Anasayfa Video Cooler Master MasterBox Pro 5 RGB Kasa İncelemesi

Cooler Master MasterBox Pro 5 RGB Kasa İncelemesi

Cooler Master’ın MidTower boy MasterBox Pro 5 RGB kasasını inceliyoruz.

Dahili 700W’lık güç kaynağı, RGB fanları, temperli camı, E-ATX anakart desteği ile öne çıkan bu kasayı gelin birlikte yakından inceleyelim.

Ölçüleri ve genel dış görünüşü

MasterBox Pro 5 RGB tamamen saydam ön paneli, temperli yan camı ile göz dolduruyor. 10 kilo 400 gram ağırlığında ve iskeleti çelikten imal edilmiş. 223mm derinlik, 475mm yükseklik, 500mm uzunluğa sahip bu mid tower kasa bu saydığım özellikler dışında dış tasarımında oldukça minimalist diyebiliriz.

Üst kısmın herhangi bir detay içermeksizin tamamen düz yapılması ve ön kapağın olabildiğince pürüzsüz ve keskin kenarlar içermesi bu sade tasarımın bir sonucu. Ek soğutma performansı için burada delikler olması fena olmazdı.

Ön panelin saydam yapılması ve buraya 3 adet RGB fanın hazır takılı gelmesi kasanın görünüşünü hoş kılıyor. Bunu tamamlayan bir de kasa içi aydınlatmanız varsa bakanı kıskandıran bir sisteme sahip olmanız işten bile değil.

Buradaki saydam panel alt kısımdan çekerek kolayca çıkarılabiliyor.
Öndeki giriş çıkış portları arasında 2 adet USB 3.0 portu, 1 kulaklık çıkışı, 1 mikrofon girişi, power ve reset tuşları ve disk işlem ışığı bulunuyor.

Kasanın arkasına baktığımızda yüksekliği sabit 12cm’lik bir fan yuvası ve siyah renkli CoolerMaster marka bir egzos fanının hazır takılı geldiğini görüyoruz.

Bunun haricinde 7 adet PCI-Express genişleme yuvasını, anakart giriş çıkış portları yuvasını ve kasayla birlikte gelen güç kaynağını görüyoruz.

Alt kısımda güç kaynağı fanı için bir toz filtresi de bulunuyor.

Soğutma Performansı

Soğutma performansı söz konusu olduğunda Cooler Master’ın son zamanlardaki kasaların düştüğü hataya düşmeyerek öndeki fanları besleyebilecek kadar geniş hava deliklerine yer verdiğini görüyoruz. Bu deliklerin konumlandırmasında oldukça akılcı davranıldığı için uzaktan bakıldığında önde delikler olduğu farkedilmiyor. Yakından incelediğinizde çıkarılabilir bu saydam ön kapağın yanındaki delikleri farkedebiliyorsunuz.

Kablo yönetimi

Kablo yönetimi Cooler Master kasaların güçlü yönlerinden biri olmuştur hep, burada bu etkiyi yine görebiliyoruz.

Dahili PSU gizleyici, PSU kablolarını kasanın arkasına kolayca geçirmeniz için oldukça büyük tutulmuş. Arka taraftaki kablo yönetimi girintisi 3cm uzunluğunda ve kablo bağı bağlamanız için buraya çok sayıda çıkıntı koymuşlar.

Benzer şekilde SSD yuvalarına gidecek kablolar için de uygun delikler ihmal edilmemiş.

Depolama genişleme yuvaları

Kasanın tüm SSD ve Sabit disk genişleme yuvaları ön kısımda bulunuyor. 2 adet 2.5 inçlik SSD yuvarı kasanın yan camına paralel olarak, dikey pozisyonda konumlandırılmış. Sabit diskler içinse güç kaynağının hemen yanındaki 2’li sabit disk kafesini kullanıyorsunuz. Ancak kasanın önüne 360’lık yani 3 fanlı radyatör takmanız durumunda bu sabit disk kafesini sökmeniz gerekiyor.

