Anasayfa Video macOS Temizleme Yazılımı CleanMyMac 3 İncelemesi

macOS Temizleme Yazılımı CleanMyMac 3 İncelemesi

Mac kullanıcılarının sistemlerini temizlemeye, optimize ederek bakımını yapmaya yarayan CleanMyMac 3 yazılımını inceliyoruz.

Apple bilgisayarlardaki macOS, kullanımı son derece kolay, arayüzü şık ancak huy olarak Windows’tan çok farklı bir  işletim sistemi. Hiç bilgisayar kullanmadan başlarsanız hızla alışırsınız, Windows’tan geçiş yaparsanız bu bazı alışkanlıklarınız değişeceği için biraz daha zor olur.

Biz de Technopat’ta gerek Hackintosh rehberleri, gerek kullanıcı konularını cevaplarken daha bilgili olmak için olsun macOS işletim sistemiyle ve Apple bilgisayarlar ile ilgileniyoruz. Bu sistemleri kullanırken Windows’ta alışık olduğumuz ancak burada bulamadığımız özellikler, kısayollar da oluyor.

Örneğin Mac üzerinde bir uygulamayı kurduktan sonra kaldırmak için ikonu sürükleyip çöp kutusuna atıyorsunuz. Teoride çok hızlı ve güzel ancak pratikte bazen arka planda kaldırılmamış dosyalar kalabiliyor.

Depolama Sorunu

Yüksek depolama kapasitesine sahip bir Macbook’ta bu o kadar sorun olmayabilir ya da hemen göze batmayabilir. Ancak 120 GB SSD ile gelen, bir üst seçenek olarak 240 GB için 1000 TL ek maliyet getiren bir Macbook Pro’dan bahsediyoruz. Kullandığımız bilgisayarın depolama kapasitesi son derece kısıtlı. Sizin kapasiteniz daha yüksek olsa da alanınız sonsuz değil ve bu tarz çöplerin birikmesi sistemi şişiriyor. Sadece depolama alanı değil, RAM de ne yazık ki Mac konfigürasyonlarında PC’ye göre daha kısıtlı. Burada amacımız Windows PC ve Apple Mac kıyaslaması değil, Mac kullanırken bu deneyimin nasıl daha iyi hale getirilebileceği. Bu yüzden CleanMyMac 3’ün özelliklerine bakıyoruz.

Sadece uygulama kaldırmak da değil, sistemdeki uygulamalar ve yaptığımız işlemler arka planda pek çok dosya kalıntısı ve çerez bırakıyor. Bütün bunlar kullanım süresi uzadıkça da birikiyor. Mac, Windows kadar hata ve uyarı veren bir işletim sistemi değil ancak bu hataların olmadığı anlamına gelmiyor. Aslında bakımlı bir sistem hem alan, hem performans açısından daha avantajlı. Siz de elinizdeki sistemi daha uzun süre ve daha iyi durumda kullanmak için CleanMyMac 3 kullanabilirsiniz.

Uygulama Mac’inizdeki her şeyi tarıyor. macOS sistem dosyaları, iTunes, e-posta, çöp kutusu, gizli eski klasörler. Bunları akıllı bir şekilde, neyin lazım olduğunu bilerek yapıyor. Tarama sonucunda sitemde size nereden, ne kadar alan kazanabileceğinizi gösteriyor. Seçim sizin, nereleri temizleyeceğinizi belirliyorsunuz.

Temizlik Zamanı

Sistem dosyaları temizliğinde önbellekler, ek dil paketleri, log dosyaları ve evrensel binary dosyaları temizlenebiliyor. Burada her uygulamanın ayrı dil dosyaları da temizlenebiliyor. Kullanmadığınız dilleri kaldırabiliyorsunuz. Log dosyaları da eğer uygulama ile ilgili hata raporu almayacaksanız bazen gereksiz yere şişip fazla yer kaplayabiliyorlar.

macOS’taki gereksiz dosyalar tespit ediliyor.

Farklı Mac mimarileri için gelen evrensel uygulama dosya paketleri de kaldırılabiliyor. Sisteminizde kullanılanlar tutuluyor. Ancak uygulama geliştiricinin uyumluluk için pakete dahil etttiği, mevcut sisteminizde gerek olmayan fazla dosyalar kaldırılıyor.

