Anasayfa Haber İnsan Beyninin 3D Modellenmesi Kolaylaştı

İnsan Beyninin 3D Modellenmesi Kolaylaştı

Beynin 3D baskısını almak, yeni bir yöntem sayesinde çok daha kolaylaşıyor.

3D yazıcılar henüz ev kullanıcıları için pahalı olsalar da, çok geniş fayda sağlayacak bir teknoloji. Geçtiğimiz günlerde NASA, uzaya göndereceği roketlerde 3D yazıcılar aracılığıyla hazırlanan parçaların kullanılacağını duyurmuştu. Bu baskı teknolojisinin şimdi de beyin için kullanılabileceği konuşuluyor.

Beynin 3D baskı tekniğiyle modelinin çıkarılması bir süre önce denenmişti. MRI ve CT taramaları aracılığıyla hazırlanan baskı, çok fazla detayın bulunması sebebiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Sonrasında baskının, taramanın belirli aralıktaki renklerinin göz ardı edilerek yapılması denendi. Bu denemede de beynin önemli noktalarında detay kaybı yaşandığı anlaşıldı.

Wyss Enstitüsü’nde ise farklı bir teknik denendi. Yeni teknikte gri tonlamalı MRI ve CT görüntüleri, siyah ve beyaz noktalardan oluşan görüntülere dönüştürüldü. Bu görüntülerde siyah piksellerin yoğunluğu, asıl görüntülerdeki gri tonlarına göre belirleniyor.

Yöntemin değiştirilmesi sonucunda, tüm detayların korunduğu bir 3D beyin baskısı ortaya çıkarıldı. Baskının çözünürlüğü ise insan gözünün 22 cm’den net bir şekilde görebileceği nitelikte.

İnsan vücudunun MRI ve CT görüntülerinin elle düzenlenip basılabilir hale getirilmesi 30 saat gibi bir vakit alıyordu. Projede görev almış yetkililer, yeni yöntem ile bu sürenin 1 saatin altına indiğini belirtiyorlar.

Bu sayede 3D yazıcılar kullanılarak insan beyninin küçük bir modelinin oluşturulması artık mümkün olabilecek. Tabii henüz biyo-yazıcılarda beyni organik olarak yeniden oluşturmaktan çok uzağız. Ancak gelişen teknolojiyle tüm beyni ve hatta tüm bedeni modelleyip, gerçekten basabileceğimiz günlere doğru adım adım yaklaşıyoruz.