Anasayfa Video ViewSonic VX3276-2K-MHD IPS Monitör İncelemesi

ViewSonic VX3276-2K-MHD IPS Monitör İncelemesi

ViewSonic’in 32″ boyutunda 1440p çözünürlük sunan VX3276-2K-MHD IPS monitörünü inceliyoruz.

ViewSonic VX serisinden 32 inçlik bu model, çerçevesiz ve metalik bir tasarım ile dikkatimizi çekiyor. Daha önce VX serisinde karşımıza çıkan bu estetik tasarım, model sayısı arttıkça ev ve ofislerdeki eski kalın kasaları ve çerçeveli modellerin yerini alıyor.

Panelin kenarlarına baktığımızda bu çerçevesiz tasarımın yan yana, çoklu monitör kurulumuna çok uygun olduğunu görüyoruz. Sadece monitörün alt kısmındaki kısım normal kalınlıkta.

Tek başına kullandığınızda da masadaki görünümü çok şık. Bunda stand tasarımının da büyük payı var. Siyah değil metalik renkteki üçgen stand ayağı 32 inç monitöre göre çok ufak duruyor. Ancak masada dengesi oldukça iyi. Zira monitör geniş olmasına karşın çok ince bir tasarıma sahip.

Masa üzerinde arkaya doğru 230 mm yani 23 santimetrelik bir alan ile yer tasarrufu sağlıyor. Yukarıda raf varsa yükseklik olarak 503.87 mm ölçüsünde yani en az 51 cm yükseklikte alanınız olmalı. Yana doğru alan kısıtlıysa da panelin yan genişliği 712.89 mm yani kabaca 72 santimetre.

Arabirimler

Bağlantılara baktığımızda iki adet HDMI 1.4, bir adet DisplayPort 1.2, bir adet Mini DisplayPort 1.2 ve 3.5 mm kulaklık çıkışı olduğunu görüyoruz. Bu Mini DisplayPort monitörü dizüstü ve bilgisayara bağlarken önemli bir avantaj. Zira bazı dizüstü bilgisayarlarda ve bazı ekran kartlarında sadece Mini DisplayPort olabiliyor.  Mac uyumu açısından kesinlikle bir avantaj. Ancak yeni nesillerde artık sadece üçüncü nesil Thunderbolt Type-C bağlantısı var. Bu yüzden ek bir adaptör ya da kablo almanız gerekecek.

Güç bağlantısı 3 pinli bir güç kablosu ile sağlanıyor, normal tüketimi 43 Watt, optimize modda 41 Watt ve koruma modunda 36 Watt tüketiyor. 32 İnç için normal değerler.

Kutudan monitör, güç kablosu, HDMI kablosu çıkıyor. Kendi üzerinde yer alan 2 Wattlık bir çift hoparlör de ofis kullanımında masada ek hoparlöre gerek kalmadan işi görüyor.

Panel ve Görüntü Kalitesi

32 İnç içerisindeki görülebilir alan 31.5 inç oluyor. 698.11mm’ye 392.68 mm. Kullanılan IPS panelde SuperClear teknolojisi kullanılıyor. Her üretici ve marka, panellerin iç elektronik aksamı, sürücüleri ve ayarları üzerinde kendi teknolojisini kullanarak karşımıza çıkan görüntü üzerinde etkili oluyor.

Kullanılan panel 10 Bit, bu da çok daha zengin bir renk havuzu demek. Gradyen geçişler daha yumuşak görülüyor. 16.7 milyon değil 1.07 milyar renk desteği sağlanmış oluyor. Renk gamutu da NTSC’nin yüzde 75’ini kapsıyor. Profesyonel tasarım serisi kadar olmasa da çok iyi bir değer. Bu da fotoğraflarda, videolarda ve hatta oyunlarda kendisini gösteriyor. 1200:1 statik kontrast, 80 Milyona 1 dinamik kontrast ile karşıtlık oranı da standart monitörlerden çok daha yüksek.

250 kandela metrekare parlaklık standart. Ekranın üzerinde yansıma yapmayan 3H sert kaplama var. Bu ekrana ışık yansıyan durumlarda ekranın çok fazla parlayıp görülemez hale gelmesini engelliyor.

IPS Panel

IPS panel türü özellikle 178 dereceye 178 derece yani hem yukarı/aşağı, hem de sağa/sola geçtiğinizde yani farklı açılardan baktığınızda renkleri bozmadan görüntü sunabiliyor. Stand pivot ya da döndürme desteklemiyor. Öne 4, arkaya 15 derece eğim imkânı var bu da oldukça kısıtlı. Daha esnek bir kullanıma ya da duvara montaja ihtiyaç duyarsanız 100mm x 100mm VESA desteği sayesinde bunu yapabilirsiniz.

