Anasayfa Video BenQ W1700 4K HDR Projeksiyon İncelemesi

BenQ W1700 4K HDR Projeksiyon İncelemesi

BenQ projeksiyon pazarındaki sancak gemisi ürünü olan W1700 ile kullanıcılara 4K ev sineması, eğlence ve elbette en önemlisi çok geniş bir görüntü alanı sunuyor…

Daha önce Türkiye tanıtımında gördüğümüz W1700 modeli ilgimizi çekmişti. Biz de inceleyerek bu 4K HDR sinematik projeksiyon cihazının artı ve eksilerine bakıyoruz.

Öncelikle W1700’ün anahtar noktaları neler?:

  • 4K UHD 8.3M Piksel çözünürlüğü
  • 2200 lümen parlaklık
  • Geliştirilmiş HDR ile Gerçekçi Video Kalitesi
  • Gelişmiş Renkler için BenQ CinematicColor Teknolojisi
  • Optimize RGBRGB Renk Tekerleği >% 96 Rec.709
  • Otomatik Dikey Keystone Düzeltmesi

BenQ W1700 Türkiye fiyatı için tıklayın…

Peki bunlar ne demek ve biz kullanıcılara etkileri nasıl? İnceleyelim…

 

4K Çözünürlük

4K UHD ile W1700 modeli yüksek çözünürlük sunuyor. Bu da çok büyük bir yansıtma yaptığınızda bile görüntünün keskinliğini korumasını sağlıyor.

Projeksiyon pazarında kullanıcıların pek çoğu genellikle düşük çözünürlüklü toplantı odası modellerini görürler. 4K görüntüyle karşılaştığınızda hemen farklı bir deneyim olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Dikkat: Cihazınızın, örneğin laptopunuzun 4K çıkış verebildiğinden emin olun.

HDR: High Dynamic Range Teknolojisi

Türkçe olarak yüksek dinamik aralık anlamına geliyor. Standardın çok ötesinde bölgesel olarak daha karanlık, çok daha aydınlık alanlar ve canlı renkler sunabilen bir teknoloji. İçeriğe bağlı olarak deneyimi SDR yani standart dinamik aralığın çok ötesinde olabiliyor.

BenQ burada özellikle ten tonlarında daha doğal bir görünüm için özel olarak HDR’da yaşanabilecek bozulmaları düzeltiyor. Yeşil ve kırmızı tonlardaki düzeltmeler daha doğal bir görünüm sağlıyor. Aynı zamanda firma siyah bölgeler ve parlak bölgelerde de HDR kullanımında günümüz teknolojisinin uygulamadaki hatalarını azaltıcı düzeltmeler yapmış durumda.

Yani projeksiyonun HDR performansında olan standardı alıp sadece kullanmak yerine kendi cihazlarında hata olmaması için bir adım öteye taşımışlar.

Dikkat: Buradaki HDR standardı HDR10. Henüz HDR gelişme aşamasında olduğu için farklı standartlardaki HDR görüntülerde deneyimler birbirinden farklı oluyor. Biz HDR içerik ile görüntü kalitesinden memnun kaldık. Projeksiyonlar için HDR desteği yaygınlaşmalı.

Renkler ve Standartlar

CinematicColor Teknolojisi ve Rec.709 BenQ kullanıcılara sinema renkleri sunduğunu belirtiyor. Peki doğru mu? Çok kritik bir teknoloji ile bu sağlanıyor: Rec.709 renk standardı. Filmler çekilirken de, post production yani sonrasında düzenlenirken de bu standart kullanılıyor. Son aşamada bizim sinema perdemize yansıdığında da aynı standardın kullanılması, filmi, içeriği hazırlayanlar ile bizim gördüğümüz renklerin ve deneyimin uyumlu olmasını sağlıyor.

DLP ve RGBRGB renk tekeri: Bu renk tekerinin de kullanılan DLP yongasının üretimi de hassas işler. Kalite detaylar ile artıyor ya da azalıyor. Texas Instruments üretimi olan DLP teknolojisine sahip projeksiyonlar sinema salonlarında da kullanılıyor.
DLP teknolojisinde bir yonganın üzerinde çok sayıda mikro ayna, açı değişimiyle ışığı yönlendiriyor.

