Anasayfa Haber VESA, HDR Ekran Performansı Test Aracını Yayınladı

VESA, HDR Ekran Performansı Test Aracını Yayınladı

VESA, HDR ekranları test etmeye yarayan DisplayHDR aracını kullanıma sundu.

Daha önce HDR10+ Teknolojisi Neler Getiriyor? yazımızda bu alandaki yeni gelişmelerden bahsetmiştik. The Video Electronics Standards Association (VESA), bir test aracını kullanıma sunarak HDR monitörlerin VESA’nın DisplayHDR standartlarına uyup uymadığını kolaylıkla kontrol etme imkanı sağladı.

Test aracı dizüstü ve masaüstü HDR monitörlerin parlaklık, renk ve karşıtlığının standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Bu yeni aracın ayrıca geliştiriciler ve profesyonel kullanıcılar için bir komut satırı arayüzü de mevcut.

2017 Aralık ayında duyurulan DisplayHDR, görüntü endüstrisindeki HDR kalitesinin standartlarını belirleyen ilk standart olarak yerini aldı. Şu ana kadar üç performans kategorisi (DisplayHDR 400, 600, 1000) altında 12’ye yakın ürün piyasaya sürüldü.

DisplayHDR 1000 sertifikasına sahip olarak piyasaya sürülen ilk ürün Philips Momentum 43-inç 4K (436M6VBPAB) modeli oldu. VESA birçok ürünün daha bu yıl sertifika alacağını belirtiyor.

DisplayHDR test aracı VESA standartlarını belirleyen tanımlanmış görüntüleri ekrana yansıtıyor. Kullanıcı daha sonra programda sunulan kalorimetre yardımıyla ekranının özelliklerini ölçüp kaydedebiliyor. Tüm bu işlemler şeffaf şekilde yapılıyor ve test için pahalı ekipmanlara olan ihtiyaç ortadan kalkıyor.

Programı Microsoft Store üzerinden arayarak ya da bu bağlantıyı kullanarak yükleyebilirsiniz. Programı çalıştırdığınız zaman karşınıza aşağıdaki ekran çıkıyor ve ilgili tuşları kullanarak testi ayarlayıp başlatabiliyorsunuz.

DisplayHDR özelliklerinin belirlenmesinde aşağıdaki kriterler kullanılıyor :

  • Üçlü uç aydınlatma testi
  • İkili karşıtlık ölçüm testi
  • BT.709 ve DCI-P3 renk testleri
  • Bit derinliği gereklilik testi
  • HDR performansı testi (Aydınlatma değerindeki değişimlere ekran ışığının ne kadar hızda cevap verdiğini ölçer. Hızlı aksiyon filmleri ve oyunlar için önemli bir değerdir.)

DisplayHDR standartları hakkında daha fazla bilgi almak için bu bağlantıdan ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.