Anasayfa Haber AMD, 64 Çekirdekli İşlemci Çıkarabilir

AMD, 64 Çekirdekli İşlemci Çıkarabilir

Şirketin EPYC serisine 64 çekirdekli bir işlemci ekleyeceği iddia ediliyor.

AMD’nin bol çekirdekli işlemcilerine karşı seçenek çıkarmak isteyen Intel, 28 çekirdekli bir işlemciyi üst seviye overclock ile 5 GHz hızında çalıştırmıştı. İşlemcinin overclock’lu olduğunu belirtmemesi ise kafalarda soru işareti oluşturmuştu.

AMD ise bunun ardından Threadripper 2’nin 32 çekirdeğe sahip olacağını belirtmişti. Ortaya atılan son iddia ise çekirdek sayısı savaşının ilginç noktalara varacağına işaret ediyor. İddiaya göre AMD, gelecek yıl 64 çekirdekli işlemcisini satışa sunacak.

Şirket, 7 nanometre teknolojisiyle üreteceği EPYC Rome serisi işlemcilerinde 64 çekirdeğe yer verebilir. Bu da işlemcinin aynı anda 128 thread işleyebilmesi anlamına geliyor. AMD’nin 64 çekirdekli 2. nesil EPYC’lerini şu sıralar test etmekte olduğu söyleniyor.

Ayrıca 48 çekirdek/96 thread sürümünün de geliştirilmekte olduğu konuşuluyor. Bu işlemcilerin 2019’da piyasaya çıkması bekleniyor. EPYC serisinin sunucular için geliştirildiğini hatırlatmış olalım.

64 çekirdeğin masaüstü bilgisayarlara ne zaman geleceği ise belirsiz. Threadripper 2 zaten 32 çekirdekli ve çok sayıda paralel işlem için uygun olsa da, güncel yazılımların veya oyunların neredeyse hiçbiri bu kadar fazla çekirdekten faydalanamıyor.