Anasayfa Haber Google Yapay Zeka Çalışanlarını Kaybediyor

Google Yapay Zeka Çalışanlarını Kaybediyor

Google ve Pentagon arasındaki işbirliği, şirket çalışanlarının istifasını getirdi.

Mart ayında Google’ın Pentagon ile bir yapay zeka projesi üzerine çalıştığını sizlerle paylaşmıştık. Maven adındaki proje, dronelar tarafından kaydedilen görüntülerin hızla taranıp, şüpheli görüntülerin Pentagon yetkililerine iletilmesini sağlayacak. Normalde görüntülerin taranması işlemi askeri çalışanlar tarafından yapılıyordu. Bu da oldukça fazla zaman alıyordu.

Şirketin böyle bir projeye girişmesi çalışanların tepkisine sebep olmuştu. Askeri alanda hizmet vermek istemeyen yapay zeka geliştiricileri, Google’ın bu projeyi iptal etmesini talep etmişti. Google da geliştirilen yapay zekanın sadece savunma amaçlı kullanılacağının sözünü vermişti.

Ancak bu açıklamayla tatmin olmayan çalışanlar Google yönetimine bir dilekçe iletti. Dilekçede geliştirilen yapay zekanın kolaylıkla saldırı amaçlı da kullanılabileceği söylenirken, bu hamlenin Google’ın imajına zarar vereceği de vurgulanıyor. Bu dilekçe tam 4.000 Google çalışanı tarafından imzalandı.

Google yönetimi de Maven projesinin temelinin açık kaynaklı bir yazılıma dayandığını, bu görevi Google yapmasa bile Pentagon’un başkalarına yaptırabileceğini belirtti. Şirket yönetimi, projeden çekilmenin yalnızca para kaybı olacağını düşünüyor.

Bu olaylar sonucunda Maven projesinde görev alan bazı çalışanlar istifa etmeye başladı. İstifa edenlerin net sayısı henüz bilinmiyor. Dilekçeye imza atan herkesin istifa edip etmeyeceği de merak konusu. Bu gerçekleşirse Google gerçekten zor durumda kalacaktır.