Anasayfa Haber Intel, 28 Çekirdekli İşlemcisini Duyurdu

Intel, 28 Çekirdekli İşlemcisini Duyurdu

Intel’in henüz adını açıklamadığı işlemci, 28 çekirdekte 56 thread işleyebiliyor.

İşlemcilerindeki çekirdek sayısını artıran AMD, Ryzen serisiyle birlikte bu çekirdeklerin verimliliğini önemli ölçüde artırmayı başardı. Bununla birlikte Intel de uzun zamandır öne çıktığı “tek çekirdek performansı” hedefini bir miktar değiştirmek durumunda kaldı. Intel şimdi hızlı bir şekilde çekirdek sayısını artırmaya çalışıyor.

Şirket 28 çekirdek/56 thread kapasiteli yeni işlemcisini sergiledi. 14 nanometre teknolojisiyle üretilen bu işlemcinin tüm çekirdekleri, gösteride 5 GHz hızında çalıştırıldı. İlk başta işlemcinin turbo hızı olarak algılanan bu frekansa, aslında çok üst seviye soğutucu ve güç kaynağı aracılığıyla yapılan overclock sayesinde ulaşıldığı ortaya çıktı. Intel yetkilileri ise gösteri esnasında işlemcinin overclock’lu olduğunu söylemeyi unuttuklarını belirttiler.

Gösteride 1.000 Watt gücünde dev bir soğutucunun kullanıldığı ve işlemcinin 28 çekirdeği 5 GHz hızında çalışırken 1.300 Watt güç tükettiği anlaşıldı. Bu derece uç seviye bir overclock gösterisinde işlemcinin overclock’lu olduğunun söylenmemesi şaşırtıcı.

Şirket, bu işlemciyi 2018’in son aylarında piyasaya sürecek. İşlemcinin saat hızının 2,7 GHz olacağı söyleniyor. Intel bu işlemcinin oyunculara hitap etmeyeceğine değindi.

Bakalım Intel ile AMD arasındaki rekabet, çekirdek savaşlarında nasıl bir hal alacak. AMD’nin çok çekirdek konusundaki tecrübesi Intel ile rekabetinde avantaj sağlayabilir.