Anasayfa Makale NVMe 1.3 Hangi Yenilikleri Getiriyor?

NVMe 1.3 Hangi Yenilikleri Getiriyor?

SSD’lerde kullanılan NVMe arabiriminin yeni sürümü olan 1.3’teki yenilikleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Non-Volatile Memory (NVMe), özellikle SSD’lerin yaygınlaşmasıyla birlikte günlük hayatımıza girmiş modern bir arabirimdir. HDD’ler için tasarlanmış AHCI arabiriminin SSD’ler için yetersiz kalmasıyla birlikte AHCI’nin yerini alacak yeni arabirimler ortaya çıktı.

Daha önce bu yazımızda NVMe ve diğer SSD arabirimleri hakkındaki temel bilgileri paylaşmıştık. Geçen yılın sonunda tanıtılan NVMe 1.3 ile birlikte birçok yeni özellik geliyor.

NVMe 1.3 ile birlikte gelen yenilikleri 5 grup altında toplamak mümkün:

  • Kullanıcılar ve Mobil Cihazlar
  • Veri Merkezi ve Şirketler
  • Hata Ayıklama
  • Yönetim
Kategori Açıklama Avantajlar
Kullanıcılar/Mobil Boot Bölümleri Kontrolcünün başlatılmasına ihtiyaç duymadan UEFI gibi arayüzlere ayrı bir depolama birimi kullanmadan bağlanma imkanı sunması
Yazılım Destekli Sıcaklık Yönetimi Sıcaklık değerlerinin ya da verimliliğin daha iyi kontrol edilmesi
Veri Merkezi ve Şirketler Kurallar Kontrolcü ve yazılım arasında üst veri akışının etkinleştirilmesi ve SSD’nin dayanıklılığının ve performansının artırılması
Sanallaştırma Geliştiricilerinin SSD kaynaklarını belirli sanal makinelere esnek şekilde atama imkanı
Kontrolcü Optimizasyonu Daha iyi performans
Hata Ayıklama Zaman Damgaları Yazılım ile kontrolcü arasındaki iletişim süresinin kaydedilmesi
Hata Kayıtları Sorunların daha hızlı bulunmasına olanak sağlanması
Telemetri Telemetri verilerinin ve kayıtlarının kolaylıkla elde edilmesi
Yönetim Oto-Kontrol SSD sağlığının iç denetimi, cihazların beklendiği gibi çalışıp çalışmadığının tespiti
Veri Silme SSD üzerindeki verileri tamamen silmek için basit, güvenli ve doğal bir yol sunması

Kullanıcılar ve Mobil Cihazlar

Boot Bölümleri

NVM depolayıcısının üzerinde bulunan ek alan sayesinde kontrolcüyü aktif hale getirmeden ya da yazılımdan komutlar gelmeden veri okumasına imkan tanınıyor. Bu sayede UEFI gibi işletim sisteminden önce açılabilecek arayüzlere basitleştirilmiş erişim sağlanabiliyor. SPI flash gibi ek bir depolama birimi üzerinde verilerin depolanmasına da gerek kalmıyor.

Yazılım Destekli Sıcaklık Yönetimi

Yazılım destekli sıcaklık yönetimi sayesinde aktif güç durumları arasında yazılımın kontrol edebileceği otomatik geçiş mekanizmaları devreye girecek. Böylelikle üreticileri cihazlarını uygun şekilde optimize edebilecek ve aşırı ısınmaların önüne geçilebilecek.

Veri Merkezleri ve Şirketler

Kurallar

Kuralları basit olarak yazılımın ve kontrolcünün veri iletişimini düzenleyen mekanizmalar olarak tarif edebiliriz. Verinin belirli şekilde işlenmesi gerektiği durumlarda bu kurallar sayesinde iletişimin nasıl olması gerektiği de tanımlanacak. En önemli kural ise “Streams” ismiyle tanımlanıyor. Özellikle NAND tabanlı SSD’lerin dayanıklığının artırılması bu kuralın en büyük amacı.

Veri bloklarının nasıl yönetileceğinin bu kural ile birlikte belirlenmesi ile birlikte, daha akıllı ve verimli kararlar verilebilecek. Bu sayede aşırı yazmaların önüne geçilecek ve performans artışı sağlanacak.

Sanallaştırma

Sanallaştırma geliştirmeleri ile birlikte sanal makinelerin NVMe kontrolcüsüne direkt erişim imkanı olacak ve yazılımın üzerindeki yük azaltılacak. NVMe zaten SR-IOV desteği sunuyordu fakat bu geliştirmeler ile birlikte fiziksel kaynakların daha verimli ve esnek kullanılması sağlanacak.

Kontrolcü Optimizasyonu

Kontrolcünün düşük gecikme ile daha iyi şekilde çalışmasını sağlayan geliştirmeler yapıldı.

Hata Ayıklama

Zaman damgaları özelliği sayesinde kontrolcü ile yazılım arasındaki ilişkinin daha rahat anlaşılması sağlanacak. Her üretici, cihazlarının durumu ile ilgili verileri elde etmek için farklı yöntemleri kullanır. Genel olarak sistem üzerinde oluşturulan kayıtlara çeşitli veriler yazılır.

Bu verilerin üretici tarafından elde edilmesi geliştirmelerin daha iyi yapılmasına olanak sağlar. Telemetri özelliği de bu iç kayıtların üreticilere ulaşmasını sağlayacak standart yöntemler sunacak. Hata kayıtları da daha detaylı hale gelecek ve sorunların tespit edilmesi kolaylaşacak.

Yönetim

SSD üzerindeki verilerin güvenli ve etkin şekilde silinmesi için yeni komutlar eklendi. Bu sayede veriler geri dönüşümsüz olarak silinebilecek ve var olan komutlardan farklı olarak üst verilerin, hassas kayıtların, ön bellekteki tüm kullanıcı verilerinin de silinmesi sağlanacak.

Daha iyi iç denetim sayesinde de SSD’nin durumu hakkında daha iyi bilgi elde edilebilecek ve işlerin yolunda gidip gitmediği daha iyi anlaşılabilecek.

Yazımızda yenilikleri özetlesek de tüm detaylara ve teknik özelliklere ulaşmak için bu sayfayı kullanabilirsiniz.