Anasayfa Mobil Honor 7X İncelemesi

Honor 7X İncelemesi

Honor markasının 7X Android akıllı telefonunu inceliyoruz. Honor 7X inceleme tarihinde Türkiye fiyatı 1.700 TL olan, orta sınıf, erişilebilir bir model.

İnceleme tarihi fiyat 4.48 USD-TRY değerinden 1700 TL için 380 USD yapıyor. Üst seviye telefonların 5000 TL’ye dayandığı günümüzde 2000 TL – 1500 TL aralığını hedef alıyor. Okuduğunuz ve izlediğiniz tarihte güncel bir arama yapabilirsiniz.

Model kodu BND-L21 olan siyah renkli telefonun kutusuna baktığımızda 4 GB RAM ve 64 GB depolamanın alt kısımda belirtildiğini görüyoruz. Honor 7X’in L21, L22 (Hindistan), L24 (ABD) ve Alt10/TL10 (Çin) modelleri var. BND-L21 Avrupa modeli ve ülkemizde de bu satışta. L24 gibi farklı modellerin 4 değil 3 GB RAM’e sahip alt sürümleri de bulunuyor. Depolama kapasiteleri de değişiyor.

Android 8.0 Nougat

2017 Aralık ayında duyurulan telefon bir 2018 modeli. Türkiye’de 2018 ortalarında Honor’un aktif bir şekilde tanıtmaya başladığını görüyoruz. Ülkeden ülkeye çıkış tarihi farklılık gösterebiliyor. İçerisinde Android 8.0 Nougat işletim sistemi var. İlk sürümler 7 ile çıktı ve güncelleme aldı.

156.5 x 75.3 x 7.6 mm ölçülerindeki telefon 5.93 inçlik bir ekrana sahip. 165 gram ağırlığında, geniş ekranlı bir çift el telefonu diyebiliriz.

Yüzde 77 ekran kasa oranı var.  Fena bir oran değil.  Kasa alüminyum bu da eldeki hissiyatını geliştiriyor. Telefonun siyah, mavi, altın, kırmızı ve gri renkleri var. Ülkemizde siyah renkli model satışta.

IPS Ekran

IPS panel ekran 1080×2160 piksel çözünürlükte, 18:9 oranında. Günümüzün moda olan ekran oranı 18:9 oldu. Piksel yoğunluk değeri 407 PPI. Ekranın üzerinde Gorilla Glass koruyucu cam var.

Kasanın alt kısmına baktığımızda micro USB 2.0 bağlantısını görebiliyoruz. Artık Type-C simetrik portlara geçiş vakti geldi. İçerisindeki çıkartılamayan batarya 3340 mAh değerinde, yani kasa alanı batarya açısından iyi kullanılmış.

Çift Kamera

Telefonun ön üst kısmındaki kameraya baktığımızda 8 megapiksel çözünürlükte, f/2.0 diyafram değerinde, 27 mm odak uzaklığına sahip, geniş açılı bir lensi var. 1080p 30 FPS video çekebiliyor.

Arka kısımda ise çift kameralı olması dikkat çekiyor. 16 megapiksel çözünürlükte, f/2.2 diyafram, 26 mm odak uzaklığı, ½.9 inç algılayıcı, 1.25 mikrometre piksel boyutu var.  Bunlar kendi sınıfına göre iyi teknik değerler. İkinci arka kamera 2 megapiksel değerine sahip.

LED flaş ve faz algılamalı otomatik odak teknolojileri de kameraya eşlik ediyor. Yüz algılama, HDR, panorama modu gibi diğer özellikler mevcut. 1080P 30 FPS video çekmek mümkün.

Peki kamerası nasıl? İkinci kamera sayesinde alan derinliğini iyi yakalayabiliyor. Bu ikinci lens zaten destek için var, arada geçiş yapmıyorsunuz. Bu yüzden portre çekimleri ya da nesneyi odağa aldığınız çekimlerde kaliteli fotoğraflar çekmenize imkân sağlıyor. Üst seviye çift kameralı telefonlardaki gibi bir geniş/dar açı geçişi ya da normal açı/portre modu geçişi yok. Hem ön, hem ana kameralar fiyatına göre tatmin edici bir performans sunuyor. Yine arka kısımda hızlı çalışan bir parmak izi okuyucu yer alıyor.

