Anasayfa Haber PUBG Yapımcısı, Epic’e Dava Açtı

PUBG Yapımcısı, Epic’e Dava Açtı

PUBG yapımcısı Bluehole, Epic’e Fortnite sebebiyle Güney Kore’de dava açtı.

Günümüzün en çok oynanan iki oyunun yapımcıları birbirleriyle davalık oldu. PUBG’nin yapımcısı Bluehole, Fornite’ın ücretsiz Battle Royale modunun yayınlandığı dönemde Epic’i kendi oyunlarını kopyalamakla suçlamıştı. Şirket bu konuyu mahkemeye taşıdığını duyurdu.

Ocak’ta Güney Kore’de açılan davada PUBG’nin telif haklarının Epic tarafından çiğnendiği iddia ediliyor. Bluehole, arayüz dahil olmak üzere oyunun ana bileşenlerinin Fortnite tarafından çalındığını söylüyor. Davanın nasıl bir sonuç getireceği bilinmez, fakat olay Bluehole’a pahalıya patlayabilir. Zira oyunda Epic’in geliştirdiği grafik motoru Unreal Engine kullanılıyor.

Bluehole, Epic’e dava açan ilk oyun şirketi değil. Geçmişte Unreal Engine kullanılan Too Human oyunu için Silicon Knights şirketi, “Bize UE’nin hatalı sürümünü verdiler, biz de kendi motorumuzu kendimiz yazmak zorunda kaldık. Bu da mali kayıp anlamına geliyor” diyerek Epic’e dava açmıştı. Epic de buna karşılık Unreal Engine’in lisans haklarıyla ilgili davaya karşılık vermişti.

Oyunun kodlarında Unreal Engine’den kalan kod parçalarını gösteren Epic, tüm fiziksel kopyaların yok edilmesini ve online satışının durdurulmasını sağlamıştı. Bu da Silicon Knights şirketinin kepenk kapatmasıyla sonuçlanmıştı. Epic’in Bluehole’un açtığı davada da benzer bir yol izleyebileceği tahmin ediliyor.

Şirket, Unreal Engine lisansının kullanımı dikkatlice inceledikten sonra bulacağı en ufak problemde lisans iptalini talep edecektir. Bunun sonucunda Bluehole, oyunu başka bir grafik motoruna taşımak zorunda kalabilir. Grafik motorunun değiştirilmesi, genellikle oyunu yeni baştan yapmak kadar ağır bir iş yükü getiriyor.