Anasayfa Makale Windows 10 İçin Kurtarma Seçenekleri

Windows 10 İçin Kurtarma Seçenekleri

Windows 10 kullanıcıları yaşadıkları sorunları çözmek için kurtarma seçeneklerini nasıl kullanacaklarını bu rehberimizde bulabilirler.

Sorun Kurtarma Seçeneği
Son yüklediğiniz uygulama, sürücü ya da güncelleştirme sonrasında bilgisayarınızda sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Sistem Geri Yükleme Noktasından Geri Yükleyin
Bilgisayarınız düzgün çalışmıyor ve yakın zamanda herhangi bir uygulama, sürücü ya da güncelleştirme yüklemediniz. Bilgisayarınızı Sıfırlayın
Windows başlatılamıyor ve daha önce kurtarma sürücüsü oluşturdunuz. Windows’u Kurtarmak İçin Kurtarma Sürücüsü Kullanın
Windows başlatılamıyor ve daha önce kurtarma sürücüsü oluşturmadınız. Windows’u Kurtarmak İçin Yükleme Medyası Kullanın
Windows başlatılamıyor, daha önce kurtarma sürücüsü oluşturmadınız ve bilgisayarı sıfırlamak işe yaramadı. Yükleme Medyası Kullanarak Windows’u Yeniden Yükleyin
Eski işletim sistemi sürümüne geri dönmek istiyorsunuz. Önceki Sürüme Geri Dönün

Sistem Geri Yükleme Noktasından Geri Yükleyin

Sistem geri yükleme noktası bilgisayarınızı daha önceki bir zamana geri döndürür. Eğer sistem geri yükleme noktası oluşturma ayarı açıksa bilgisayarınıza yeni bir sürücü, yazılım, güncelleştirme yüklendiği zaman kendiliğinden oluşturulur.

Bunun dışında elle de sistem geri yükleme noktası oluşturmak mümkündür. Sistem geri yükleme seçeneğini kullandığınız zaman kişisel dosyalarınız ile ilgili bir değişiklik olmayacak. Sadece geri yükleme noktasından sonra yüklenen sürücü, program, güncelleştirme kaldırılacak.

Sistem geri yükleme noktalarını kullanmanın birçok yolu var. WIN + R tuş kombinasyonunu kullanarak control yazarak ya da arama menüsüne Denetim Masası yazarak eski denetim masasını açın. Sistem ve Güvenlik – Sistem yolunu izleyin ve sol tarafta yer alan menüden “Sistem koruması” seçeneğini açın.

Bu pencere içerisinde sistem geri yükleme ayarlarını “Yapılandır” seçeneğine tıklayarak düzenleyebilir ve kapalı ise açık hale getirebilir, sistem geri yükleme tarafından kullanılabilecek disk alanını belirleyebilirsiniz. Elle sistem geri yükleme noktası oluşturmak için “Oluştur” seçeneğine tıklayın. Var olan bir sistem geri yükleme noktasına dönüp sistem değişikliklerini geri almak içinse “Sistem Geri Yükleme” seçeneğine tıklayın.

Sistem geri yükleme noktasıyla ilgili temel bilgilerinin yer aldığı bu pencereyi İleri seçeneğini kullanarak geçin.

Karşınıza tarihleriyle birlikte bilgisayarınızda var olan sistem geri yükleme noktaları çıkacak. Bir sistem geri yükleme noktasına tıklayıp “Etkilenen programları tara” seçeneğini kullanarak hangi programların, sürücülerin, güncelleştirmelerin kaldırılacağını ve hangi sürümlere geri dönüleceğini görebilirsiniz. Uygun geri yükleme noktasını seçtikten sonra İleri seçeneğine tıklayın.

Bilgisayarınızda açık olan çalışmalarınızı kaydedin, programları kapatın ve Son seçeneğine tıklayarak bilgisayarınızın yeniden başlatılmasını ve sistem geri yükleme noktasına dönmesini sağlayın.

Bu seçeneklere Ayarlar – Güncelleştirme ve Güvenlik – Kurtarma – Gelişmiş Başlangıç yolunu izleyip “Şimdi yeniden başlat” seçeneğini kullanarak da ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızın düzgün şekilde çalışmadığı ve Windows’un başlatılamadığı durumlarda da bu seçenekler menüsü karşınıza gelecek.

Sorun Gider seçeneğine tıklayın. Ardından “Gelişmiş seçenekler” menüsüne tıklayın.

Karşınıza birçok seçeneğin olduğu bir menü gelecek. Sistem Geri Yükleme seçeneğine tıklayın.

Kullanıcı hesabınızı seçip parolanızı girdikten sonra yine yukarıda anlatılan sistem geri yükleme aracına ulaşacaksınız.

Bilgisayarınızı Sıfırlayın

Windows 10 ile birlikte bilgisayarınızı sıfırlamak daha kolay bir seçenek haline geldi. Ayarlar – Güncelleştirme ve Güvenlik – Kurtarma – Bu bilgisayarı sıfırlayın yolunu izleyip Başlayın seçeneğine tıklayın.

