Anasayfa Makale Xbox One X ve PS4 Pro: Hangi Oyun Konsolu Daha Güçlü?

Xbox One X ve PS4 Pro: Hangi Oyun Konsolu Daha Güçlü?

PS4 Pro ve Xbox One X oyun konsollarının teknik özelliklerini bu makalemizde karşılaştırdık.

E3 2016’da resmi olarak görücüye çıkan PS4 Pro ve Xbox One X, günümüzün en güçlü oyun konsolları. Hem Sony, hem de Microsoft için bir ilk olan ve ara nesil sayılan bu konsollar, kimilerine göre geleneksel konsol piyasası için sonun başlangıcını temsil ediyor. Ancak çoğu oyuncu için PS4 Pro ve Xbox One X’in başka bir anlamı var: 4K yüksek performans oyunculuk.

Her iki konsol da ilk bakışta bu vaadi yerine getirebilecek gibi görünüyor. Ancak konsolların donanım parçalarını ve yazılım desteğini mercek altına aldığımızda, bazı alanlarda konsolların birbirine karşı üstünlük sağladığını görüyoruz.

Öncelikle her iki konsolun teknik özelliklerine göz atalım:

Xbox One X PlayStation 4 Pro
Ölçüler 11.8 x 9.4 x 2.4 inç 12.8 x 11.6 x 2.1 inç
Ağırlık 3.81 kg 3.26 kg
CPU 2.3GHz x86 AMD Jaguar sekiz çekirdekli işlemci 2.1GHz x86 AMD Jaguar sekiz çekirdekli işlemci
GPU 6 teraflops (TFLOPS), 40 özelleştirilmiş işlem birimi @ 1,172MHz 4.2 teraflops (TFLOPS), 36 gelişmiş GCN işlem birimi @ 911MHz
Bellek 12GB GDDR5 RAM 8GB GDDR5 RAM
Bellek bant genişliği 326GB/s 218GB/s
Depolama 1TB 1TB
Optik sürücü 4K UHD Blu-ray Blu-ray
4K desteği Var Var
HDR desteği Var Var
Giriş/çıkış portları HDMI 2.0a giriş/çıkış, 3x USB 3.0, S/PDIF, IR çıkış HDMI, 3x USB 3.1
Online abonelik Xbox Live ($60/yıl) PS Plus ($60/yıl)
Tavsiye edilen satış fiyatı 2699 TL 2299 TL

Donanım performansı

Şık gövdelerinin altında hem PS4 Pro, hem de Xbox One X oldukça etkileyici donanımlar içeriyor. Ancak söz konusu ham bellek ve GPU performansı olduğunda, Xbox One X’in daha önde olduğu görülebiliyor.

Xbox One X’in 1172 MHz saat hızında çalışan 6 TFLOPS gücündeki GPU’su, rakibi PS4 Pro’nun 911 MHz’lik 4.2 TFLOPS gücündeki GPU’sunu bir miktar geride bırakıyor. Saf değerleri göz önüne aldığımızda bu sayılar Xbox One X’in GPU’sunu Radeon RX 480 ekran kartı ile benzer bir sınıfa koyuyor.

Bellek performansı da Xbox One X’in PS4 Pro karşısında avantajlı olduğu kategorilerden biri. PS4 Pro’nun 218GB/s bant genişliğine sahip 8GB DDR5 belleği konsol için çoğu durumda yeterli olsa da, Xbox One X 326GB/s bant genişliğine sahip 12GB GDDR5 belleği ile çıtayı yükseltiyor. Söz konusu CPU gücü olduğunda ise iki konsol arasındaki fark oldukça az.

Genel olarak bazı istisnalar dışında Xbox One X, sahip olduğu bellek ve GPU avantajı ile üçüncü parti oyunlarda PS4 Pro’ya kıyasla daha iyi performans sergileyebiliyor.

