Anasayfa Haber Wikipedia Sayfaları Ay Yüzeyine Gönderilecek

Wikipedia Sayfaları Ay Yüzeyine Gönderilecek

Wikipedia sayfaları küçük metal plakalar üzerine basılacak.

Arch Foundation isimli kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, Wikipedia’nın tüm sayfalarını Ay yüzeyine göndermeyi planlıyor. Sayfaları milyonlarca yıl bozulmayacak şekilde hazırlayan şirket, bunun insanlara uzay konusunda ilham vereceğini düşünüyor.

Kuruluş, Wikipedia sayfalarını 17×17 mm büyüklüğünde ve 20 mikron kalınlığında metal plakalara işleyecek. Bu plakaların her birine 16.000 Wikipedia sayfası sığdırılacak. Yazılar plakalara gerçek harflerle işlenecek. İstendiği takdirde 1.000 kat büyük gösterebilen mikroskoplar aracılığıyla kolayca okunabilecek.

Plakalar, Stamper Technology isimli bir şirket tarafından basılacak. Bu kadar küçük ölçekte milyonlarca sayfa basılacak olmasına rağmen, tüm basım işleminin 1 haftada tamamlanabileceği söyleniyor.

Kütüphaneye İngilizce Wikipedia arşivinin tamamının yanı sıra farklı dillerdeki önemli Wikipedia sayfaları da dahil edilecek. İnsanlık tarihindeki 1.500’den fazla dili içeren Rosetta Projesi, Ay’a gönderilen içerikler arasında yerini alacak.

İlk olarak Ay üzerinde bir kütüphane kurmayı düşünen Arch Foundation, gelecekte Mars için de benzer bir proje gerçekleştireceğini belirtti. Gelecekteki astronotlar bu sayede Dünya dışında da insan uygarlığının izlerini bulabilecek.