Karşınıza kişisel dosyalarınızı saklamak isteyip istemediğinizi soran bir pencere çıkacak. Kişisel dosyalarınızı koruyup, uygulama ve ayarların silinmesini istiyorsanız “Dosyalarımı sakla” seçeneğine tıklayın. Eğer dosyalarınızla da dahil her şeyin kaldırılmasını istiyorsanız “Her şeyi kaldır” seçeneğine tıklayın.

Bazı bilgisayarlarda “Fabrika ayarlarına geri yükle” seçeneğini de göreceksiniz. Bu durumda ise bilgisayarınız üretici tarafından oluşturulmuş kurtarma bölümündeki haline dönecek. Dosyalarınız, uygulamalarınız ve ayarlarınız sıfırlansa da, üreticiniz tarafından yüklenmiş uygulamalar geri gelir.

Karşınıza kaldırılacak uygulamaların listesi gelecek. Sonraki seçeneğine tıklayarak devam edin. Sizden son onayın istendiği bir pencereye geleceksiniz. Sıfırla seçeneğine tıklayarak işlemi başlatabilirsiniz. Bilgisayarınız birkaç defa yeniden başlatılacak ve sıfırlanacak.

Ayarlara erişemiyorsanız WIN + L tuş kombinasyonunu kullanarak oturum açma ekranına gelin ve SHIFT tuşuna basılı tutarak ekranın sağ altındaki Aç/Kapa tuşuna basın. Bilgisayarınızın düzgün şekilde çalışmadığı ve Windows’un başlatılamadığı durumlarda da karşınıza gelecek bu pencerede aşağıdaki adımları izleyerek de ilgili seçeneklere ulaşabilirsiniz. Sorun Gider seçeneğine tıklayın ve devam edin.

Bu bilgisayarı sıfırla seçeneğine tıklayın. Yukarıda anlatıldığı gibi dosyalarınızı saklamak isteyip istemediğiniz sorulacak. Size uygun seçeneğe tıklayın. Ardından bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve sıfırlama işlemine başlanacak.

Windows’u Kurtarmak İçin Kurtarma Sürücüsü Kullanın

Daha önce elle kurtarma sürücüsü oluşturup sistem dosyalarını kurtarma sürücüsüne dahil ettiyseniz ya da üreticinizin oluşturduğu kurtarma bölümü varsa, bu bölümü kullanarak Windows’u kurtarabilirsiniz. Burada bir noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer bilgisayarınız Windows 8/8.1 işletim sistemleri ile geldiyse, üreticinizin oluşturduğu kurtarma bölümünü kullanırsanız Windows 10’a değil de 8/8.1’e geri dönersiniz.

Eğer kurtarma sürücüsü oluşturduğunuz USB bellek varsa bilgisayara bağlayın ve bilgisayarınızı açın. Bilgisayarınızın BIOS ayarlarını kullanarak bu bellek üzerinden ön yüklenmesini etmesini sağlayın.

Windows’un açılmadığı ve otomatik olarak sorun giderme ekranına gelindiği durumlarda ise bu pencerede aşağıdaki adımları izleyerek de ilgili seçeneklere ulaşabilirsiniz.

Aygıt kullan seçeneğini kullanarak oluşturmuş olduğunuz kurtarma USB’sini ya da üreticinizin vermiş olduğu kurtarma DVD’sini seçebilirsiniz. Eğer bu kısımda aygıtı göremediyseniz ya da bilgisayarınızdaki kurtarma bölümünde sorun varsa, ilk olarak “Sorun Gider” seçeneğine tıklayın.

Ardından “Gelişmiş seçenekler” menüsünü kullanın. Eğer üreticiniz tarafından oluşturulmuş bir kurtarma bölümü varsa “Bu bilgisayarı sıfırla” seçeneğini kullanıp, bir seçenek belirlemeniz istendiğinde “Fabrika ayarlarına geri yükle” seçeneğini seçin. Eğer Windows 8/8.1’e ait kurtarma sürücüsü varsa “Evet, sürücüyü yeniden bölümlendir” seçeneğini karşınıza gelecek ve bunu seçmeniz gerekecek.

Ardından “Sistem Görüntüsü Kurtarma” seçeneğini kullanın. Bu seçeneğe tıklayarak da kurtarma sürücünüzü kullanabilirsiniz.

Windows’u Kurtarmak İçin Yükleme Medyası Kullanın

Eğer Windows’unuz başlatılamıyor, onarım seçeneklerine erişemiyor ve herhangi bir kurtarma bölümü oluşturmadıysanız, yükleme medyası kullanarak Windows’u geri yükleyebilirsiniz. Bunun için bu bağlantıdan medya oluşturma aracını indirin ve çalıştırın. Lisans koşullarını kabul edin. Ardından “Başka bir bilgisayar için yükleme medyası (USB Flash sürücü, DVD veya ISO dosyası) oluştur seçeneğini işaretleyin.

Dil, mimari ve sürüm seçeneklerini seçin. Başka bir bilgisayardan aracı çalıştırdıysanız “Bu bilgisayar için önerilen seçenekleri kullan.” seçeneğinin işaretini kaldırıp, uygun seçenekleri elle de seçebilirsiniz.

