Anasayfa Haber DARPA’nın Yeni Oyuncakları Görücüye Çıktı

DARPA’nın Yeni Oyuncakları Görücüye Çıktı

DARPA’nın üzerinde çalıştığı yeni otonom araçlar ve sürüş teknolojileri sergilendi.

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), genellikle askeri alanda kullanılmak üzere teknolojiler geliştiriyor. DARPA, Otonom Keşif Aracı Geliştiriyor haberini iki yıl önce sizlerle paylaşmıştı. O zaman henüz tasarım aşamasında olan projenin prototipleri ortaya çıktı.

Otonom cihazların test izinlerini almak, güvenlik kurallarına uymak birkaç senedir sorunlara sebep oluyor. Bu teknolojinin kişisel kullanıma sunulmasına daha uzun yıllar var. DARPA’nın da benzer projelerde çalıştığı biliniyordu. DARPA’nın Ground X-Vehicle Technologies (GXV-T) adını verdiği bu projede askeri araçların mobilite, dayanıklılık, güvenlik ve etkinlik özelliklerine yoğunlaşıldı ve kullanılan teknoloji sıra dışı.

GXV-T ile bozuk yollarda yüksek hızla otonom sürüş imkanı sağlanıyor. ORCA (Off-Road Crew Augmentation) adı verilen ve Carnegie Mellon Üniversitesi Ulusal Robotik Mühendislik Merkezi tarafından geliştirilen sistemde, kapalı kokpit içinde ekranlar sürücüye arazi yollarında ipuçlarını kullanarak en iyi yolu gösteriyor. Sürücüye yardımcı olan sistemin yanı sıra otonom kapasiteye sahip sistem de mevut.

Raytheon ve Honeywell firmaları da sürücünün farkındalığını ve yeteneklerini artıran projeler üzerinde çalışıyor. Göze yakın 3D gözlükler, optik kafa izleyicisi, aktif ekranlar ile anlık, yüksek çözünürlüklü bir dış veri elde ediliyor. Arazi derinliğinin tespiti ve sürücünün bulantısını azaltacak geliştirmeler de yapılıyor. Honeywell ayrıca tek kişilik öncü zırhlı aracını görücüye çıkardı.

DARPA’nın GXV-T prototipinde yer alan diğer teknolojiler arasında hızlanmayı ve çekiş gücünü artıracak teker içi motorlar, ayarlanabilir teker yüzleri de yer alıyor. Standart dönen tekerler yerine üçgen şeklinde tank benzeri sistem kullanılarak kum gibi yumuşak zeminlerde avantaj sağlanıyor. Bağımsız süspansiyon sistemi de cihaz kabinini her türlü eğim ve zeminde uygun seviyede tutuyor.

Bu sürüş teknolojileri askeri amaçla üretilmiş olsa da gelecekte bazı teknolojilerin kullanıcılara sunulan çözümlerini göreceğimizi tahmin edebiliriz.