Anasayfa Haber EVGA, BIOS Üzerinden Stres Testini Mümkün Kılacak

EVGA, BIOS Üzerinden Stres Testini Mümkün Kılacak

EVGA, anakartları için geliştirdiği yeni BIOS arayüzünü tanıttı.

Anakartlarda birkaç yıl önce yaygınlaşmaya başlayan UEFI arayüzünün BIOS tecrübesini geliştireceği konuşuluyordu. UEFI her ne kadar fare desteği ve göze hitap eden bir arayüz sağlasa da, işlev olarak çok da ilerleme kaydedilmedi.

EVGA, anakartlarına ekleyeceği yeni arayüzün duyurusunu yaptı. Yeni arayüz, göze hitap etmesinin yanı sıra overclock severlere hitap eden bazı özelliklerle donatılmış. Günümüzde anakartların pek çoğunda otomatik overclock yeteneği bulunuyor. Anakart BIOS’u, işlemciyi kısa süreli bir stres testinden geçirerek en iyi noktayı bulmayı hedefliyor.

Fakat overclock işlemini elle yapmak isteyen kullanıcıların işlemciyi stres testinden geçirmek için Windows’u açmaları gerekiyor. Windows’un yüklenmesi esnasında yaşanacak bir donma/reset problemi de depolama birimine zarar verme riskini taşıyor. EVGA, Prime95 benzeri bir stres testi yazılımını BIOS’a gömerek bu problemin üstesinden geliyor.

İşin en güzel tarafı ise stres testini yaparken gerçek zamanlı olarak tüm sıcaklık, fan ve voltaj değerlerini doğru bir şekilde görebiliyor olmamız. Windows altında yapılan testlerde bu değerleri izlemek için 3. parti yazılım kullanılması gerekiyor.

EVGA, yeni arayüzünü ilk olarak X299 anakartlar için yayınlayacak. Zaman içinde diğer EVGA anakartlar da bu işlevden faydalanabilecekler. Zamanla diğer anakart üreticileri de EVGA’nın bu çözümüne benzer geliştirmeler yapabilirler.