HiSilicon Kirin 659 İşlemci

İşlemcisi Huawei ve Honor markalarında gördüğümüz HiSilicon üretimi. Bu markanın kendi kardeş işlemci fabrikası ve oldukça ilginç tasarımlara, büyük miktarda üretime sahip.

HiSilicon Kirin 659 8 çekirdekli bir işlemci. 4 adet 2.36 GHz güçlü Cortex A53 ve 4 adet 1.7 GHz Cortex A53 destek çekirdeğine sahip.  Aynı işlemci Huawei P20 Lite, Mate 10 Lite, Nova 2 Plus, P Smart, Honor 9 Lite, G10, Enjoy 7S, Mate SE, Nova 2, Nova 2I, Y9, Nova 3e gibi pek çok telefonda kullanılıyor. Ortak nokta 2000 TL altı olmaları ve rakip işlemciye baktığımızda Qualcomm Snapdragon 625 modelinin öne çıkması.

Kirin 659 model yonga seti tek çekirdek testlerinde rakip modele göre yüzde 10 avantajlı, ancak çoklu çekirdek testlerinde yüzde 15 civarında geride. Grafik açısından baktığımızda kullanılan Mali-T830 MP2 GPU, rakibi Adreno 506 karşısında yüzde 11 geride. Sonuç itibariyle 2000 TL altı segmentte artı ve eksileri karşılaştırdığımızda fark kullanıcıların günlük hayatına yansımayacak derecede küçük. Zaten normalde incelemelerde orta sınıf veya giriş seviyesinde çok büyük fark olmadıkça bu derece performans karşılaştırmasına girmememizin temel sebebi de bu ufak farklar. Özellikle işlemci ve GPU performansı odaklı alım yapıyorsanız, yakın fiyatlı ve daha güçlü seçenekleriniz var. Bu noktada Honor 7X fiyat/performans telefonu değil, kendi segmentinin altında ya da üstünde değil, ancak ortalamasında seyrediyor.

64 GB depolamaya sahip olan Honor 7X, 4 GB RAM’e sahip yani verilirse RAM açısından yeni güncellemeler alabilir. Ayrıca 256 GB’a kadar microSD bellek kartlarını desteklediği de belirtilmiş.

Honor 7X Android işletim sisteminin üzerine EMUI 5.1 arayüzünü kullanıyor. Bu da farklı yazılım kısayollarını, işlevlerini ve telefon tarzını beraberinde getiriyor.

Sonuç

Telefonun genel değerlendirmesini yaptığımızda büyük, canlı bir ekran, iPhone 6 ekolünde yuvarlak hatlı alüminyum kasalı bir tasarım ve iyi kamera performansı anahtar artı noktaları. Büyük ekranlı telefon okumayı, izlemeyi kolaylaştırıyor. IPS panelin kalitesi oldukça iyi ve çözünürlüğü de yüksek. Kamerası otomatik modun ötesinde ince ayar imkanları da sunuyor.

Eksilere baktığımızda batarya büyük olmasına karşın özel ve yüksek performanslı bir hızlı şarj ya da kablosuz şarj teknolojisi yok. Ayrıca 802.11 AC gibi daha güçlü bir WiFi teknolojisi sunulabilirdi. Son olarak eksi diyemeyiz ama bazı orta sınıf rakiplerde görmeye başladığımız su geçirmezlik özelliği ve üst seviye Gorilla Glass gibi ek sağlamlık özellikleri sunulabilirdi.

Söz konusu 2000 TL altı telefonlar olduğunda çok fazla seçenek var, Honor 7X de burada yer alan pek çok telefon gibi sıra dışı bir özellik sunmuyor, heyecan uyandırmıyor. Ancak kendisini ekran, pil ve çift kamera ile iyi ve güncel bir seçenek olarak değerlendirmek mümkün. Türkiye’de biraz daha fazla renk seçeneği sunulması güzel olabilir. Daha ufak ekranlı ve daha güçlü işlemciye sahip Honor 9 modelini ya da bir benzerini de ülkemizde satışa sunarlarsa bu da tercih yaparken yararlı olur ve rekabeti arttırır.

Sonuç itibariyle Honor 7X 2000 TL altı bütçede 1700 TL fiyatı ile alınabilecek geniş ekranlı multimedya telefonlar arasında yer almayı başarıyor.