Çözünürlük

Çözünürlük ve yüksek FPS değerleri yıllardır Xbox One’ın başını ağrıtan konu başlıklarıydı. PS4 uzun süre çoğu oyunu 1080p çözünürlükte 60FPS’te çalıştırmasıyla Xbox One’a karşı büyük bir avantaj sağlamıştı. Ancak yeni nesilde durum tersine dönmüşe benziyor.

Xbox One X, Forza Motorsport 7 gibi Microsoft oyunlarının yanı sıra pek çok üçüncü parti Xbox One oyununu 60FPS’te ve 4K çözünürlükte oynatma becerisi ile bolca övgü topladı. Öte yandan PS4 Pro’nun üçüncü parti oyunlarda benzer bir başarı gösterdiğini söyleyemeyiz. Geliştiriciler çoğu oyunda tutarlı bir performans elde etmek için checkerboarding çözünürlük tekniklerini kullanmak zorunda kalabiliyor. Gerçek 4K çözünürlük kullanan bazı oyunlarda ise FPS değerini düşürmek gerekebiliyor.

Xbox One X’in 4K oynatma avantajı sadece 4K TV’si olan oyuncular ile sınırlı değil. Microsoft’un oyun geliştiricilerine dayattığı bir kural nedeniyle varsayılan olarak 1080p üstü çözünürlükte çalışan oyunlar, 1080p TV’lerde supersampling kullanılarak çalıştırılıyor. Bu da Xbox One X’in 1080p TV’lerde Xbox One’a göre daha keskin görüntüler sunması anlamına geliyor.

Medya deneyimi

PS4 Pro’nun 4K oyunculuğu desteklediğini söylemiştik. Söz konusu medya oynatımı olduğunda Sony aynı desteği Netflix gibi platformlara da sunuyor. Ancak PS4 Pro’nun optik sürücüsü 4K UHD Blu-ray desteğine sahip değil. Xbox One X ise 4K UHD Blu-ray desteğine ek olarak Dolby Atmos ve bitstream ses akışı desteği ile çok daha yüksek ses kalitesi sunuyor.

VR

PS4 Pro’yu cazip kılan en önemli vaatlerden biri güçlü PS VR desteğiydi. Her ne kadar tüm PS VR modelleri tüm PS4 modelleri ile uyumlu çalışsa da, sadece PS4 Pro modelleri daha net görüntü sunuyor.

Öte yandan Microsoft’un Oculus ile olan ortaklığı henüz meyvelerini vermiş sayılmaz. Bu nedenle PS4 Pro’nun VR konusunda çok ciddi bir avantajı bulunuyor.

Oyun desteği

Xbox One X tüm Xbox One oyunlarını, PS4 Pro da tüm PS4 oyunlarını oynatabiliyor. Bir oyunun yeni nesil konsolların gücünden faydalanabilmesi için geliştiricisi tarafından özel bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu nedenle her oyun yeni neslin 4K ve HDR nimetlerinden faydalanamıyor.

Ancak bu özelliklerden faydalanabilen oyunların sayısı pek de az sayılmaz. Xbox One X’in gücünden faydalanabilen oyunlardan buradan göz atabilirsiniz. PS4 Pro için düzenlenen içeriklerin bir kısmına da buradan göz atabilirsiniz.

Görüldüğü üzere her iki konsol da oyun desteği konusunda kayda değer bir kataloğa sahip. PlayStation kütüphanesinin sahip olduğu exclusive oyun avantajını göz önüne aldığımızda ise PS4 Pro rakibinin birkaç adım önüne geçiyor.

Fiyat

Xbox One X’in şu andaki satış fiyatı 1999 TL. PS4 Pro’yu ise çoğu teknoloji mağazasında 2299 TL fiyat etiketi ile bulabilirsiniz. Burada Xbox One X fiyat söz konusu olduğunda rakibine oranla daha avantajlı bir konumda bulunuyor.