Anasayfa ESET Android için ESET Ebeveyn Kontrolü İncelemesi

Android için ESET Ebeveyn Kontrolü İncelemesi

ESET’in, çocuklarınızın girdiği siteler ve kullandığı uygulamaları kontrol etmenizi sağlayan Parental Control for Android uygulamasını inceliyoruz.

Çocuklar internete giriyor, hatta hayatlarının önemli bir bölümünü burada geçiriyor. Oynuyor, eğleniyor, öğreniyor ve sosyalleşiyorlar. Sayısız yararın yanında internetin de tıpkı içinde yaşadığımız dünyada olduğu gibi pek de tekin olmayan, çocukların gezmesinin istenmediği yerleri var.

Eve kapanmak mümkün olmadığı gibi teknolojiyi durdurmak da mümkün değil. Zaten bu mantıklı ya da yararlı da değil. Modern çağda önce okul ardından iş hayatında ve her zaman kişisel yaşamımızda internetin, uygulamaların ve mobil cihazların yeri artık kalıcı hale geldi. Bu yüzden bilinçli olmak ve elimizdeki araçları tanımak, iyi ve sorumlu şekilde kullanabilmek önemli.

İlk ve en önemli araç bilinçli olmak, çocuklar ile olgun bir şekilde konuşmak. İletişim kurmak hem çocuk gelişiminin olmazsa olmazı hem de korumanın anahtar bileşenidir. Onu birey olarak tanımalısınız.

İşin aile olmak, ebeveyn olmak kısmında her zaman araştırma yapmanızı ve bilincinizi taze bilgiler, yeni araştırmalar ile beslemenizi tavsiye ederiz. Bunun alt bir parçası olarak teknolojiyi kullanmayı ele alıyoruz. Elimizdeki bir araç üzerinden teknik sorunları çözeceğiz.

Android için ESET Parental Control

Bu videomuzda ESET’in Parental Control for Android yani Android için Aile Kontrolü uygulamasına yakından bakarak neler yapabileceğimizi inceliyoruz.

Bu uygulama ailelere çocuklarını internet üzerindeki farklı zararlardan koruma imkanı sağlıyor.

Google Play Store üzerinden indiriyorsunuz. Kurduğunuz telefonda  ayarları yapıp, izinleri vermeniz gerekiyor.

Google’ın Android işletim sistemi içerisinde, ESET Parental Control uygulamasının yararlandığı izinler zaten mevcut. Bu izinler sayesinde cihazı uzaktan denetlemek ve takip etmek mümkün oluyor.

Kurulum

Kurulumu kendi telefonunuza ve çocuklarınızın telefonlarına, tabletlerine yaptıktan sonra PIN kodu oluşturup kilitliyorsunuz. Artık PIN kodu olmadan uygulama çocuğunuz tarafından kaldırılamıyor ve ayarları değiştirilemiyor. PIN girildiğinde de bunu yönetici hesabınızda görebiliyorsunuz. Yani ne olup bittiğinden hep haberdarsınız.

Uygulama başka hiç bir ayar yapmazsanız kendi içerisindeki hazır ayarlar ile çocuğunuzun listedeki zararlı sitelere girmesine ya da yaşına uygun olmayan oyunlar oynamasına izin vermiyor.

Ayarları siz yaparsanız, özellikle listede kapsanmayan zararlı siteleri,  internet konularını ve uygulamları seçip ekleyebiliyor, ya da bunlara izin verebiliyorsunuz. Yani cihazlara belirli kurallar koymanız mümkün oluyor. Peki bunlar neler? Nasıl yapacağız?

Kullanım

Uygulamada önce bir çocuk profili oluşturuyoruz: adı, yaşı giriliyor. Her çocuk için ayrı bir bölümümüz ve ayarlarımız oluyor.

Ana sayfa kısmında son görülme, son senkronizasyon zamanı, önemli uyarılar ve günlük raporlar var. Süre hakkı yani cihaz kullanımı için süre kısıtlaması koyduysak bunu duruma göre uzatıp kısaltabiliyoruz.

Süre kısıtlaması da Parental Control for Android’in başarılı bir özelliği.

Burada engelleri çok esnek ya da sıkı yapmak tamamen size kalmış. Kaç saat YouTube’da vakit geçirdi, hangi oyunu ne kadar oynadı, hangi kategoride siteye kaç ziyaret yaptı gibi yararlı bilgiler var. Tam rapor kısmında engellenen siteleri, uygunsuz siteleri ve uygulama kullanımlarında da ısı haritası şeklinde hangi saat aralıklarında çok uygulama kullanıldığını görebilirsiniz. 7 Günlük ve 30 günlük raporlar ile engel olmasanız da oyun ve eğlenceye ayrılan vakti daha iyi anlayabilirsiniz.

Telefonun en aktif kullanıldığı saatleri görmek mümkün.

Kurallar kısmında izinleri detaylı, uygulama bazlı olarak ayarlamak mümkün. Okul günleri ve tatil günleri için ayrı süreler belirlemek mümkün. Gece uyku saatinde ya da okulda ders saatinde engelleme yapabilirsiniz. Tatil modunu açıp sınırları kaldırabilirsiniz. Anlamakta en çok zaman geçireceğiniz, öğrenmeniz gereken kısım da burası.

