Anasayfa Haber Nvidia’nın Yapay Zekası Videoları Ağır Çekime Dönüştürüyor

Nvidia’nın Yapay Zekası Videoları Ağır Çekime Dönüştürüyor

Nvidia tarafından geliştirilen yapay zeka sayesinde, standart çekim videolar da ağır çekime dönüştürülebilecek.

Her ne kadar akıllı telefonlara ağır çekim özelliği gelmiş olsa da, bu özelliklerin kullanımı ya kısıtlı oluyor ya da görüntü kalitesinden ödün verilmesi gerekiyor. Gerçekten kaliteli bir şekilde ağır çekim yapan kameralarda ise fiyatlar ciddi bir şekilde yükseliyor. Bu durumda tüketicinin ağır çekim videolara erişimi bir hayli kısıtlı oluyor.

Nvidia da bu probleme farklı bir çözüm getiriyor. Yapay zeka üzerine çalışmalarını sürdüren Nvidia, videoları ağır çekime dönüştüren teknolojisini duyurdu. Yayınlanan videoda 30 FPS çekilen videoların 240 FPS’ye dönüştürülerek ağır çekim oynatıldığı görülüyor. Hali hazırda ağır çekilen videolar ise daha da yavaşlatılabiliyor.

Yapay zeka bu işlem için araya ek film kareleri oluşturuyor. Önceki ve sonraki kareleri inceleyen yapay zeka, buna göre araya çok sayıda kendi oluşturduğu kareleri yerleştiriyor.

TV’ler, bunun benzerini yıllardır yapıyor

Aslına bakarsanız bu teknolojinin günümüz televizyonlarında akıcılık sağlayan teknolojilerinden çok da farkı yok. Televizyonlar gerçek zamanlı olarak araya kareler oluşturup yerleştirerek daha yüksek akıcılık sağlıyor. Eğer oluşturulan görüntüler yavaş oynatılsaydı, Nvidia’nınkine benzer sonuçlarla karşılaşabilirdik. Tabii 30 FPS’den 240 FPS’ye dönüştürmek büyük mesele, televizyonlar bunun çok daha basit bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Nvidia, bunun için Tesla V100 GPU üzerinde çalışan yapay zekasını 11.000’den fazla video ile eğittiğini belirtti. Bu eğitimin ardından yapay zeka aradaki kareleri tahmin edebilir hale geldi. Yapay zekanın videoları gerçek zamanlı olarak dönüştürmediğini belirtelim. Videolar çekildikten sonra yapay zekadan geçirilmiş.

Bu teknolojinin geliştirilerek video oynatırken ekstra akıcılık sağlayacak hale getirilmesi, gündelik hayatımızda büyük fayda sağlayabilir. Zira oyunlarda gözlerimiz 144 FPS değerlerine alışırken, yüksek kaliteli film izlemek istediğimizde hala 24 veya 30 FPS sınırına takılıyoruz. Eğer Nvidia gerçek zamanlı olarak 24 FPS videoları 144 FPS’ye dönüştürmeyi başarabilirse, bilgisayarda sinema ve video izleme konusunda büyük gelişme sağlanabilir.