Anasayfa Makale NVIDIA G-Sync: Temel Ayarlar Rehberi

NVIDIA G-Sync: Temel Ayarlar Rehberi

ASUS 3800R 34 İnç Kavisli G-Sync Monitör - Computex 2015
ASUS 3800R 34 İnç Kavisli G-Sync Monitör

NVIDIA G-Sync teknolojisi ne sunuyor? Bilmeniz gereken en temel noktalar ve yapabileceğiniz en evrensel, basit ayarlar bu kısa rehberimizde…

ASUS G-Sync destekli ROG Swift PG278Q monitör ve GTX 1070Ti ekran kartı kullanarak bu temel ayarları, faydaları ve bilmeniz gereken noktaları sizlerle paylaşıyoruz.

G-Sync kullanmak için bu teknolojiye sahip bir monitör ve bir NVIDIA ekran kartına ihtiyacınız var. Bu ikiliyi almaya niyeti olanlar için de güncel bir kampanya var.

ASUS’un indirim kampanyası da farklı satıcılar üzerinde, Haziran 2018 sonuna kadar devam ediyor. ASUS marka, NVIDIA GeForce GTX 1060, 1070, 1070Ti, 1080 ve 1080Ti ekran kartının yanında, bir de ASUS marka G-Sync destekli monitör aldığınızda bu indirimden yararlanabiliyorsunuz.

ASUS NVIDIA GTX 1060 ve üstü ekran kartı ile birlikte G-Sync monitör alanlara indirim uyguluyor…

Pek çok satış noktasında bu indirimin olup olmadığını şartlara uyan ürünleri sepetinize eklerken görebiliyorsunuz. Biz Vatan Bilgisayar’da olduğunu doğrulayıp gördük. Monitörden monitöre değişen oranda indirim geçerli.

Şimdi rehberimize dönelim. Elinizde hali hazırda G-Sync destekli bir monitör ve ekran kartı varsa, rehberimizdeki temel ayarlar ile performansını test edebilirsiniz. Yırtılmasız ve takılmasız akıcı bir oyun deneyimi elde etmenizi sağlayacak en temel, en evrensel G-Sync ayarlarını yapıyoruz.

NVIDIA kontrol panelinden G-Sync’in açık olduğunu kontrol edin. Tam ekran modu çoğunlukla yeterlidir. Çerçevesiz pencere ya da pencereli, çoklu ekranlı monitör kullanımlarında alttaki ayarı seçerek, G-Sync’in kullanımını hem tam ekran, hem de pencereli olarak değiştirebilirsiniz.

Ancak istisna oyunlar olacaktır, bazı oyunlarda uygulama kontrollü FPS limiti yapmanız, bazılarında da Riva Statistics Tuner kurup maksimum FPS’yi sınırlamanız gerekebilir. Bunlar oyunların kullandığı kodların, oyun motorlarının standart olmamasından ve sistem performanslarının farklı olmasından kaynaklanan durumlardır. Sabitleme yaparken 144 Hz için 141, 120 Hz için 117 FPS maksimum limit belirlemek, bu esnada oluşabilecek bir iki FPS’lik farkı göz önüne alan sağlıklı ayarlar olacaktır.

Oyun motoruna göre bu ayarlarda değişiklik yapmanız gerekebilir. Örneğin G-Sync etkinken, oyunun içerisindeki V-Sync ayarını da açmanız, bazı koşullarda G-Sync aralığının dışına çıktığınızda yırtılmaların olmasını engelliyor. G-Sync+VSync Açık, G-Sync+VSync Kapalı olmak üzere burada iki seçeneğiniz var. G-Sync’i kapatıp VSync’i açmak ya da ikisini birden kapatmak ise yapabileceğiniz en kötü senaryolar.

Başka neler var? Örneğin çoklu monitör kullanımında pencere içerisinde G-Sync etkinleştirebilirsiniz. Bu sayede etkin oyun penceresindeki görüntüler ekran kartıyla senkronize çalışacaktır. Ancak oyun penceresi dışındaki uygulama ekranlarında yavaşlık hissedebilirsiniz.

G-Sync modülü masaüstünde yazılımsal çözümlere göre çok daha etkili bir çözüm sunuyor. Ancak makalede de belirttiğimiz gibi farklı koşullarda, farklı performans gösterebiliyor. Siz de iyi sonuç aldığınız ya da sorun yaşadığınız durumları bizlerle paylaşabilirsiniz. Burada değindiğimiz pratik kısmın ötesinde teknik ayrıntılar için önceki makalelerimizi okuyabilirsiniz.

Bu konudaki ilk haberimiz: G-Sync Duyuruldu

Rehberdeki monitör: ASUS ROG Swift PG278Q İncelemesi

Detaylı açıklama makalemiz: NVIDIA G-Sync Hakkında Her Şey!

Karşılaştırma: FreeSync ve G-Sync