Canlılarda Hafıza Aktarımı Deneyi Başarılı Oldu

Yapılan deneylerde bir salyangozun hafızası diğerine aktarıldı.

UCLA (University of California, Los Angeles) tarafından yapılan bir araştırmada, salyangoz hafızası başka bir salyangoza aktarıldı. Deney için bazı salyangozların kuyruk kısmına canını yakmayacak fakat hissedebileceği seviyede elektrik verildi.

İlk defa elektrik verilen salyangozlar birkaç saniye boyunca savunma pozisyonu aldıktan sonra yoluna devam etti. Fakat elektrik verme işlemi tekrarlandıkça savunmada kalma süreleri yavaş yavaş arttı. Araştırmacılar, bu yöntemle elektriğe maruz kalan salyangozların savunma pozisyonunda 50 saniye kalacakları şekilde eğitti.

Eğitilmeyen salyangozlar, eğitilmiş gibi davrandı

Eğitilmiş salyangozlardan alınan RNA’lar, eğitilmemiş, dolayısıyla elektriğe maruz kaldığında kısa süre korunma kalan salyangozlara aktarıldı. RNA aktarımından sonra yapılan şoklama testlerinde, eğitilmemiş salyangozların da 40 saniye korunma pozisyonunda beklediği gözlemlendi. Bu da eğitilmemiş olmalarına rağmen bu bilgiye sahip olmaları anlamına geliyor.

Yapılan deneyin uzun vadede Alzheimer gibi hafıza hastalıklarının tedavisinde fayda sağlayacağı düşünülüyor. Bilim, insan hafızasının nasıl işlediğini hala tam olarak çözebilmiş değil. Kimi araştırmacılar bilgilerin sinapslarda saklandığını savunurken, bazı araştırmacılar da nöron çekirdeklerinde saklandığını düşünüyor.

Hafızanın sırlarının keşfedilmesine bir adım daha yaklaşıldı

Araştırmayı yazan David Glanzman, hafızanın sinapslarda saklanması durumunda bu deneyin asla başarılı olmayacağını söylüyor. Araştırma, hafızanın nasıl çalıştığına dair bir ipucu daha elde etmemizi sağladı. Bundan sonra yapılacak araştırmalarda, salyangozlarda yapılan deneyin bulguları da göz önünde bulundurulacak.

Peki insanlarda da hafıza aktarımı yapılabilir mi? Bunun cevabını vermek şu an için imkansız. Deney salyangozlarda başarılı olmuş olabilir. Fakat salyangozlarda 20.000, insanlarda ise 100 milyar nöron bulunduğunu unutmamak gerek. İnsan sinir sistemi çoğu canlıdan çok daha karmaşık.