Anasayfa Makale WordPress 5.0 Kullanıcıya Ne Getiriyor?

WordPress 5.0 Kullanıcıya Ne Getiriyor?

En yeni WordPress sürümü kullanıcılara neler sunuyor, bu makalemizde bulabilirsiniz.

Dünyanın en popüler web araçlarından biri olan WordPress, bir süredir 5.0 sürümüne hazırlanıyor. WordPress güncellemeleri yıllardır kullanıcılara küçük çaplı yenilikleri dengeli bir tempoyla sunuyordu. Ancak 5.0 ile birlikte WordPress oldukça radikal değişikliklere gidiyor. Bu yazımızda en yeni WordPress sürümünün sunduğu en önemli yenilikleri ve değişikliklerden bahsedeceğiz.

Gutenberg

İlk bakışta gözümüze çarpan yenilik Gutenberg editörü oluyor. WordPress kullanıcılarının aşina olduğu Tiny MCE editörünün yerini alacak olan Gutenberg an itibariyle beta olarak kullanıma sunulmuş. 4.9.6 sürümünü kullanan tüm WordPress kullanıcıları, buradan Gutenberg editörünü indirip WordPress 5.0’a geçiş yapmadan önce yeni editörü test edebilir.

Gutenberg için radikal değişiklik tabirini kullanmak hafif kalır diye düşünüyoruz. Çoğu kullanıcının MS Word’den alışık olduğu metin editörü kalıplarını buruşturup çöpe atan Gutenberg editörü, gücünü blok sisteminden alıyor.

Bu sistemde metin editörüne eklediğiniz her bir içerik, kendine ait bir bloka yerleştiriliyor. Örneğin elle yazdığınız bir paragrafın hemen arkasına eklediğiniz bir kopyala-yapıştır paragraf ögesi, tamamen ayrı bir blok içerisinde kendisine yer bulacaktır.

Çoğu kullanıcının olmazsa olmaz olarak gördüğü geleneksel araç çubuğu artık yok. Bunun yerine Gutenberg editörü kullanıcıları beyaz boş bir ekran ile karşılıyor. Yazılara ek içerik eklemek içinse yeni + simgesi kullanılıyor. Örnek olarak eğer yazınıza bir alıntı eklemek istiyorsanız + simgesine tıklayıp alıntı blokunu seçmeniz ve eklemek istediğiniz alıntıyı bu blok içerisine yazmanız gerekecektir.

Her bir blokun içeriği diğer bloklardan bağımsız olarak formatlanabiliyor. Bir paragraf blokunu tamamen italik yazıp, bir diğerini tamamen kalın formatta yazmak mümkün. Blokların sol tarafındaki ok simgeleri ile blokların yazı içindeki konumu değiştirilebilirken, sağ tarafındaki çöp simgesi ile blok silinebiliyor.

Klasik editör

Gutenberg editörü WordPress 5.0 ile birlikte varsayılan metin editörü olacak. Oldukça radikal değişiklikler sunan bu editörün çoğu WordPress kullanıcısını ilk etapta rahatsız edeceğini tahmin etmek pek zor değil.

Ancak WordPress klasik editörü tamamen silmiş sayılmaz. Eklenti mağazasında yer alan Classic Editor eklentisi ile kullanıcılar alışık oldukları eski metin editörüne geçiş yapabilecek.

Geriye dönük uyumluluk

WordPress için bugüne kadar hazırlanmış olan çoğu tema ve eklenti, klasik TinyMCE editörü göz önüne alınarak tasarlandı. Gutenberg editörüne yapılan geçiş, WordPress’in kendi araç ve gereçleri için sorunsuz. Ancak Gutenberg’in yeni blok sistemi, WordPress kullanıcılarının sitelerine entegre ettiği çoğu tema ve eklentiler için bir sorun teşkil ediyor.

Gutenberg geliştirici takımı her ne kadar tema ve eklentiler için geriye dönük uyumluluk sözü verse de, 5.0 sürümüne geçiş yapan kullanıcıların ciddi miktarda uyumluluk sorunu yaşaması olasılığı yüksek.

Gutenberg’i test edin!

Yeni metin editörünün, WordPress kullanıcılarının alışık olduğu düzeni bozacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle kullanıcıların WordPress 5.0’a temkinli yaklaşması gayet anlaşılabilir bir şey. Ancak yeni WordPress sürümünü tamamen göz ardı etmeden önce yeni Gutenberg editörünü test etmenizi öneririz.

WordPress geliştirici ekibi, TestGutenberg.com adresinde Gutenberg editörünün canlı demosunu sunmuş. Bu siteye girip Gutenberg editörünün çalışma dinamiklerini gözden geçirebilir, kendinizi blok sistemine alıştırabilir ve genel olarak WordPress 5.0’a geçiş işleminizi kolaylaştırabilirsiniz.

5.0’dan önce

Eğer WordPress 5.0’a geçiş yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle yukarıda verdiğimiz adreste Gutenberg editörünü test etmenizi öneririz. Ek olarak 5.0’a geçiş işleminin geri dönülmez olduğunu belirtelim. Yeni sürüme geçiş yapmadan önce hali hazırda kullandığınız sürümün yedeğini almayı unutmayın.