Dahili güç kaynağı

Kasaya takılı gelen güç kaynağı 700W’lık MasterWatt Lite. Bu güç kaynağı 80 Plus verimlilik sertifikasına sahip. Aktif PFC+ ve PWM, çift EMI filtresine sahip verimli bir PSU. 20+4 pin anakart, 4+4 pin CPU, 4 adet PCIe 6+1 pin GPU kablosu, 6 SATA bağlantısı, 3 adet 4 pin çevre be 1 adet FDD desteğine sahip.

Bu güç kaynağı CM’nin hesaplı ancak sertifikalı, güvenilir bir seçeneği. Ne eksik derseniz modüler değil ve kablo kılıflama konusunda sınıfta kalıyor. Özellikle 24 PIN anakart güç kablosu ve GPU güç kablolarının konnektörden çıkan kısımları makaronla sarılmadığı için sarı ve kırmızı kabloları görebiliyorsunuz.

Malesef 2 değil, sadece 1 8 pinli EPS güç kablosuna sahip. EPS, anakart üzerindeki işlemciye güç veren kabloya verilen isim. Bazı üst seviye anakartlarda 2 adet 8 pinli veya bir 8, bir 6 pinli EPS girişleri olduğunu düşünürsek bu güç kaynağı kısıtlayıcı bir faktör olabilir. En üst seviye sistemlerde Lite olmayan sürümlere mesela VS-750-AFBA-G1 model kodlu V750’ye bakabilirsiniz.

En büyük artısı tek 12V hattı üzerinde 54Amper yani 648W güç verebilen kaliteli bir güç kaynağı olması. Yani 700 Watt yazıda kalmıyor.

İç tasarım

Düz tornavidayla açılan üst kısımdaki 2 vidayı gevşettiğimizde temperli karartılmış camdan oluşan yan paneli çıkartabiliyoruz.

Ön panelde 3 RGB fanı görüyorsunuz.

İç mekan hacmi kazanmak için CoolerMaster bu fanları kasa iskeletinin dışında kalacak şekilde yerleştirmiş. Bu fanların modeli Cooler Master ürün özellikle sayfasında yazmasa da fan bıçaklarının yapısına bakarak bunların Air Balance RGB modeli olduklarını söyleyebiliriz.

Standart 4 pinli RGB uçlara sahip bu fanlar için 3 butonlu bir kontrolcüyü CoolerMaster kasaya dahil etmiş.

Bunlarla fanların rengini ve animasyonunu değiştirebilirsiniz.

Sabit disk kafesi fanlara çok yakın durduğu için radyatör takmak için bu kafesi sökmeniz gerekiyor demiştik. Bu sebeple sabit disk sahibiyseniz maksimum 240’lık veya 280’lik radyatörlü hazır sıvı soğutucu seçmenizi öneririz.

Güç kaynağı tarafına baktığımızda tek vidayla sabitlenen güç kaynağı gizleyici parçasını görmekteyiz. Dahili güç kaynağı modüler olmadığı için kullanmadığınız kılıfsız sarı kabloların burada gizlenmesi çok iyi olmuş.

Bu kasada kullanabileceğimiz anakartlar E-ATX, ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX.  Maksimum CPU soğutucu uzunluğu 167mm ve maksimum GPU uzunluğu 410mm.

Sonuç

950 lira civarında ülkemizde satılan Cooler Master Masterbox Pro 5 RGB, dahili güç kaynağını ve 3 adet RGB fanlarını da düşündüğünüzde benzer görünüşlü rakiplerinden çok daha ucuza gelmiş oluyor. Bu kasada kullanılan güç kaynağının 400, fanların da 350 lira olduğu düşünüldüğünde temperli cama sahip bir kasaya toplam içerisinde neredeyse 250 liraya sahip olmuş oluyorsunuz ki bu inanılmaz bir fiyat.

Artılar:

  • Hepsi bir arada, kaliteli ve fiyat performans bir paket sunuyor,
  • Soğutmaya da estetik kadar önem verilmiş,
  • RGB ışıklandırması var,
  • Sağlam bir kasa,
  • Temperli cam kullanılmış, üstelik bu kolay takılıp çıkartılıyor.

Eksiler:

  • PSU kablolaları modüler ve kılıflı değil,
  • Üst kısım tamamen kapalı olsa burası da değerlendirilebilirdi,
  • Egzoz fanının montaj yüksekliği sabit, esnek olabilirdi.