Anasayfa Mobil Kaan N2 İncelemesi

Kaan N2 İncelemesi

Kaan N2 incelemesinde 1000 TL altında fiyata sahip, metal gövdeli, çift kameralı ve geniş ekranlı Android akıllı telefonun donanım, yazılım, tasarım özelliklerine ve performansına yakından bakıyoruz…

Başarı Elektronik tarafından Türkiye’de kurulan Kaan markası, Kaan N1, Kaan A1 gibi modellerin ardından Kaan N2 ile yoluna devam ediyor. N1 Modeli 1099 TL’den piyasaya çıkmıştı, şu an Kaan N2 Turkcell’de 999 TL’ye, serbest piyasada ise örneğin Hepsiburada üzerinde 870 TL civarında, farklı mağazalarda 900 TL’ye yakın fiyatlarda bulunabiliyor.

Az ama öz sayıda model piyasaya süren firmanın inceleme tarihinde toplam 3 modeli var. Firma 1989 yılında kurulduğu günden bu yana 3000 bayiilik bir ağ üzerinde pek çok markanın satışını yapıyor. Aynı zamanda Başarı Teknik Servis ile  farklı markalara resmi teknik servis sağlıyor. Yani Kaan, Türkiye’de cep telefonlarının ilk yıllarından bu yana hizmet veren bir şirketin, kendi telefon markası konumunda.

Üretim hali hazırda yurtdışında yapılıyor, telefonun özellikleri marka tarafından belirleniyor. Ankara’daki tesislere üretimin taşınması için çalışmalar olduğu da belirtiliyor. Başarı Elektronik bu konuda doğru bilgilendirme yapıyor. Malum halen ülkemizdeki telefon üretimleri montajdan oluşuyor ancak daha fazla bileşenin Türkiye’de üretimi de ileride mümkün.

Kaan N2 Türkiye şartlarında çok talep olan 1000 TL altı fiyat bandını hedef alan bir Android telefon. İnceleme tarihinde piyasada 950 TL’ye satın alınabiliyor ve operatör kanalında da güzel kampanyalar sunuluyor. Doğrudan Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle geliyor ve yeni güncellemesi de yolda. Yazılım güncellemesi akıllı telefonlarda anahtar nokta ve Kaan markasının Türkiye’deki notunun özellikle Kaan N1’de sunulacak güncellemeler ile belli olacağını söylemiştik. Firma sözünü N1 modelinde tutarak kullanıcı tarafında kredi kazandı. Android 6 ile çıkan telefonlarını Android 7’ye kısa sürede güncellediler. Şimdi bunu N2 modelinde de sürdürmeleri uzun vadede güveni arttıracaktır.

Akıllı telefon pazarında bir süredir dikkat çeken önemli yenilikler çoklu kamera ve daha geniş ekranlar oldu. Kaan N2’de de 18:9 ekran oranı ile geniş bir ekran var. Arka kısmına baktığımızda da çift kamerası dikkatimizi çekiyor. Şimdi bunlara tek tek yakından bakalım.

  • 00:10 – Kaan N1’den Kaan N2’ye yazılım güncellemeleri.
  • 00:45 – 1000 TL altı hesaplı telefon kategorisinde yer alıyor.
  • Kutu içerisinden şeffaf kılıf, ekran koruyucu, kulaklık, USB kablo ve 5V 2A şarj cihazı çıkıyor.
  • 01:23 – Çift kamera ve anahtar özellikler.
  • 02:00 – Ekran 2018 tasarım trendi olan 18:9 oranında ve IPS panele sahip.
  • 02:42 – 5.7 inç 720×1440 piksel çözünürlük.
  • 03:50 – Ön üst ve alt kısım, arayüz.
  • 04:30 – FM Radyo açık.
  • 04:45 – Saf Android’e yakın, abartısız bir Launcher’a sahip. Üzerinde pek fazla gereksiz uygulama yok.
  • 06:02 – Arka kısımda bir parmak izi okuyucu var, bu ekranı kaydırmak, kamerayı açmak ve fotoğraf çekmek için kullanılabiliyor.
  • Diğer işlevler çağrı cevaplama ve alarmı susturma. Bunlar varsayılan ayar olarak kapalı geliyor, açmanız gerekiyor.
  • 07:29 – Çift kamera ve LED flaş.
  • 07:50 – Bokeh yani arkası bulanık fotoğraflar çekilebiliyor.08:30 – Normal açı ve geniş açı fotoğraf çekimleri.
  • 13 ve 8 megapiksel kameralar.
  • 09:30 – Artı ve eksileriyle kamerayla deneyimlerimiz.
  • 10:55 – Diyafram ve diğer teknik değerler.
  • 12:00 – Video 1080p 30 FPS. EIS ve ses modları. Diğer ayarlar.
  • 13:15 – İşlemci, GPU ve teknik detaylar.
  • 14:30 – 3 GB RAM ve 32 GB depolama. Burada çeşitli Benchmark sonuçlarını da görebilirsiniz.
  • 15:45 – PUBG Mobile ya da World of Tanks Blitz gibi güçlü grafiklere sahip oyunları oynayabiliyor muyuz? Nasıl? Bunları da denedik.
  • Çözünürlük ve bileşen dengesi düşük ayarlarda akıcı, orta ayarlarda kabul edilebilir performans sunmasını sağlıyor.
    Uygulamalarda uyumluluk sıkıntıları ya da sorunlarla karşılaşmadık. Yonga seti, sürücüler ve işletim sistemi güncel.
  • 17:00 – 4.5G – Cat4 LTE desteği. WiFi 802.11 n kablosuz ağ bağlantısı.
  • 17:45 – microUSB veri ve şarj bağlantısı.
  • 18:18 – Kablosuz şarj yok, özel üst seviye hızlı şarj teknolojisi yok. Ancak 5V 2A kutudan çıkan şarj cihazı ile baştan ek masraf yapmıyoruz.
  • 19:45 – Ergonomi ve kullanım değerlendirmesi. Tasarım ekolü, detayları.
  • 20:55 – Hoparlör değerlendirmesi.
  • 21:10 – Genel değerlendirme.
  • 22:15 – Marka ve firma değerlendirmesi.