Bu ışık tek başına gri tonda, bu esnada hızla dönen RGBRGB renklerdeki renk tekerinin içerisinden doğru zamanda geçerek, doğru renk tonuna bürünüyor ve perdeye böyle yansıyor. Renk tekerinin yapısı çok yüksek kalitede renk sunabilecek kadar hassas.

DLP ve RGBRGB birlikte kullanıldığında çok yongalı sistemlerde yaşanan bulanıklık ve renk kayması sorunları olmuyor. Çok net bir görüntümüz var.

Projeksiyonun renk derinliği 30 bit, bunun projeksiyonlarda monitörlerden farklı olduğunu da hatırlatalım.

4K çözünürlük burada Native yani projeksiyonun ana çözünürlüğü. Ti ürettiği DLP yonga 0.47 inç DMD. Piksel haritalama tekniğiyle aynaları kaydırarak ekrana 4 farklı FHD yansıtma yapıp bunları birleştiriyor ve 8.3 milyon piksellik bir alan oluşturuyor.

Pixel Shifting denilen teknoloji ev sinemasında pratik bir 4K doğal çözünürlük sunuyor ancak bu tekniği kullanan diğer projektörlere göre yeni yonga çok net bir çözünürlük sunmayı başarıyor. Bunun teknik olarak geçerli ve düzgün bir çözüm olduğunu, Upscaling olmadığını özellikle belirtelim. 4 Yollu XPR teknolojisi X12000 kadar yüksek maliyete gerek kalmadan küresel 4K standartlarına uygun görüntü sunuyor.

BenQ W1700: Perde bile olmadan duvara yansıttık. Denize girmiş bu şirin köpeğin tüylerinden silkelediği su zerrelerini bile net görebiliyoruz. Videomuzda kamera kaydımızı görebilirsiniz…

3D Desteği ve Çözünürlüğü

3D Desteği: 3D gözlükleriniz varsa Ben W1700 3D de destekliyor ancak biz incelememizde 3D yeteneklerini test etmedik. 3D kullanımda çözünürlüğün daha düşük olabileceğini unutmayın. Örneğin W1700’de 1920×1080 piksel Full HD 3D görüntü alabiliyorsunuz. Aktif gözlüklere ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Otomatik Dikey Keystone Düzeltmesi

Projeksiyon kullanırken tavana asabilir, masaya koyabilir yani ters ya da düz konumlandırabilirsiniz. Bunun ayarı zaten menüde var. Ancak her zaman açıyı mükemmel oturtmak mümkün olmayabilir.

Görüntünün açılı ve yamuk olmaması için projeksiyonunuzda düzeltme seçenekleriniz var. Dikey Keystone denilen düzeltmeyi otomatik yapabilmesi yararlı. Yine de en iyi piksel mükemmelliği için en başından kurulumu iyi yapmanızın faydası var.

Dikkat: Projeksiyon kurulumunda ne kadar uzağa konumlandırırsanız o kadar büyük bir ekran elde edersiniz. 4K bu projeksiyonda 100 inç bir görüntü rahatlıkla alabilirsiniz. Hatta 200 ve 300 inç seçeceğiniz de var ancak çoğu kullanıcının bu kadar geniş bir duvarı yok.

BenQ resmi teknik özelliklerde ekran boyutunu 60 inç ila 200 /300 inç arasında olarak tanımlıyor. Yakın konumlandırmada mesafe kısaldıkça ekran küçülür. Burada uzak konumlandırmalarda lenste zoom seçeneğiniz ve ek olarak mesafe değişince çevirerek yapmanız gereken bir netlik ayarı var. Bunlara dikkat edin. Zoom ayarı x1.2 yani yüzde 20’lik bir dilim.

Atım oranı: 1.47 – 1.76 (100″ @ 3.25 m)

Ek olarak açı ayarı için projeksiyonunuzun önünde bir de yükseltme ayarı var, bunu da kullanarak masa yüksekliğinin imkan vermediği yerde işi halledebilirsiniz.

