Anasayfa Haber Akıllı Telefonlar Otomobil Anahtarı Oluyor

Akıllı Telefonlar Otomobil Anahtarı Oluyor

Geleceğin otomobillerinde akıllı telefonların anahtar olarak kullanılması için yeni bir standart oluşturuluyor.

Otomobiller son dönemde hızlı bir şekilde yeni teknolojilerle donatılıyor. LCD ekranlar ve çeşitli bağlanabilirlik özellikleriyle donatılan araçlar, günden güne daha akıllı hale geliyor.

Otomobillerin artan bağlanabilirlik yetenekleriyle birlikte bazı üreticiler, uygulamalar aracılığıyla aracın çalıştırılması ve kapılarının açılması özelliklerini entegre etmeye başladılar. Farklı şirketlerin birbirinden farklı şekillerde uyguladığı bu sistem, CCC’yi (Car Connectivity Consortium) endişelendiriyor.

Zira bu teknolojiyi her şirketin farklı şekillerde uygulaması, gelecekte büyük karmaşaya yol açabilir. Üstelik bu karmaşa araç güvenliğini de etkileyebilir. CCC, bunun için Digital Key adını verdiği bir otomobil – akıllı telefon arası iletişim standardı üzerine çalışmalarına başladı.

Digital Key, bağlantılı sektörlerdeki tüm şirketler için açık bir standart olacak. Bu standart, şimdiden GSMA, Bluetooth, NFC ve Global Platform standartlarını destekliyor. Digital Key’e Audi, BMW, Apple, LG, Qualcomm, Samsung, GM, Hyundai ve Volkswagen’in de dahil olduğu geniş bir şirket ağı üye olmuş. Listede henüz Microsoft’un ve Google’ın bulunmaması ise şaşırtıcı.

Digital Key’in 1.0 sürümü kullanıma açıldı. 2.0 sürümünün ise 2019’un başlarında yayınlanacağı söyleniyor. Otomotiv şirketlerinin bu yeni standardı ne zaman uygulamaya koyacakları ise şimdilik belirsiz, ancak tahmin edilenden hızlı gerçekleşebilir.