Kasa ve Ergonomi:

• Tamamı metal ergonomik gövde tasarımı. Boyut: 152.2×76.6×8.25 mm. Ağırlık: 145 gr.

• Siyah ve altın renk seçenekleri var.

Alt kısımda çift ızgara var, biri mikrofonu gizliyor, diğeri ise hoparlör. Yan kısımdaki ayrık tuşlara ve diğer detaylara da tek tek baktık. Ergonomik açıdan rahat bir telefon, boyutuna ve metal kasaya karşın ağır değil.

 

IPS Panelli Ekran ve 18:9 Oran

Ekran çözünürlüğü 720×1440 piksel ve boyutu 5.7 inç. Yani çok geniş ve kendi fiyat aralığı için yüksek çözünürlüklü bir ekranı var. Bu ekran 2.5D yapısıyla hafif bombeli, yanlardan hafif kavisli ve ışığı kenarlarda kırmasıyla daha parlak görünümlü.

Gövde ekran oranı yüzde 83, en üst segment telefonlardaki kadar sıfır çerçeve olmasa da bu oran bu fiyat bandı için oldukça başarılı.

Ekranın IPS panelinin yanında yazılım tarafında MiraVision teknolojisi de kullanılmış. Bu sayede ekranın renk ayarlarını değiştirip farklı sonuçlar elde etmek mümkün. Bu fiyat aralığında popüler markaların iyi tanınan ve çok satan modellerinde düz, daha soluk LCD türevi ekranlar kullanılırken, Kaan N2’de canlı ve modern orana sahip bir ekran var.

Eksisi ekranın üzerinde özel bir koruma teknolojisinden bahsedilmemiş olması. Kutudan çıkan kılıf ve ek olarak yapıştırılan ekran koruyucular burayı biraz dengeliyor.

Ergonomik Özellikler

Metal kasa ergonomik, ekran boyutuna karşın kasa çerçeve oranı telefonu tutmayı kolaylaştırıyor. Yine de A1 modeli tek elde ufak kasa sevenlere daha çok hitap edecektir, N2 halen bir çift el modeli. Ergonomiyi arttıran, yolda kullanımı kolaylaştıran bir ayar isterseniz, arka tarafta yer alan parmak izi okuyucuyu ayarlayıp bir kontrolcü olarak kullanabiliyorsunuz. İster kısayol atayın, ister ekran kaydırmakta kullanın. Bu da otobüste tek elle telefonu tutarken, parmağınızla kasanın arkasından kaydırma yaparak uzun yazıları okumanızı kolaylaştırıyor.

Ek Özellikler

Telefonda FM radyo olduğunu da yolculuktan bahsetmişken hatırlatalım. Klasik navigasyon yani haritalar kullanımı, internet tarayıcı, temel uygulamalar ile telefonun gündelik kullanımına bol bol baktık. Elbette bunları sağlayan işlemci ve oyun oynarken grafikleri çizen GPU’ya da baktık.

Kaan N2 yer aldığı fiyat aralığına uygun, hesaplı bir Mediatek işlemci kullanıyor. Bu işlemci 8 çekirdekli ve gündelik uygulamalar için fazlasıyla yeterli. Telefon gündelik uygulamalarda oldukça akıcı. İş oyuna geldiğinde yine orta halli bir şekilde oyun oynayabiliyoruz. En son ayarlarda açabildiğimiz oyunlar olsa da sancak gemisi modeller gibi canavar bir grafik ya da işlemci performansı beklemeyin. Zira ödediğimiz kadarını alıyoruz.

Uzun vadede içerisinde sunulan 3 GB RAM gayet iyi, tek kanal LPDDR3 bellek güncelleme alacak çapta yeterli.

32 GB depolama alanı da son derece yeterli. Özellikle ağır video çeken biri değilseniz, salt fotoğraf, müzik ve uygulama kullanımı için iyi bir miktar. Ötesine geçmek isterseniz microSD bellek kartı takabilirsiniz.