Kasa ve Tasarım, Ağırlık ve Ölçüler

Projeksiyonun genel yapısına baktığımızda 4K kategorisine göre ufak olduğunu, genel projeksiyonlara göre biraz daha iri olduğunu söyleyebiliriz.

Masada kullanmak son derece kolay. 353mm x 135mm x 272mm ölçülerinde 4.2 kg ağırlığında.
Portlara baktığımızda 2 adet HDMI portu olduğunu görüyoruz. Özellikle biri medya oynatıcılarda gereken HDCP 2.2 desteğine sahip.

Yani bir port HDMI 1.4a/HDCP 1.4 diğeri ise HDMI 2.0/HDCP 2. VGA (640 x 480) ila 4K UHD (3840 x 2160) arası çözünürlükleri kullanabiliyorsunuz.,

Güç tüketimine bakarsak: 385W/330W/250W (Max/Normal/Eco)

Lamba ömrüne bakarsak:

  • Normal 4000 saat
  • Economic 10000 saat
  • SmartEco 8000 saat
  • LampSave 15000 saat

Biz SmartEco kullanımı tavsiye ediyoruz. Maksimum parlaklığa çıkma ihtiyacı hiç hissetmedik.

3.5 mm ses giriş, çıkış portları, VGA bilgisayar girişi, Type-A ve Mini-B USB portları, VGA çıkışı (D-SUB), 12V Trigger bağlantısı, Kensington kilidi ve üç pinli güç girişini görüyoruz. Mini-B USB portu servis için, Type-A port ise 1.5A güç sunuyor. MHL desteği görmüyoruz.

Projeksiyonun üst kısmında kontrollerimiz yer alıyor. Ön kısma geçtiğimizde netlik ayar tekeri ve zoom tekerimiz var. Lens kapağı projeksiyona bağlı, bu sayede kaybolmuyor. Altta da ayarlı bir ayağın bulunduğunu belirtmiştik. Tasarımı beğendik.

Sonuç Değerlendirme

Bütün bunların yanında çok hoşumuza giden bir detay da uzaktan kumandanın aydınlatması. Genellikle sinema ortamı kurup karanlıkta kullanacağımız bu kumandanın kullanımı çok rahat.

BenQ W1700 hem görüntü kalitesiyle hem de üzerindeki dengeli 5 Watt hoparlörüyle çok iyi bir sinema deneyimi sunabiliyor. Vivid ayarda daha dinamik ve parlak, Cinema seçeceğinde daha dengeli ve aşırılıkları iyi yöneten görüntüleme modları sunuyor. 10:000:1 kontrast değeri güzel.

1920×1080 yani Full HD bir projeksiyona göre 4K’nın çözünürlük farkını bariz anlayabiliyorsunuz. Yine HDR görüntülerde fark belirgin.

Peki oyun nasıl? Input lag değeri 33 ms, monitörlere göre bariz yüksek. Mücadeleci multiplayer FPS’ler için biraz fazla, CS:GO’da hissediliyor. Tek kişilik oyunlar, strateji ve gündelik eğlence için uygun.

İstediğiniz her şeyi dev ekranda yapmak güzel, projeksiyon özellikle rahat oturma pozisyonuyla kişisel sinema salonunuzun zevkini çıkartmak için ideal. 60 inç ve üstü televizyonlar ile fiyatını kıyasladığımız zaman bu seviyede lüks için çok iyi bir fiyat/performans oranına ve kaliteye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Projeksiyonların geldiği nokta cidden dikkat çekici, karanlık bir salona giren misafirler  üzerinde yaptığımız testlerde perde bile olmadan yansıttığımız görüntüyü ilk gördüklerinde yeni nesil TV sandıklarını da gözlemledik.

Artılar: Renk kalitesi, parlaklık seviyesi, yüksek çözünürlük, görüntü keskinliği, aydınlatmalı uzaktan kumanda, detaylı görüntü ayarları, hoparlör kalitesi.
Eksiler: HDMI portları daha fazla olabilirdi, farklı HDR içeriklerde Vivid ve Cinematic arası geçiş yapmak gerekebiliyor.