Çocuğum nerede özelliği mobil veri cihazda açık olduğunda size cihazın ve onu taşıyan çocuğunuzun yerini gösteriyor.

Gerekli durumlarda ebeveyn mesajı gönderip, internet olmasa bile onun yerini bulmanızı sağlayan ebeveyn mesajı özelliği var. Zira mesaja yanıt verilene kadar cihazda hiç bir şey yapılamıyor.

Zaman Kontrolü

Bu şeffaf bir süreç, çocuğunuz da ne nedir takip edebiliyor. Karşısına konulan kuralları ve nelerin takip edildiğini biliyor. Bu etik açısından ve aile içerisinde güven açısından önemli bir nokta. Kurallar belli değilse çocuğunuz nelere uyması gerektiğini de bilmiyor. Belli olduğunda ve bilinçli yaklaşıldığında, çocuk yetiştirirken yararlı bir araca dönüşüyor.

Parental Control For Android ile çocuklarınızın belirli siteleri gezmek ya da sosyal ağlarda geçirdiği süreyi kontrol etmek mümkün oluyor. Çocuğunuz sizden izin isteyebiliyor.

Uygulama ailelere çocuklarının en çok ziyaret ettiği internet sitelerini gösterebiliyor. Kumar ve pornografiden koruyabiliyor. Ya da siteleri hemen engellemeden takip etme imkanı tanıyabiliyor.

Çocuğunuzun yaptığı aramaları da görebilirsiniz.

Eğer erişimi engellemekten ziyade belirli saatler içerisinde, mesela okul saatleri içerisinde bazı sitelere girmesini istemiyorsanız bunu yine belirleyebiliyorsunuz. Hafta içi okul saatlerinde ve hafta sonu serbest saatlerde geçerli olacak uygulama kullanım süreleri saptamak son derece yararlı.

Özetle bilinçli ve denetimli internet kullanımı için çocuğunuza bir program çıkartabiliyorsunuz. Her gün nerede ne kadar vakit geçirebileceğini ayarlayabiliyorsunuz.

Bunun ötesinde Uygulama Koruması – Engelleme özelliğiyle Google Play üzerindeki oyun ve programları denetleyebiliyor.

Çocuğunuz en çok hangi uygulamada vakit geçirdi, görmek mümkün.

Ebeveyn mesajı özelliği ile çocuklarınızın aygıtta zorunlu olarak okuyacağı bildirimler gönderip yanıt isteyebilirsiniz. Bu sayede dikkat dağınıklığı ve ihmal sorunlarının ötesine geçiyorsunuz.

En iyi özelliklerden bir tanesi ve evrensel olarak ailelerin yüreklerinde en çok yer tutan soru: Çocuğum nerede? Çocuğunuzun nerede olduğunu bulabilir, gönlünüzü ferahlatabilirsiniz.

Peki çocuğunuz uygulamayı kaldıramaz mı? Hayır, bilginiz olmadan kaldıramazlar. Siz cihazı alıp, istediğiniz zaman şifreyi girip tam yetkiyi açabilirsiniz ya da uzaktan sınırları kaldırabilirsiniz.

Sonuç Değerlendirme

Peki ebeveyn olarak takıldığınız bir yer olursa ne yapabilirsiniz? ESET Türkiye’de, Türkçe geniş bir destek birimine sahip. Müşteri desteği kısmı ile iletişime geçerek ihtiyacınız olan bütün desteği alabiliyorsunuz. Hatta uygulamanın internet üzerindeki rakip araçlara göre en büyük avantajlarından birisi ülkemizdeki güçlü destek varlığı. İkinci en büyük araç ise tek bir lisans ile bütün aile ve cihazları bu şekilde denetleyebilmeniz.

Elbette bu tür bir uygulamayı kullanırken kafanızda sayısız soru ve pek çok seçenek olacak. Ancak bu süreci hem çocuğunuz ile konuşarak, hem teknik kısımda destek alarak adım adım keşfedeceksiniz. Varsayılan ayarlarla da yararlı ancak gerçekten alıştığınızda neyi, nasıl, neden yaptığınızı bildiğinizde en çok yararı elde edeceksiniz.

Bütün bunlara baktığımızda kendi başına lisanslayabildiğiniz ESET Parental Control yani ebeveyn kontrol uygulaması son derece yararlı bir hizmet sunuyor ve ücretini hakediyor. Daha ötesinde masaüstünde de güvenlik ve kontrol isterseniz, ESET Internet Security paketinde de masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanabileceğiniz ebeveyn kontrolleri olduğunu hatırlatalım.

  • Artılar: Filtreleme, yer takibi, program oluşturabilme, otomatik özellikler ve tabii ki güvenlik. En büyük artılardan birisi de tek bir hesap ve lisans ile ailenin bütün çocuklarını ve onların cihazlarını ekleyip takip edebilmesi.
  • Eksiler: Arama ve mesajlaşma konularında da filtreler olabilirdi, kullanım kolaylığının artması, rapor yükleme hızının iyileştirilmesi gerekiyor.