Bağlantılar

Kaan N2 802.11 N standardında kablosuz ağ bağlantısına sahip. 4.5G destekli telefon Cat4 mobil bağlantı standardında. Bunlar son derece ortalama özellikler.

Şarj ve veri bağlantısı Micro USB 2.0 bu halen çok yaygın ancak hesaplı telefonlarda da artık Type-C simetrik porta geçiş vakti geldi.

Fotoğraf ve Video

• 8 MP ön kamera –13 MP (f/2.0) + 8 MP (120 derece geniş açılı) çift arka kamera, çift ton led flaş. HDR, Ağır çekim video kayıt, panorama çekim, 4 kademeli derinlik modu.

Fotoğraf demişken, en önemli artısı hem 13 megapiksellik bir ana kamera, hem de 120 derece açılı 8 megapiksellik bir ikinci kameraya sahip olması. Çift kamera, sadece iki kamera arası geçiş ile geniş açı imkanı sunmuyor, alan derinlikli çekimlere de imkan tanıyor. Bu çok daha esnek koşullarda fotoğraf çekebilmek demek ve aynı fiyata çok nadir bulunuyor.

Ne yapabilirsiniz? Emlak fotoğrafı çekeceksiniz, geniş açı ile tek karede daha fazla alanı tanıtabilirsiniz. Geniş arazi ve alanı kapsayabilirsiniz. Normal kamerada dar bir kadraj ile çekeceğinize, daha çok alan kapsayabilirsiniz. Kalabalık grupları daha iyi yakalayabilirsiniz.

Arada megapiksel farkı olduğu için portre ve dar alan çekimlerinde yine 13 megapiksellik standart kamerayı tercih etmelisiniz. Bu daha keskin bir görüntü sunuyor.

Fotoğraf kalitesi sancak gemilerine yaklaşamasa da iyi koşullarda çok iyi fotoğraflar çekmek mümkün. Bu segmentte biraz özen göstermek ve telefon kameranızın performansına alışarak uygun çekim yapmak gerekiyor. Bugün sadece en üst seviyede sancak gemisi modeller düşük ışıkta iyi performans gösterebiliyor.

Video performansı ise fotoğraf performansını yakalayamıyor. Özellikle yavaş çekim modu da konulmasına çok hızlı hareket ettirirseniz görüntüde kaymaları fark edeceksiniz. Yani video çekebilirsiniz ama kadrajı çok hızlı değiştirmenizi tavsiye etmiyoruz. Nispeten sakin kullanıldığında hareketli çekimlere kıyasla daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün.

Sonuç Değerlendirme

Kendi segmentine göre artıları ve tercih sebepleri neler? İncelemenin ardından pek çok farklı alışveriş sitesinde karşılaştırma yaptık.

1000 TL altı telefon listeleri çok eski modellerle dolu. Bunların eski olması yazılım güncellemeleri anlamında ömürlerinin dolduğunu gösteriyor. Kaan N2 ile yakın tarihte çıkmış, güncel modellerde, güncel işletim sistemi sürümü oluyor. Bu da listemizi daraltıyor.

Yakın ve farklı özellikleri karşılaştırdığımızda manzara oldukça iyi. Kaan N2 en çok satanlar listesine girmemesine karşın farklı ve dikkate değer noktalara sahip. En başında belirttiğimiz çift kamera en büyük farklılaştırıcı. Bu fiyat aralığında çok nadir bulunan bir özellik. Daha geniş ekran sunduğunu da bu aralıktaki telefonların ölçülerine bakarak söyleyebiliriz.

Metal kasa ise kendi aralığında farklı kalitelerde de olsa artık bulunuyor, nadir değil. Parmak izi okuyucusu ve 3000 mAh bataryası da bu aralıkta bulunuyor ancak farklılaştırıcı bir nokta olarak parmak izi okuyucu kısayol kullanımına, ekranı kaydırma gibi özelliklere sahip. Bir de kutu içeriğindeki şarj cihazı 5 volt 2 amper.

Aynı fiyat aralığındaki yine Çin üretimi olan ancak Çin markalı telefonlara göre yarı yarıya ya da üçte bire yakın oranda daha az SAR değerine sahip. Bu anlamda batılı markalara daha yakın bir anlayış gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Üst segmentlere göre işlemci gücü, maksimum parlaklık ve hoparlör ses kalitesi en büyük zayıflıkları diyebiliriz.

Artılar: Çift kamera, metal kasa, IPS panel, parmak izi okuyucu, ergonomik yapı, modern tasarım.

Eksiler: Hoparlör ses kalitesi düşük, kendi fiyat segmentinin ötesinde bir işlemci performansı göstermiyor.

Bütün bunları değerlendirdiğimizde 1000 TL altında, 900-1000 TL aralığında alınacak bir telefon mu? Evet, hem Turkcell kullanıcıları için faturaya ilave taksit seçenekleri var, hem de peşin alımda güzel kampanyalar ile hesaplı bir şekilde edinmek mümkün.

Çok yoğun ve performans odaklı ihtiyacı olmayan kullanıcıların rahatlıkla alıp kullanabileceği, fotoğraf çekip günlük kullanımlarını rahatlıkça karşılayacak bir akıllı telefon.