Anasayfa Video ASUS ZenBook Pro 2018 Ön İncelemesi

ASUS ZenBook Pro 2018 Ön İncelemesi

Dokunmatik panelinde ikinci bir ekran ile dikkat çeken yeni ZenBook Pro modellerine baktık. UX580 ve UX480 modelleri, yeni 2018 ZenBook Pro ailesi pek çok ilgi çekici özelliğe sahip…

ASUS Computex 2018’de çok farklı bir Zenbook modeli olan Zenbook Pro’yu tanıttı. Öncelikle touchpad yani dokunmatik panelinde ayrı bir ekran ile büyük bir yenilik sundu. En çok dikkat çeken nokta ScreenPad özelliği olsa da aslında Zenbook Pro kasası, ekranı, Core i9 işlemcili modeli ve diğer özellikleriyle en çok profesyonellere yönelik bir ürün.

Yekpare alüminyumdan üretilen kasası çok katlamlı özel bir boya ve cila işçiliğiyle geliyor. Rose Gold denilen gül-altın rengi kenarlar elmas kesim, derin mavi alüminyum renkte  kasa ile bu ekran birleştiğinde Zenbook Pro’nun gerçekten cazip bir görünümü olduğunu söyleyebiliriz.

ASUS ZenBook Pro 15 UX580 ve 14 UX 480 olmak üzere iki farklı model var. 15 inç ve 14 inç her iki model de daracık çerçeveleriyle çok geniş ekran alanı sunuyor. Kesinlikle yeni nesil bir tasarım. 18.9 mm inceliğinde zarif ve şık bir kasası var. Ağırlığı çok iyi: 15.6 inç için 1.86 kilogram.

Ekran seçenekleri 4K ve 1080p çözünürlüklere sahip ve IPS dokunmatik paneller dikkat çekiyor. NanoEdge ekran yüzde 83 ekran kasa oranına sahip ve 178 derce görüş açısı sunuyor. Buna karşın Webcam yukarıda konumunu koruyor. Hoparlörler Harman Kardon sertifikalı ve güçlü ses verebiliyor. Klavyesine bktığımızda gümüş arka aydınlatmalı, net okunabilir ve 1.5 mm tuş hareketine sahip olduğunu görüyoruz.

ASUS ZenBook Pro’nun Computex’te en çok dikkat çeken yanı ScreenPad oldu. Bu ekran hem dokunmatik kontrol, hem de ikinci bir ekran olarak ayrı uygulamaları destekliyor. Ekrandaki programı değiştirmeden müziğinizi değiştirebilir, hesap makinesi vb. Kullanabilirsiniz. Hatta ASUS Sync ile ikinci ekran ile masaüstünden akıllı telefonunuzu kullanma imkanı gibi ilginç özellikler de bize aktarıldı. 5.5 inçlik bu ek ekranın ilgi çekici olduğu gerçek. 

Yüzde 100 AdobeRGB ve yüzde 95 NTSC destekleyen bu paneller özellikle video ve fotoğraflar ile ilgilenen profesyonellerin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmışlar. Bunu özel sunumda bize Delta E sapmasının 2’nin altında olduğunu göstererek de kanıtladılar.  Fabrika kalibrasyonlu laptop ekranı önemli bir nokta. Yani hem canlı görünüm var, hem de profesyonel özellikler.

15.6 inç modelinde Thunderbolt 3 portundan iki adet var, çift USB 3.1 Gen 2 portıu, HDMI görüntü çıkışı, microSD kart kokuyucu, TRRS kulaklık-mikrofon girişi ve özel bir şarj bağlantısı mevcut. 14 inçlik modelin port sayısı daha az ve Thunderbolt olmadığı bize aktarıldı. Bu biraz üzücü. Zira Thunderbolt 3 portları 2 adet 4K ekran bağlantısına da imkan sağlıyor.

802.11 AC kablosuz ağ hızı da Gigabit olarak sunuluyor, burada yeni nesil Intel WiFi’ın avantajımı görüyoruz.

15 İnç modelinde Intel’in 8. Nesil 6 çekirdekli Core i9 seçeneği var. Diğer modellerde Core i7 8750H ve Core i5-8300H işlemciler var. Ayrıca  Nvidia’nın 4GB GDDR5 belleğe sahip GTX 1050 ekran kartı modeli kullanılıyor. RAM seçenekleri 8 ya da 16 GB, M.2 SSD kapasitesi ise 1 terabyte’a kadar çıkıyor.

Bütün bu bileşenlerin soğutması çift fan ve üç ısı borusu ile sağlanıyor.

Bataryası 71WH Lityum Polimer. ASUS 9.5 saate ulaşan pil ömründen bahsediyor. Ayrıca 49 dakikada yüzde 60’a kadar dolan bir hızlı şarj özelliği de var. Ancak elbette pratikte bu güçlü işlemci ve özellikler ile çalışırken ne kadar dayandığını ancak inceleme ve test esnasında görebileceğiz.

Editörün İlk Yorumu: MacBook Pro’da göremediğim gücü, performansı ZenBook Pro’da görüyorum. Kasa kalitesi, bağlantılar, panel özellikleri ile ilk gördüğüm andan itibaren “Bununla çok güzel video düzenlenir” diye düşündüm. Elbette ürünü test etmedik ancak ilk görüşüm ve intibam çok olumlu.15 İnç modelde olan Thunderbolt 3 portlarının 14 inç modelde olmaması ise biraz üzücü.