Anasayfa Haber Microsoft, Veri Merkezlerini Su Altına İnşa Ediyor

Microsoft, Veri Merkezlerini Su Altına İnşa Ediyor

Microsoft yeni nesil ikinci su altı veri merkezini de İskoçya’da kuruyor.

Veri merkezleri için konum büyük önem taşıyor. Merkezin kolay soğutulabilmesi, internet erişiminin yeterli ve kesintisiz olması, iletişim kurulacak bölgelere olabildiğince yakın olması gibi çok sayıda faktörün göz önünde bulundurulması gerekiyor. Microsoft da Natick Projesi ile veri merkezlerini suya indirmeyi hedefliyor.

Projenin ilk aşaması 2016 yılında tamamlanmış, Pasifik Okyanusu’nda ABD yakınlarındaki bir yere veri merkezi inşa edilmişti. Şirket yeni bir veri merkezini İskoçya açıklarına kuracağını duyurdu.

Yaklaşık 12 metre uzunluğundaki bir kapsüle, 12 tane sunucu rafı yerleştirildi. Bu raflarda ise toplam 864 sunucu yer alıyor. Veri merkezi, gücünün büyük kısmını Orkney Adaları’ndaki European Marine Energy Center’dan alacak.

Bu merkez, güç üretimini ağırlıklı olarak dalgalar ve gelgitler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yani Microsoft’un su altındaki veri merkezi büyük oranda yenilenebilir enerji ile çalışacak.

Veri merkezlerinin su altına yerleştirilmesi, kıyı şehirlerine daha hızlı hizmet verilmesi açısından büyük fayda sağlayacak. Ayrıca bakım ve soğutma maliyetleri açısından da avantaj elde edileceği söyleniyor.

Eğer her şey yolunda giderse, su altı veri merkezinin önümüzdeki 5 yıl boyunca suyun altında çalışması bekleniyor. 5 yılın sonunda ise bir bakıma ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.