32 İnç ekran boyutunda çözünürlüğün daha yüksek olması görüntünün keskinliğini korunmasını sağlıyor. Bu ekran boyutunda Full HD, yakın oturduğunuzda piksel yoğunluğu açısından sınırda kalıyor, WQHD yani 1440 çok daha iyi bir tercih. Görüntü oranı 16:9 yani alıştığımız standart. Piksellerin aralıkları ise 0.273mm

Kullanımda 4 milisaniye griden griye geçiş süresi kendisini gösteriyor. Eski nesil IPS’ler ile kıyasladığımızda, panel türü için bu çok iyi bir değer. Renk geçişleri hızlı olduğu için çok fazla hayaletlenme efekti görmüyoruz. Tazeleme hızı 60 Hz olduğu için bir oyun monitörü kategorisine girmiyor. Ama bu monitörün bir de 100 Hz – 144 Hz sürümü olsa pazarda kendisine oyuncu kategorisinde yer bulabilir.

Görüntü modlarına baktığımızda oyun, film, metin, internet, mono ve Mac olduğunu görüyoruz. Flicker Free ve Blue Light Filter yani titreşimsiz görüntü ve düşük mavi ışık filtresi, uzun saatler internet başındayken ve çalışırken göz, kafa yorgunluğunu azaltan teknolojiler.

Fiyat ve Bulunabilirlik

İnceleme tarihinde ViewSonic VX3276-2K-MHD Türkiye fiyatı 1700 TL. Bu 4.5 USD/TRY üzerinden KDV dahil 380 USD tutarında. 32 İnç 2560×1440 piksel WQHD IPS monitör segmentinde en hesaplı monitörlerden birisi.

Mağazalara baktığımızda da 32 inç modeller arasında benzer incelikte çerçeveye ve metalik kasaya sahip pek başka bir yeni model görmüyoruz. Ekran çözünürlüğü daha düşük ve hesaplı alternatifler var. Örneğin ViewSonic’in VX3211-MH modeli Full HD ve daha hesaplı. Ancak Yine 1440p olan VX3211-3K-MHD modeli çok yakın bir fiyatla satılıyor. Bazı satıcılarda çok eski seri ucuz 32 inç monitörler de bulabilirsiniz ancak panel türüne, tepki süresine, çözünürlüğe ve düşük mavi ışık, titreşimsiz özelliklerinin olup olmadığına dikkat etmenizde fayda var.

Bu tasarımı kullanan daha önceki VX serisi modeller ülkemizde çok iyi satış başarısı yakaladı. Kullanıcı yorumlarına da baktığımızda modern tasarımın monitörlerde ne kadar önemli olduğunu tekrar görüyoruz. VX3276-2K-MHD modeli de bu tasarıma karşın kendi teknik özelliklerine sahip monitörler içerisine rekabetçi bir fiyata sahip bu yüzden rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Sonuç

  • Artılar: İnce kasa, çerçevesiz tasarım, metalik renk, normal HDMI ve DP’e ek olarak mini DP bağlantısı sunması, 10 bit IPS panel, ideal panel boyutu ve çözünürlük, iyi tepki süresi.
  • Eksiler: Stand ayarlanabilir değil, yüksek tazeleme hızı yok, 32 inç her masaya ve oturma mesafesine ideal değil, yeni nesil Mac için Type-C bağlantısı sunulabilirdi.
  • Peki kimler almalı? Vaktinizi ağırlıklı olarak internet, film, eğlence ile geçiriyorsanız; hafif tasarım ve iş amaçlı kullanıyorsanız, konsol oyuncusu ya da arada bir PES-FIFA-DOTA-Lol tarzı oyunlarla eğlenen yurtdışında Casual Gamer tabir edilen genel bir oyuncuysanız size oldukça uygun.

Ayrıca Apple Mac ya da ASUS Zenbook türü Ultrabook cihazlara sahipseniz tasarım olarak bilgisayarınızla uyumlu görünecektir. Modern metalik ofis tasarımlarına da uyumlu, geniş ekran ve yüksek çözünürlük de çoklu monitöre geçmeden önce çalışma alanını arttırmanın en kolay yolu.

Biz testlerimizde masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayara, MacBook ve konsola bağlayarak kullandık ve memnun kaldık.