Daha sonra kullanılacak medyayı seçeceğiniz pencere karşınıza gelecek. USB sürücü kullanmak istiyorsanız uygun seçeneği işaretleyin ve devam edin. Kullanacağınız USB belleğin açıklamada da yazdığı gibi en 8 GB alana sahip olması gerekiyor. DVD üzerinde oluşturmak istiyorsanız ISO dosyası seçeneğini işaretleyin ve daha sonra oluşturulan dosyayı DVD’ye yazdırın.

Oluşturduğunuz yükleme medyasını (USB, DVD) bilgisayarınıza takın ve bilgisayarınızı çalıştırın. Bilgisayarınızın bu USB ya da DVD’den okuyarak açıldığından emin olun. Herhangi bir sıkıntı yaşanmazsa dil seçimi menüsü karşınıza gelecek. İleri seçeneğine tıklayıp devam edin. Daha sonra “Bilgisayarınızı onarın” seçeneğine tıklayın. Karşınıza bir seçenek belirleyin ekranı gelecek. Burada Sorun Gider seçeneğine tıklayın.

Karşınıza sistem geri yükleme, bilgisayarı sıfırlama, kurtarma görüntüsü kullanma seçeneklerinin de olduğu bir pencere gelecek. Buradan yapmak istediğinizi seçip yukarıda ilgili bölümlerde anlatıldığı gibi bilgisayarınızı kurtarabilirsiniz.

Yükleme Medyası Kullanarak Windows’u Yeniden Yükleyin

Eğer Windows başlatılamıyorsa, daha önce kurtarma sürücüsü oluşturmadıysanız ve bilgisayarı sıfırlamak işe yaramadıysa, yükleme medyası kullanarak temiz kurulum yapmak sizin için en iyi yol olacaktır.

Bunun için Windows 10 Türkçe İndirme ve Kurulum konusunda anlatılanları uygulayabilirsiniz.

Önceki Sürüme Geri Dönün

Eğer Windows’a gelen büyük özellik güncelleştirmelerinden birini yapıp ya da Windows 7/8/8.1’den Windows 10’a geçip, sonra da çözülemeyecek sorunlarla karşılaşıyorsanız, önceki sürüme geri dönmeyi deneyebilirsiniz. Ancak önceki sürüme geri dönme özelliğinin bazı koşulları var :

  • Yükseltme/özellik güncelleştirmesi yapıldıktan sonra 10 gün geçmiş olmaması (Bazı istisnai durumlarda 28 güne uzayan bu süreden sonra diskte yer açmak için işlemde kullanılacak olan Windows.old klasörü silenecektir.)
  • windows.old ve $windows.~bt klaösürlerinin sağlam olması
  • Yükseltme/özellik güncelleştirmesinden sonra herhangi bir kullanıcı hesabı eklendiyse bunun silinmesi
  • Windows 7/8/8.1’den yükseltme yapıldıysa bu işletim sistemleri için oluşturmuş olduğunuz parolayı bilmeniz
  • Windows 10’a yükseltmek için bir USB sürücüsü kullandıysanız bu sürücüyü yanınızda bulundurmanız

Eğer bu koşulları sağlıyorsanız Ayarlar – Güncelleştirme ve Güvenlik – Kurtarma menüsünde yer alan “Windows’un önceki sürümüne geri dönün” seçeneğinin altındaki Başlarken‘e tıklayın. Neden eski sürüme döndüğünüz ile ilgili bir form karşınıza çıkacak. Formu istediğiniz gibi doldurup İleri seçeneğine tıklayın. Bilmeniz gerekenler kısmı karşınıza çıkacak.

Burada son sürüme geçildikten sonra yapılan ayarların ve yüklenen programların silineceği uyarısı yapılıyor. İleri seçeneğine tıklayarak devam edin. Ek olarak Windows gerekirse eski parolanıza ihtiyacınız olduğunu size hatırlatacak. Bu kısım gelirse de İleri seçeneğini kullanın ve “Önceki sürüme geri dön” seçeneğine tıklayın.

Ayarlara erişemiyorsanız WIN + L tuş kombinasyonunu kullanarak oturum açma ekranına gelin ve SHIFT tuşuna basılı tutarak ekranın sağ altındaki Aç/Kapa tuşuna basın. Bu seçeneği de kullanamıyorsanız bir yükleme medyası oluşturarak da gelişmiş seçenekler menüsüne bilgisayarınızın düzgün şekilde çalışmadığı ve Windows’un başlatılamadığı durumlarda da karşınıza gelecek bu pencerede aşağıdaki adımları izleyerek de ilgili seçeneklere ulaşabilirsiniz. Sorun Gider seçeneğine tıklayın ve devam edin.

Daha sonra açılacak olan pencereden “Önceki sürüme geri dön” seçeneğine tıklayın. Karşılaştığınız sorunları ya da sorularınızı Technopat Sosyal’de konu açarak yardım alabilirsiniz.