Anasayfa Haber Robot Sinek Lazer Gücüyle Uçuyor

Robot Sinek Lazer Gücüyle Uçuyor

Robot sinek uçmak için gereken gücü lazerle aktarılan enerjiden alıyor.

Şu sıralar birden fazla robot geliştirici, böcek boyutunda robotlar geliştirmek için çalışmalar yapıyorlar. Geçtiğimiz hafta da robotlarda kullanmak için örümceklerin yapısını inceleyen bir grup araştırmacının haberini sizlerle paylaşmıştık.

Bu haberimizde ise Washington Üniversitesi’ndeki bir ekibin çalışması yer alıyor. Araştırmacı ekip, farklı amaçlarla kullanılmak üzere küçük uçan robotlar geliştirmeyi hedefliyor. Robotların küçük olmasını isteyen araştırmacılar, hareket için pervane yerine kanatları tercih ediyor.

Geliştirilen RoboFly isimli robot da bu tanıma uyuyor, yeterince küçük ve kanatlarını çırpıyor. RoboFly’ın boyutu, üst kısmındaki anten benzeri bileşeni çıkarıldığında hemen hemen 7 mm. Bu Boyut bu kadar küçük olunca, içine batarya yerleştirmek de zorlaşıyor.

Ekip bunun için ilginç bir çözüm üretti. Robota, ışığı enerjiye dönüştüren bir bileşen entegre eden araştırmacılar, lazerler yardımıyla gereken enerjiyi sağladı. Lazerle normalde 7 volt elektrik sağlanırken, robotun içindeki devreler bu voltajı 240 volta yükseltebiliyor.

Robot şimdilik kalkış ve iniş yapabiliyor. Lazer ışığını kaybettiğinde ise enerjisi olmadığı için zemine iniyor. Araştırmacı ekip, robota sürekli ve isabetli bir şekilde lazer yansıtmanın yollarını arıyor.