Anasayfa Haber Bose Elektromanyetik Süspansiyonu Kullanıma Girecek

Bose Elektromanyetik Süspansiyonu Kullanıma Girecek

1990’lı yıllarda geliştirilen ve tanıtılan süspansiyon sisteminin üretimine başlanıyor.

Ses sistemleri ve kulaklıklarıyla tanıdığımız Bose, 1990’larda yeni bir süspansiyon sistemi geliştirmişti. Elektromanyetik motorlarla çalışan aktif süspansiyon sistemi, kameralarla yolu sürekli olarak tarıyor ve tekerleklerin yüksekliğinin buna göre ayarlanmasını sağlıyor.

Bu sistem, aracın en engebeli yollarda bile neredeyse tamamen sarsıntısız bir şekilde hareket etmesini sağlıyordu. Ne var ki 2009’da piyasaya çıkması beklenen bu teknoloji, ağırlığı ve maliyeti sebebiyle hiçbir otomobil üreticisi tarafından kullanılmadı.

2017’nin sonlarında Bose, süspansiyon sisteminin haklarını Amerikalı ClearMotion şirketine sattı. Bu satın almanın sonucunda sistem kısa sürede ticari hale getirildi. Haberi alan 5 büyük otomobil şirketinin şimdiden yeni süspansiyon sistemiyle ilgilendiği söyleniyor. Fakat bu şirketlerin hangileri olduğu belirtilmiyor.

ClearMotion, bu teknolojinin üretilmesi için gerekli altyapıyı oluşturmaya çalışıyor. Fabrikanın İngiltere’ye konumlandırılması ise ClearMotion’un öncelikli olarak Avrupalı otomobil üreticileri tarafından kullanılacağına işaret ediyor.

Mercedes otomobillerde opsiyonel olarak benzer bir teknoloji tercih edilebiliyor. Aktif süspansiyon sistemlerinin konforu artıracağı kesin. Fakat asıl fayda, araçların güvenlik artışında olacaktır.

Standart süspansiyonlu otomobiller virajlarda dışa doğru yatıyor. Bu da denge merkezinin bozulmasına ve aracın takla atmasına sebep olabiliyor. Bose’un sistemi ise videoda görüldüğü üzere denge merkezini koruyor. Böylece aracın takla atması ihtimali de azaltılmış oluyor.