Yine kurulum esnasında oluşturulan ve sonra ihtiyaç kalmadığı halde sistemde yer tutan dosyalar temizleniyor.

Bunun ötesinde daha önceden kaldırdığınız ancak açılışta halen sistemde başlatılmaya çalışılan uygulama kısayolları da temizleniyor.

Uygulamaların çökmeleri ya da disk arızaları yüzünden bozulan tercih ve ayar dosyaları da temizlenebiliyor. Bir uygulama çalışması gerektiği gibi çalışmıyorsa bu sayede temizleyip varsayılan haline getirebiliyorsunuz.

Otomatik Temizlik

Bir güvenlik listesi özellikle önemli dosyaların bu taramadan etkilenmemesini sağlıyor. Bunu denedik gördük. İsterseniz haftalık, iki haftada bir, aylık, üç ayda bir, altı ayda bir ya da yılda bir olmak üzere temizlik takvimi de ayarlayabiliyorsunuz.

Dashboard özelliği ile Mac’in çalışma performansını disk alanı, bellek kullanımı, işlemci yükü ve disk sağlık takibi olarak yapabiliyoruz. Ayrıca RAM boşaltma özelliği de var. Bazı uygulamalar RAM’i gereksiz yere işgal edebiliyor.

Yararlı özelliklerden birisi Battery Health yani batarya sağlığı takibi sunması. Bir problem olduğunda bize bildirim ile haber veriyor.

Ek Özellikler

Bakım modunda disk izinlerinin kontrolü ve onarımından tutun da diskinizde hata kontrolüne, e-posta aramalarınızın yeniden endekslenelerek aramalarınızın hızlandırılmasına kadar pek çok işlem bir arada yürütülüyor.

Mac’te arama yaparken kullandığımız Spotlight da bir endekse başvurarak çalışıyor. Yeniden endekslenmesi sağlanarak performansı arttırılabiliyor.

DNS adreslerinin temizlenmesi de internet erişiminde ofisinizde başkaları erişebilirken, sizin erişemediğiniz sitelerin açılmasını sağlayabiliyor. Bazen eriştiğiniz bir sitenin adı aynı kalsa da sunucu IP numarası değişir. DNS’ler size önbellekten hızlı sonuç sunarken, değişmiş IP’yi güncellemeyebilir. İşte temizlenen DNS Cache sayesinde siz elle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

macOS’un yazılım kaldırma özelliği arkada kalıntı bırakabiliyor. CleanMyMac 3 ise bu işlemi eksiksiz gerçekleştiriyor.

Dosyaları Kalıcı Silme

Shredder ile dosyaları güvenli bir şekilde kaldırabilir, dosyaların geri kurtarılmasını engelleyebilirsiniz. Normal dosya silme yöntemleri dosyayı silindi olarak işaretleyip endeksten kaldırır. Ancak geri getirilmeleri son derece kolaydır. Üzerlerine yazma işlemi yapılması gerekir. Shredder da bu işi yapar.

Tarayıcı eklentilerini yöneterek kaldırılmamakta ısrar eden bir eklenti varsa kurtulabilir, internet tarayıcınızı kontrol edebilirsiniz.

macOS Mojave

CleanMyMac 3, sürekli güncellenmesi ile de beğenimizi kazandı. macOS Mojave 10.14 Beta sürümünü yükler yüklemez CleanMyMac 3 de bu işletim sistemi ile uyumlu yeni bir Beta sürüme sahip olduğunu belirtti ve bizi sitesine yönlendirdi. Yeni sürümü kısa sürede kurup macOS Mojave altında da çalışır hale getirdik.

Sonuç

Özetle CleanMyMac 3, Mac bilgisayarlar için İsviçre çakısı gibi bir program. Ücretli, lisans satın almanızı gerektiren, sunduğu rahatlık, aldığı güncellemeler ve işlevselliği ile bunun karşılığını veren bir uygulama. Bu paylaştıklarımız ilginizi çektiyse ücretsiz deneme sürümü ile uygulamayı deneyebilir, beğenirseniz satın alabilirsiniz.